Skocz do zawartości

Oddzielanie chmielin a przełom


frugo90

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

 

W czwartek planuję uwarzyć moje drugie piwo i mam pewne pytanie związane z problemem który napotkałem podczas warzenia pierwszego ;)

 

Podczas gotowania pojawił mi się przełom, schłodziłem brzeczkę i następnie zamieszałem w celu utworzenia stożka z chmielin na środku. Tylko podczas tego procesu zamieszałem również przełom który koniec końców został przelany do fermentora.

 

Słyszałem, że nie powinno się przelewać osadu, bo negatywnie wpływa na smak piwa. W takim razie czemu taka popularna jest metoda whirlpoola do oddzielania chmielin?

Oprócz whirlpoola zastosowałem również metodę odstania resztek brzeczki z chmielinami i czekania aż opadną.

 

Co mam zrobić tym razem? Nie stosować tych metod oddzielania chmielin?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osady zimne i gorące oraz przełom pozostawione w brzeczce nastawnej głównie wpływają na kondycję drożdży, jeśli nie zamierzasz zbierać gęstwy, to nie ma się czym przejmować na tym etapie zabawy w piwowarstwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.