Jump to content
Sign in to follow this  
ceemte

słód zakwaszający - alternatywa

Recommended Posts

Czy zamiast slodu zakwaszajacego mozna uzyc slodu zakwaszonego?

 

Wspomnianego surowca nie posiadam, ale jakby tak zakwasic pilzenski - mialoby to sens?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy zamiast slodu zakwaszajacego mozna uzyc slodu zakwaszonego?

 

Wspomnianego surowca nie posiadam, ale jakby tak zakwasic pilzenski - mialoby to sens?

Tak, możesz przygotować sobie zakwaszony zacier - przepis podałem gdzieś w wątku o książce Noonana. Ale jak pisał przedmówca, łatwiej użyć kwasu mlekowego albo fosforowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale jak pisał przedmówca, łatwiej użyć kwasu mlekowego albo fosforowego.

Brrrrrr!

 

Powaznie? Mam 0,5L kwasu fosforowego. Kupilem go w praktikerze i ma etykietke "Odrdzewiacz do stali i zeliwa". Wiem, ze w coca-coli tez sa jego zwiazki ale... jakos wzdrygam sie przed wlewaniem takich rzeczy do mojego piwka :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :smilies:

 

Powaznie? Mam 0,5L kwasu fosforowego. Kupilem go w praktikerze i ma etykietke "Odrdzewiacz do stali i zeliwa".

odrdzewiacz to chyba nie tylko kwas fosforowy .......... co tam pisze w skaładzie chemicznym odrdzewiacza?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale jak pisał przedmówca' date=' łatwiej użyć kwasu mlekowego albo fosforowego.[/quote']

Brrrrrr!

 

Powaznie? Mam 0,5L kwasu fosforowego. Kupilem go w praktikerze i ma etykietke "Odrdzewiacz do stali i zeliwa". Wiem, ze w coca-coli tez sa jego zwiazki ale... jakos wzdrygam sie przed wlewaniem takich rzeczy do mojego piwka :smilies:

Jeżeli nie ma domieszek, możesz używac taki techniczny, tego się daje 2-3 ml

 

A może masz solny albo siarkowy?

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :smilies:

 

A może masz solny albo siarkowy?

kiedys pytałem Bnp o siarkowy (bo mam cz.d.a) dostałem zjebkę ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :smilies:

 

A może masz solny albo siarkowy?

kiedys pytałem Bnp o siarkowy (bo mam cz.d.a) dostałem zjebkę ;-)

To jest najlepsze do piwa, tylko trzeba ostroznie dawkować, bo jest mocny. Po jego dodaniu powstają siarczany - naturalny składnik wody.

Chyba, że robisz piwo słodowe i wolisz mieć chlorki - wtedy lepiej wziąć kwas solny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozwodnij kwas siarkowy do małego stężenie, np 1% i dopiero dodawaj.

Można spokojnie przeliczyć dawkę potrzebną do zakwaszenia zacieru.

Możliwe że też się przerzucę ze słodu zakwaszającego na kwas siarkowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Można spokojnie przeliczyć dawkę potrzebną do zakwaszenia zacieru.

Rozumiem że ilośc użytego kwasu zależy od parametrów wody, Wesoły mozesz jakoś rozwinąć myśl o obliczaniu potrzebnej ilości?

 

Czy po prostu zakwaszać do odpowiedniego ph na podstawie pasków i nie wydziwiac?

Edited by bielok

Share this post


Link to post
Share on other sites
odrdzewiacz to chyba nie tylko kwas fosforowy .......... co tam pisze w skaładzie chemicznym odrdzewiacza?

Chyba wlasnie czysty kwas fosforowy ale musialbym sprawdzic jak wroce do domu...

 

A może masz solny albo siarkowy?

Pewnie, ze mam. Siarkowy w postaci elektrolitu do akumulatora.

 

Troche mnie zaczyna przerazac ten temat :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
odrdzewiacz to chyba nie tylko kwas fosforowy .......... co tam pisze w skaładzie chemicznym odrdzewiacza?

