Skocz do zawartości

Ale wiedeńskie (z resztek)


Marciu11

Rekomendowane odpowiedzi

Kumpel mi już od jakiegoś czasu marudzi, aby zrobić mu jakieś piwko.

Powiedziałem w końcu ok, zobaczę co mam na magazynie...

 

Wyszło mi takie coś 13l (mała warka), OG: 12,5 Plato, IBU: 25:

 

- Monachijski I 1,4kg,

- Wiedeński 1,4kg (w sumie mam 2kg),

- Melanoidowy 0,25kg,

- Specjal W 0,1kg (dla podkolorowania) 

- płatki pszenne 0,05kg dla poprawy piany.

 

- EKG 15g (brzeczka przednia 90') ~17 IBU

- Fuggles 18g 15min ~8 IBU

 

Zacieranie na wytrawnie: 70min  65-63°C + wygrzew.

 

US-05 16-17°C.

 

I teraz pytanie czy taki zasyp ma sens? Czy szkoda nawet tych końcówek magazynowych na to? 

Moje doświadczenie jest jeszcze na tyle małe, żeby to samemu ocenić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.