Jump to content
Sign in to follow this  
Mojerto

Chmiele USA bez żywicy

Recommended Posts

Piłem ostatnio Żywca APA i moje dosyć pozytywne wrażenia zmąciła jedynie zbyt mocna nuta żywiczno-sosnowa. Do jego nachmielenia użyto czterech aromatycznych chmieli amerykańskich (Chinook, Citra, Amarillo i Centennial) oraz supergoryczkowego Magnum. I tu pytanie - który z tych gatunków odpowiada za ten paskudny (wg mnie) sosnowy posmak? Zaś które z nich dają te przyjemne owocowo-cytrusowe aromaty, ale bez akcentów żywicznych? Proszę o doradzenie jakiś dostępnych u nas chmieli USA (także Mosaic, Cascade) dla własnej warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawdopodobnie nie podszedł ci Chinook. Jeśli nie lubisz takich posmaków, to na pewno powinieneś unikać też Simcoe.

 

Nie bardzo wiem co masz na myśli z doradzeniem chmieli. Każda z popularnych odmian ma swoich fanów, chmielenie to sprawa mocno subiektywna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Simcoe z 2014 nie ma żywicy. Popełniona przeze mnie Simcoe SMASH APA nie ma ani grama żywicy w aromacie i smaku. Same cytrusy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przypomnij mi mat, czy ty przypadkiem nie jesteś fanem chmielenia tylko na goryczkę i whirpool/zimno?

Nie wiem na 100%, ale spotkałem się z teoriami że najwięcej żywicy z Simcoe wyciąga się z późnego dodatku przy gotowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Simcoe to mój ulubiony chmiel właśnie ze względu na nuty sosnowo żywiczne. Jeszcze nie znalazłem innego chmielu który byłby bardziej żywiczny niż Simcoe. Tutaj masz liste chmieli które dają żywiczny aromat https://www.hopunion.com/aroma-wheel/?aroma=Pine

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Przypomnij mi mat, czy ty przypadkiem nie jesteś fanem chmielenia tylko na goryczkę i whirpool/zimno? Nie wiem na 100%, ale spotkałem się z teoriami że najwięcej żywicy z Simcoe wyciąga się z późnego dodatku przy gotowaniu.
 

 

Tak, jestem fanem chmielenia tylko na goryczkę i hop stand'u. 

 

 

 

Nie wiem na 100%, ale spotkałem się z teoriami że najwięcej żywicy z Simcoe wyciąga się z późnego dodatku przy gotowaniu.

 

Dobrze, że to tylko teoria :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Simcoe z 2014 nie ma żywicy. Popełniona przeze mnie Simcoe SMASH APA nie ma ani grama żywicy w aromacie i smaku. Same cytrusy

 

Muszę przyznać, że też bawiłem się trochę Simcoe 2014 i ma znacznie mniej żywicy, niż w poprzednich rocznikach - może czas zwrócić się w stronę Chinooka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a może faktem okazuje się teoria gdzie państwa wschodu dostają inne/tańsze/starsze chmiele niż opisane przy zakupie? Mało jest tak bardzo charakterystycznych chmieli jak np. Sorachi Ace, Nelson Sauvin, które można rozpoznać bez etykiety. Skoro Simcoe nie ma żywicy to może być to inny chmiel z hameryki, może ale nie musi.

 

Co do wątku - jeśli nie lubisz aromatów żywicy to polecam zdecydowanie chmiel Amarillo - masa dojrzałych słodkich owoców, mango, także cytrusy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...