Jump to content

Chmielenie szyszką


Patryk
 Share

Recommended Posts

Wcześniej trochę czytałem o chmieleniu szyszką, ale wnioski były takie, że jest raczej gorsza od granulatu, trzeba dać jej więcej, w sklepach jest mniejszy wybór itd. Czy stosowanie szyszki ma jednak jakieś zalety?

Link to comment
Share on other sites

Szyszka musi być zaraz po zbiorze dobrze zapakowana (najlepiej próżniowo) i dobrze przechowywana. Kupuję taką swieżynkę we wrześniu i tylko taką w zasadzie chmielę. Nie ma błota jak po granulacie. Aromat i smak uważam za lepszy. Jeden sezon przesiadłem się na granulat i powróciłem do szyszki.

Link to comment
Share on other sites

Kiedyś chmieliłem tylko granulatem. Ale gdy raz spróbowałem chmielić szyszką to mi się to spodobało. Plusów jest wiele. np. taki iż szyszka nie wykipi z gara podczas zadawania ;) i nawet fajnie się ją filtruje. Dopóki nie zrobisz chmielenia szyszką to się nie przekonasz jak to jest :) Wtedy sobie porównasz chmiel w granulacie a w szyszce.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.