Jump to content

pierwsze piwo z zacieraniem - AAA


d0c3n7
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie :)

Zaczynam przygodę z warzeniem piwa z zacieraniem. Chciałbym uwarzyc na początek American Amber Alea. Trochę poczytałem o tym stylu piwa różne receptury przejrzałem i po pewnych modyfikacjach oraz ze względu na dostępne surowce ułożyłem własny przepis. Proszę o opinie bardziej doświadczonych kolegów piwowarow czy coś zmieniać :)

 

gar 30l, zakładana ilość brzeczki do fermentacji 19-21 l

 

Zasyp:

-pils 4 kg

-monachijski 0.5 kg

-carared 0.25 kg

-carahell 0.25 kg

-caraamber 0.2 kg

 

Zacieranie w 16 litrach wody

67°C przez 70'

76°C 10'

 

Wysladzanie woda 14l temp około 78°C

 

Warzenie/chmielenie 75'

 

Willamette 25g 60'

Willamette 15g, Cascade 15g 20'

Willamette 20g, Cascade 15g 5'

 

Drożdże suche US-05

 

I tak dopiero poznaje program Brewtarget i nie wiem czy dobrze tam uzupełniam ale wyszły mi takie parametry ~13°Blg i 26 IBU. Chciałbym aby piwo było bardziej treściwe wyczuwalne slody oraz miało wyczuwalna goryczke ale z naciskiem na mocne aromaty. Czy tym przepisem to osiągnę?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za wszelkie sugestie.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli masz możliwość zrób próbę jodową ale i bez tego myślę że 50min zacierania wystarczy. Użyłbym słodu pale ale zamiast pilzneńskiego i monachijskiego i zmniejszyłbym ilość słodów karmelowych. Po 100-150g pozostałych wg mnie powinno wystarczyć. Co prawda Willamette jest chmielem amerykańskim ale jakoś nie spotkałem się z nim w piwach, które miały mieć amerykański (owoce tropikalne, cytrusy, żywice) charakter. Może lepiej coś sprawdzonego jak Citra czy Amarillo? Mi sprawdzały się w mieszance z Cascade.

Link to comment
Share on other sites

Co prawda Willamette jest chmielem amerykańskim ale jakoś nie spotkałem się z nim w piwach, które miały mieć amerykański (owoce tropikalne, cytrusy, żywice) charakter.

Czytasz co piszesz, czy tylko piszesz. Zdefiniuj sobie co znaczy amerykański i co o tym stanowi?

Edited by Dr2
Link to comment
Share on other sites

Jeśli masz możliwość zrób próbę jodową ale i bez tego myślę że 50min zacierania wystarczy. Użyłbym słodu pale ale zamiast pilzneńskiego i monachijskiego i zmniejszyłbym ilość słodów karmelowych. Po 100-150g pozostałych wg mnie powinno wystarczyć. Co prawda Willamette jest chmielem amerykańskim ale jakoś nie spotkałem się z nim w piwach, które miały mieć amerykański (owoce tropikalne, cytrusy, żywice) charakter. Może lepiej coś sprawdzonego jak Citra czy Amarillo? Mi sprawdzały się w mieszance z Cascade.

hej dzieki za uwagi

Takie mam akurat dostępne surowce, więc na tą warkę nie chcę zmieniać surowców tylko ewentualnei ilości, czasy itp/

Karmelowych też raczej nie chciałbym zmniejszać, chciałbym aby to piwo miało lekko bursztynowy kolor i właśnie pełniejszy smak, pianę.

A coś więcej o Willamette dlaczego zły? Wydaje mnie się, że to dobry sprawdzony amerykański chmiel.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.