Jump to content

Star San - modyfikowanie wody


Marciu11
 Share

Recommended Posts

Witam.

Czy Star San, a właściwie znajdujący się tam kwas fosforowy, nadaje się aby zmodyfikować nim poziom pH wody? Czy stosował już ktoś taki zabieg?

Chodzi o to, że Star San mam na stanie, kwasu fosforowego nie (jedynie siarkowy do akumulatora :) )...

Edited by Marciu11
Link to comment
Share on other sites

Zważywszy na takie właściwości Star San'a jak silne pienienie się, bym nie zaryzykował. Poza tym jest tam pewnie rownież dużo innych niezbyt korzystnych dla zdrowia związków chemicznych.

Edited by Robler
Link to comment
Share on other sites

Zważywszy na takie właściwości Star San'a jak silne pienienie się, bym nie zaryzykował. Poza tym jest tam pewnie rownież dużo innych niezbyt kożystnych dla zdrowia związków chemicznych.

Dlaczego? Jeśli nie wymaga płukania!

Link to comment
Share on other sites

 

Zważywszy na takie właściwości Star San'a jak silne pienienie się, bym nie zaryzykował. Poza tym jest tam pewnie rownież dużo innych niezbyt kożystnych dla zdrowia związków chemicznych.

Dlaczego? Jeśli nie wymaga płukania!
Ale tylko do pewnego stężenia, poza tym silnie się pieni. Edited by Robler
Link to comment
Share on other sites

A cytrynowy? Może tez się nadaje.

Oczywiście, że tak - w postaci kwasku cytrynowego ;) pH obniży - tyle, że nawet w małych stężeniach może wprowadzać do piwa posmaki...

Mlekowy robi to samo - też wnosi posmaki, tylko że pojawiają się one w nieco większych stężeniach niż przy kwasku cytrynowym.

 

Kwas fosforowy jest chyba najbardziej rozsądną opcją - jest w miarę łatwo dostępny, nie wnosi do piwa jakichś szczególnych posmaków i przy tym nie jest bardzo drogi.

Równie dobrze można użyć siarkowego lub solnego - tyle, że te są nieco bardziej agresywne i nieco trudniej je zdobyć (szczególnie cz.d.a).

 

 

Ale taki zwykły ze sklepu rolniczego do akumulatora??

Taki techniczny może być zanieczyszczony... i choć w tak małych stężeniach nie powinno mieć to większego wpływu ani na zdrowie, ani na piwo, to raczej nikt nie powie Ci: "tak, lej i się nie przejmuj". Na własne ryzyko. Najlepiej używać odczynników spożywczych/cz.d.a (czyste do analizy) - choć te ostatnie są najdroższe.

 

Co do StarSanu to sam się zastanawiałem kiedyś nad tym - problem jest taki, że on w jakiś sposób przy kontakcie z brzeczką degraduje się do pożywki dla drożdży. Jak ktoś bardziej ogarnia chemię, to może potrafiłby wyjaśnić jak to się dzieje - dla mnie efekt jest nie do końca przewidywalny.

 

PS. Może SS poprawia pienistość? :D

Edited by ThoriN
Link to comment
Share on other sites

No właśnie... Wedle postu Gawrona i odniesienia się tam do mojego postu o posiadaniu takiego technicznego siarkowego kwasu, odczytałem to że może być. Dlatego moje zdziwienie... Sam raczej bym się przeżegnał, niż go dolał, do czegoś, co będę spożywał. Więc taka konsternacja :)

Oczywiście Gawron nie napisał wprost: "oczywiście lej go" i w żaden sposób tego nie twierdzę. Po prostu odczytałem to w sposób a czemu nie...

 

Czysty kwas siarkowy, oczywiście :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.