Skocz do zawartości
Abelard Park

RIS prośba o konsultacje

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że nigdy jeszcze Imperialnego Stoutu nie warzyłem proszę o poradę bardziej doświadczonych kolegów.

Skład może trochę mało stoutowy ale oparty głównie o to co mam w domu, jeśli będzie trzeba to coś dodatkowego zamówię.

 

Słody:

Strzegom Pale Ale 6,0 kg

Strzegom Pszeniczny 0,5 kg

Strzegom Karmelowy 150 0,35kg

Strzegom Barwiący 0,2 kg

Chateau Crystal 0,15 kg

Planuje dokupić Carafa lub jęczmień palony

 

Drożdże - FM13 (bo takie akurat mam)

 

Chmiele:

W tej chwili mam Perle, Marynkę i Lubelski

 

Planuje też użyć płatków owsianych a na cichą płatki dębowe Whisky.

Chciałbym uzyskać ok. 13 l. Brzeczki 29 BLG.

 

Z wysładzania chciałbym zrobić amerykańca 13 BLG. Do chmielenia na zimno, mam resztki Cascade (20g), Chinook (35g) i Citra (20g). Co dokupić? Może Mosaic?

Edytowane przez Abelard Park

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spoko, dodaj 200 - 250 g jęczmienia palonego, będziesz mieć mocno czarne, nieprzejrzyste piwo, ok 28,5 °Blg ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym chmielił tylko na goryczkę, w okolice 90 - 100 IBU, ale niekoniecznie Marynką, lepiej Magnum. Możesz coś tam rzucić na smak, chociaż zanim piwo się ułoży to oprócz goryczki pewnie niewiele zostanie ;) a na cichą wedle uznania i preferencji, co tam chcesz, chociaż tak jak wyżej - szkoda chmielu. Polecam drewno.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o chmiel to wg mnie Hallertau Taurus jest ok do RISa (użyłem 100g na 60 min na ok.20l, ~117 IBU).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odpuść chmielenie na zimno, tak czy siak świeżego RISa pić nie będziesz. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możliwe że mało precyzyjnie się wyraziłem. Nie planuje RISa chmielić na zimno, dam mu tylko płatki dębowe.

Na zimno nachmielę drugie piwo, staut'a który wyjdzie z wysładzania wysładzania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×