Jump to content

Recommended Posts

Witam ,

 

Chciałbym uwarzyć pierwszego stouta. Myślę o następującym zasypie:

 


Słód pale ale - 5kg 

Słód carahell - 0,2 kg 

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg

Słód Czekoladowy Muntons  0,30 kg 

Palony jęczmień  - 0,25 kg

Palona pszenica  - 0,20 kg

 

Moje pytanie dotyczy stosowania słodów palonych. Kiedy należy je wsypywać? Część komentarzy postuluje zacieranie wszystkich razem , a część tylko w ostatnich minutach zacierania.

 

Co radzicie?

 

Jeśli macie jakieś uwagi co do zasypu , chętnie usłysze wasze propozycje zmian.

 

Dzięki!!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radzę kierować się własnymi preferencjami. Palone albo mniej palone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W stoucie chcesz osiągnąć mocne nuty palone, więc wrzucałbym od początku. Ale pewnie zaraz ktoś przyjdzie i powie inaczej. Musisz spróbować i wyrobić sobie zdanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście, nawet jeśli jest to wbrew stylowi, wrzuciłbym palone na mashout bo nie jestem wielkim fanem palonych smaków. Dlatego zdecydować powinieneś sam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Radzę kierować się własnymi preferencjami.

 

Ma dwie warki na koncie, jak ma to zrobić. Przy tak małym doświadczeniu nie kombinowałbym własnych receptur, łatwo można przedobrzyć (zwłaszcza ze słodami palonymi). 

Oprzyj się raczej na gotowej recepturze, albo jeszcze lepiej kup gotowy zestaw.

Jeżeli jednak upierasz się przy swoim, to brakuje w składzie słodu monachijskiego, a słody palone daj na ostatnie 10 minut.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi.

 

A tego monacha radzisz dać dodatkowo np kilogram czy też na zasadzie takiej: 4 kg pale ale i 1 kg monacha?

 

Paloność wiadomo musi być ale nie chce chyba żeby totalnie zdominowała piwo i stała się nieprzyjemna. Chciałbym wydobyć czekoladę i kawę i osiągnąć dość dużą pełnie i gładkość -  tutaj mam nadzieję pomogą mi płatki owsiane.

 

Najchętniej to sięgnąłbym po recepturę klona Rogue chocolate stout ale nigdzie takiej nie mogę znaleźć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nie mów, że nie możesz znaleźć:

 

https://www.brewtoad.com/recipes/rogue-chocolate-stout-clone

 

Palone wrzucaj od początku. Tylko próby jodowej nie zrobisz, ale zacieraj z 70-80 minut i będzie ok. Zamiast carahell dałbym jednak jakiś intensywniejszy, np: Aroma, Biscuit. Możesz dać 1kg monacha ale nie musisz. Zacieraj w 66-67 stopniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ma dwie warki na koncie, jak ma to zrobić.
 

No na komercyjnych przykładach. Jak kolega lubi konkret to na początek jak wyobraża sobie, że coś delikatniejszego no to na koniec.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi , już mniej więcej wiem co zrobić.

 

Sądzicie że 500 g płatków owsianych styknie czy może dać więcej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

dopiero co robiłem stouta i poleciłbym ci słód CaraAroma bardzo przyjemne doznania smakowe i zapachowe . słody palone to raczej tak jak pisali pod koniec jeśli nie lubisz mocno palonego smaku bo przy tej ilości palonych to i tak będzie dawało po garach

Edited by slawi

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tego monacha radzisz dać dodatkowo np kilogram czy też na zasadzie takiej: 4 kg pale ale i 1 kg monacha?

 

Paloność wiadomo musi być ale nie chce chyba żeby totalnie zdominowała piwo i stała się nieprzyjemna. Chciałbym wydobyć czekoladę i kawę i osiągnąć dość dużą pełnie i gładkość -tutaj mam nadzieję pomogą mi płatki owsiane.

To zależy, jak bardzo pełne piwo chcesz uzyskać. 4/1 będzie dobrze, ale jeśli chcesz pełniejsze, to daj 3/1. Możesz sypnąć jeszcze więcej, monachijski to taki słód, którym ciężko coś zepsuć,  im więcej go użyjesz, tym pełniejsze piwo uzyskasz.

Jak wrzucisz palone na końcówkę, to uzyskasz właśnie taką paloność, o jakiej piszesz, wyczuwalną, ale nie nachalną.

Płatki są ok, ale jeśli sypniesz monacha 3/1, to będziesz miał pełne i gładkie piwo i bez płatków. Pamiętać musisz o nie przesadzaniu z nasyceniem. Za duże nasycenie stoutów, powoduje wrażenie ostrości, a pełnia zanika.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.