Jump to content
Drapichrust

Prośba o przepis - Cechowe Stout

Recommended Posts

Witam,

ostatnio piłem piwo z Biedronki Cechowe Stout. Przyznam, jest to pierwszy stout jakiego miałem okazję spróbować. Smakował mi na tyle iż postanowiłem uwarzyć kolejną (drugą) warkę opartą na tym piwie. 

Może mi ktoś podsunąć przepis na podobne?

 

Pozdrawiam!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak wyżej, to piwo fermentowane było drożdżami dolnej fermentacji. A receptur na stouty masz pełno w dziale z recepturami rzecz jasna. Miałem okazję pić to piwo i na pewno nie podchodzi to po dry stout, raczej szukaj receptur na sweet stout. I oczywiście wykorzystaj odpowiednie drożdże, będzie znacznie lepsze niż ten twór z biedronki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ano dobrym kierunkiem będzie sweet stout i do tego dodatek lukrecji, bo jej aromat jest w Cechowym.

 

Chociaż ten bierdonkowy to mało stoutowy, to może bardziej jakiś robust porter?

Edited by camilos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

ostatnio piłem piwo z Biedronki Cechowe Stout. Przyznam, jest to pierwszy stout jakiego miałem okazję spróbować. Smakował mi na tyle iż postanowiłem uwarzyć kolejną (drugą) warkę opartą na tym piwie. 

Może mi ktoś podsunąć przepis na podobne?

 

Pozdrawiam!

Długa droga przed Tobą ;)

http://www.wiki.piwo.org/Stout_Opalenicki,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Witam, ostatnio piłem piwo z Biedronki Cechowe Stout. Przyznam, jest to pierwszy stout jakiego miałem okazję spróbować.

Zapomnij o tym doświadczeniu. To co piłeś, nie jest ani trochę stoutem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weź może najpierw wypij parę dobrych, prawdziwych stoutów bo cechowe to żaden stout.

Share this post


Link to post
Share on other sites

post-2947-0-81964700-1432575007_thumb.jpg

Te wszystkie w Polsce są dostępne. Proponuję, zanim któryś zaczniesz pić, poczytaj o sposobie picia stouta. Temperatura, szkło, sposób nalewania, to wszystko jest bardzo ważne. Bez spełnienia tych warunków nie tylko może Ci nie smakować, ale nigdy nie poznasz zalet prawdziwego stouta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, tego w puszce piłem i mi nie smakował. I to bardzo. Mógłbym ująć nie moja bajka. Ale może tak jak piszesz źle go piłem. Bo z puchy. Poczytam, spróbuję wtedy. A narazie skupie się na jaśniejszych piwach. Te mi smakują, bez wyjatku:-)

To może pomysł na drugą warkę z średnia goryczka ale z dużym aromatem chmielowym. Coś podobnego do IPA tyle ze trochę mniej goryczy. Na pierwszym miejscu chciałbym czuć smak i zapach chmielu.

Mam nadzieje, ze wypowiedzi laika nie drażnią nikogo;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

(A)IPA z mniejszą goryczką to pewnie wyjdzie APA :) Ewentualnie możesz zrobić IPA bardziej na słodko, celować w dolny zakres IBU wtedy goryczka będzie słabiej odczuwalna. Jak byś nie robił to sypnij sporo towaru na whirpool i cichą. No i fermentacja czymś neutralnym w dolnym zakresie temperatur żeby nie utrudniać roboty chmielowi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może na początek kup jakiś gotowy zestaw ze sklepu piwowarskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...