Chyba wlasnie czysty kwas fosforowy ale musialbym sprawdzic jak wroce do domu...

 

A może masz solny albo siarkowy?

Pewnie' date=' ze mam. Siarkowy w postaci elektrolitu do akumulatora.

 

Troche mnie zaczyna przerazac ten temat :smilies:[/quote']

He he nie gadaj tylko dolewaj :smilies:

Piłeś kiedyś tanie wina? tam są związki siarkowego i pewna część polskiego społeczeństwa nie ma nic przeciwko i nic tylko zachwalają:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostrożność nie zawadzi - dodaj najpiew 1 ml, zobacz jak wyszło piwo i ew. następnym razem daj wiecej. Albo rozwodnij 1:40, i dodaj 1 ml do kufla, zobaczysz, czy coś czuć w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

posiadam akwarium i oprócz napowietrzacza i wszystkich testów pożyczam sobie od czasu do czasu

ten preparat oparty z tego co pamiętam na kwasie fosforowym, bezpieczny na pewno - rybki przetestowały

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kwas siarkowy nie zakwasza tylko obniża pH. Na smak nie ma znaczącego wpływu!

Dla nas jest istotne właśnie odpowiednie pH aby enzymy działały sprawnie!

 

W winie nie ma kwasu siarkowego tylko związki pozostałe po rozkładzie SO2 - aktualnie każde wino wytwarzane tradycyjnie zawiera siarczany...

 

Co do obliczeń mogę popytać kolegi, ale pewnie przejdzie do skomplikowanych obliczeń na podstawie analizy wody...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg danych ze stacji uzdatniania wody ma ona odczyn pH 6,8 czyli nie tak zle. Twardosc ogolna 78, co przy normie 60 - 500 oznacza raczej miekka. Tak sie zastanawiac, czy moze zrezygnowac po prostu z tego slodu zakwaszajacego. Czy ta wartosc pH bedzie mniej wiecej ok?

 

Niestety szukajka nie przyjmuje wartosci dwuznakowych i wszystkich postow z pH znalezc sie nie da ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wg danych ze stacji uzdatniania wody ma ona odczyn pH 6,8 czyli nie tak zle. Twardosc ogolna 78, co przy normie 60 - 500 oznacza raczej miekka. Tak sie zastanawiac, czy moze zrezygnowac po prostu z tego slodu zakwaszajacego. Czy ta wartosc pH bedzie mniej wiecej ok?

Tak, pH wody jest nieistone, ale ważne, że jest miękka, prawdopodobnie ustali się w rozsądnym zakresie. Ale zalezy tez, jaki masz zasyp, czy same słody jasne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

zwykle jasne. Czasem Pale Ale

 

Tak na marginesie to mam wode z tego samego ujecia co browary Tyskie. Tyle, ze kranowe chloruja. Do browaru jest osobny wezel podciagniety, gdzie leci woda prosto ze zrodel na Wzgorzach Mikolowskich.

 

A chloru mozna sie przynajmniej czesciowo pozbyc, odstawiajac wode na 24h :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
zwykle jasne. Czasem Pale Ale

 

Tak na marginesie to mam wode z tego samego ujecia co browary Tyskie. Tyle, ze kranowe chloruja. Do browaru jest osobny wezel podciagniety, gdzie leci woda prosto ze zrodel na Wzgorzach Mikolowskich.

 

A chloru mozna sie przynajmniej czesciowo pozbyc, odstawiajac wode na 24h :)

No i Tychy na pewno tę wodę modyfikują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Możliwe że też się przerzucę ze słodu zakwaszającego na kwas siarkowy.

odgrzewam kotleta - Wesoły zmieniłeś sposób zakwaszania?

Share this post


Link to post
Share on other sites
posiadam akwarium i oprócz napowietrzacza i wszystkich testów pożyczam sobie od czasu do czasu

ten preparat oparty z tego co pamiętam na kwasie fosforowym, bezpieczny na pewno - rybki przetestowały

Ile dajesz tego preparatu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.