Jump to content
Sign in to follow this  
Dario84

Czas miedzy zacieraniem a warzeniem

Recommended Posts

Czesc, to moj pierwszy post na forum wiec witam wszystkich

 

Przygotowuje sie do 4 warki i mam pytanie czy czas miedzy zacieraniem a warzeniem ma wielkie znaczenie?

Z braku czasu wolalbym rozdzielic ten proces na dwa dni

Ktos zna jakies przeciwskazania ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inna sprawa, że zagotowanie brzeczki może być większą misją niż potem utrzymanie tego gotowania przez godzinę, zależnie od tego jaką masz kuchenkę, więc zastanów się dobrze, czy jest sens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie-gotowanie brzeczki przed dłuższą przerwą traktuję w kategoriach "palenia fajki na stacji benzynowej". :) Wiem, że wielu osobom się udało i nie było konsekwencji, ale już raz takie piwo poszło u mnie w kanał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wlasnie bo tak sobie mysle ze skoro mam zagotowac nastepnego dnia to chyba i tak cale 'dziadostwo' powinno zostac unicestwione ? Bo faktycznie jak juz raz zagotuje to juz nie wiele wiecej czasu mi warzenie zajmie... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziadostwo owszem, zostanie unicestwione. Tylko jeśli brzeczka zacznie się psuć, to tego procesu już nie odwrócisz, co najwyżej zatrzymasz go w trakcie. U mnie brzeczka ostro śmierdziała czymś podobnym do DMS.

 

Oczywiście nie mówię że tak będzie na pewno, wielu ludziom to jakoś wychodzi, mnie też się wcześniej udawało. Natomiast po tym jednym przypadku drugi raz nie zostawię brzeczki bez zagotowania i nikomu tego nie będę polecał.

Edited by adamsky

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

U mnie brzeczka ostro śmierdziała czymś podobnym do DMS.
 

 

Też raz tak miałem, ale intensywne gotowanie bez przykrycia załatwiło sprawę. Miałem ogólnie w planach częściej robić w ten sposób, że jednego dnia zacieram a drugiego warzę, ale skoro mam i tak po zacieraniu zagotować, to już wolę przeprowadzić cały proces jednego dnia, bo w moim przypadku przy zwykłym piwie to kwestia dodatkowej godziny + 30 minut na chłodzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...