Jump to content

Drożdże z agaru a obliczanie ich liczebności


Bielo
 Share

Recommended Posts

Istnieje jakiś sposób na obliczenie liczby drożdży robiąc starter z własnego banku? Mam na myśli czy jest jakiś kalkulator do obliczania ilu stopniowy starter powinno się zrobić i czy da się tą metodą zastosować underpinching (pszenice, piwa belgijskie).

Pozdrawiam, Maciej

Link to comment
Share on other sites

Nie jestem specjalistą ale znam dwa sposoby - albo liczenie pod mikroskopem, albo po prostu zmierzenie objętości gęstwy która zostanie na dnie startera po jego rozmnożeniu (za tym kalkulatorem gęstwa może mieć ok 1 - 4.5 mld komórek/ml w zależności od gęstości, za tym 1-5 mld ). W tym drugim kalkulatorze możesz liczyć nawet 3-stopniowy starter.

 

Ewentualnie możesz przyjąć metodę Jackakocurka - 1,4mln komórek z 1g ekstraktu

Ale to lepiej niech się jakiś specjalista wypowie.

Link to comment
Share on other sites

W tym kalkulatorze który podałeś występują olbrzymie różnice między dwoma modelami wzrostu (Braukaiser i C. White). Przy dwustopniowym starterze ( najpierw 100 ml 9 Blg, które przenosimy do 900 ml 9 Blg) modelem pierwszym wychodzi idealne 140 mld, zaś C. White z mieszadłem magnetycznym 41 (!) mld więc proszenie się o niedofermentowanie i granaty.

 

Metodą C. White osiągnęłoby się ledwie 100 mld przy potrójnym starterze 100ml -> 1l -> 1l. Więc chyba zaufam Braukaiserowi i JackowiKocurkowi.

 

PS. przelicznik 1 g ekstraktu w brzeczce -> 1,4 mld drożdży bardzo mi się spodobał :)

Edited by Bielo
Link to comment
Share on other sites

Jak masz różnicę pomiędzy 40 a 140 mld (raczej nie mln;) ) to można to przynajmniej zgrubnie ocenić za pomocą zmierzenia objętości gęstwy która osiądzie na dnie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.