Jump to content

Ciemne Kawowe Ale


kol4
 Share

Recommended Posts

Witam

 

Staram się zrobić  ciemne ale o wyraźnych posmakach czekoladowo kawowych. Puki co poszedłem w coś  ala' "Browna Ale" ale  średnio wyszło . Na ten moment chce sprawdzić taką recepturę :

 

Zasyp na  22 L,  oczekiwane BLG wyjściowe 12 .

 

Pilzneński  4,5 Kg

Czekoladowy 0,25-0,30 Kg

Crystal 0,25 - 0,30 Kg

 

Zacieranie:

65 st/ 30 min

75 st/30 min

 

Marynka - 20 g  - 60 '

 

Fermentacja na S-04

 

Prosił bym o ocenę  i ewentualne wskazówki.

 

Pozdrawiam.

Edited by kol4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Myślę, że dobrym punktem wyjścia będzie coś ala klon Riggwelter z Black Sheep:

4-4,5 kg pale ale lub Pilzno, i po 300 g ciemnego karmelu,prażonej pszenicy i słodu czekoladowego. Jakieś 14 Blg.Jeśli fermentacja przebiegnie prawidłowo będziesz bardo zadowolony z efektów. Pamiętaj o utwardzeniu wody jeśli masz miękką.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.