Jump to content

Kupiłem piwo ale jest w niej instrukcja angielska. Pomóżcie.


Tubaris
 Share

Recommended Posts

Witam, kupiłem piwo, ale nie spodziewałem się że w środku znajdę instrukcję nie w języku polskim. Pomożecie mi przetłumaczyć ten tekst, abym wiedział jak uwarzyć te konkretne piwo? Aż na tyle nie znam angielskiego. Bardzo mi zależy na czasie bo właśnie się za to zabrałem. Pozdrawiam.

 

http://scr.hu/0qlt/rqmqs
http://scr.hu/0qlt/sux66
http://scr.hu/0qlt/g0629
http://scr.hu/0qlt/zf1kq
 

Link to comment
Share on other sites

Tak na szybko:

1.Dodaj słody(ekstrakt) +650g dekstrozy (tego raczej nie ma w zestawie, ale można zastąpić ekstraktem słodowym albo cukrem) i 3 litry wrzątku do czystego i zdezynfekowanego fermentora i wymieszaj.

2. Dopełnij wodą do 23 litrów i sprawdź temperaturę jeżeli jest poniżej 25 dodaj drożdże.

3. Fermentacja...tam piszę żeby w 20-25 st fermentować przez 5 dni ale to za duża temp i za mało dni.

4.Dodaj chmiel gdy fermentacja się zakończy na kolejne 5 dni.

5. Po zakończeniu fermentacji dodaj do sterylnych butelek po tabletce nagazowującej(?) zakapsluj i zostaw na 3 tyg.

Link to comment
Share on other sites

Tak na szybko:

1.Dodaj słody(ekstrakt) +650g dekstrozy (tego raczej nie ma w zestawie, ale można zastąpić ekstraktem słodowym albo cukrem) i 3 litry wrzątku do czystego i zdezynfekowanego fermentora i wymieszaj.

2. Dopełnij wodą do 23 litrów i sprawdź temperaturę jeżeli jest poniżej 25 dodaj drożdże.

3. Fermentacja...tam piszę żeby w 20-25 st fermentować przez 5 dni ale to za duża temp i za mało dni.

4.Dodaj chmiel gdy fermentacja się zakończy na kolejne 5 dni.

5. Po zakończeniu fermentacji dodaj do sterylnych butelek po tabletce nagazowującej(?) zakapsluj i zostaw na 3 tyg.

 

Czy drożdże się rozrabia w ciepłej wodzie przed dodaniem?

W jakiej postaci daje się chmiel? Tam jest jakaś siateczka w zestawie

Edited by Tubaris
Link to comment
Share on other sites

Twoje drożdże http://www.piwo.org/topic/11102-mangrove-jacks-m44-us-west-coast-yeast/   

drożdże dobrze jest(uwodnić) jak napisałeś rozrabiać w wodzie o temperaturze 25 max 30 st C  powyżej 30 możesz je zabić , lepiej niżej jak za wysoko .

Skro jest siateczka to przewidują chmielenie na zimno , teraz pytanie jak drobne ma oczka to zależy od tego w jakiej postaci bedzie chmiel szyszka czy granulat ( prawie pył w porównaniu do szyszki) a nawet pies trącał ich siatkę nawet przy granulacie dasz rade ,choć wcale nie musisz chmielić na zimno bo to tylko da aromat.

 

Edited by pawel332
Link to comment
Share on other sites

Nie rozumiem czemu pytasz skoro wcześniej robiłeś już piwo... ta paczka to nieco zmodyfikowany brewkit.

 

 

Drożdże wsyp do szklanki z ciepłą wodą  (25-27C) bylebyś nie przekraczał 30 C. Szklankę wcześniej zdezynfekuj - ja daję oxi, a później gotuję szklankę we wrzątku w małym garnku.  Po wsypaniu drożdży do wody przykryj szklankę folią aluminiową.  Na koniec lekko zamieszaj łyżeczką i lej do brzeczki  o podobnej temperaturze.

 

Tabletka nagazowująca = taki drops, który dodajesz zamiast surowca do refermentacji - niby najszybsza opcja - ale dość droga. Są w sklepach piwowarskich.. ale taniej kupić glukozę- ładujesz dopiero do butelek.

 

Lepiej daj 20L - akurat takie robiłem - będzie smaczniejsze. Przed otworzeniem torebek zagotuj z 5L wody. Otwierasz paczki - dodajesz syrop do fermentora, mieszasz... i potem płuczesz "resztki" z paczki - jest ich sporo zwłaszcza jak wcześniej nie podgrzałeś ekstraktu.

 

Wejdź na np. twojbrowar.pl czy youtube i zobacz "brewkity" - jedyna różnica to ten chmiel aromatyczny, ale na razie można to pominąć i sobie doczytasz...

 

 

U mnie fermentacja burzliwa w pomieszczeniu o temperaturze 18C trwała jakieś 6 dni (w fermentorze było nawet 21C - pomimo chłodzenia wodą). Pamiętaj by skalkulować różnicę temperatury brzeczki i otoczenia, cobyś nie miał nieciekawego smaku.

 

Proszę nie bić jak coś źle mówię - dopiero czwarta warka, ale czwarta udana;-).

Edited by Mikadorus
Link to comment
Share on other sites

Nie rozumiem czemu pytasz skoro wcześniej robiłeś już piwo... ta paczka to nieco zmodyfikowany brewkit.

 

 

Drożdże wsyp do szklanki z ciepłą wodą  (25-27C) bylebyś nie przekraczał 30 C. Szklankę wcześniej zdezynfekuj - ja daję oxi, a później gotuję szklankę we wrzątku w małym garnku.  Po wsypaniu drożdży do wody przykryj szklankę folią aluminiową.  Na koniec lekko zamieszaj łyżeczką i lej do brzeczki  o podobnej temperaturze.

 

Tabletka nagazowująca = taki drops, który dodajesz zamiast surowca do refermentacji - niby najszybsza opcja - ale dość droga. Są w sklepach piwowarskich.. ale taniej kupić glukozę- ładujesz dopiero do butelek.

 

Lepiej daj 20L - akurat takie robiłem - będzie smaczniejsze. Przed otworzeniem torebek zagotuj z 5L wody. Otwierasz paczki - dodajesz syrop do fermentora, mieszasz... i potem płuczesz "resztki" z paczki - jest ich sporo zwłaszcza jak wcześniej nie podgrzałeś ekstraktu.

 

Wejdź na np. twojbrowar.pl czy youtube i zobacz "brewkity" - jedyna różnica to ten chmiel aromatyczny, ale na razie można to pominąć i sobie doczytasz...

 

 

U mnie fermentacja burzliwa w pomieszczeniu o temperaturze 18C trwała jakieś 6 dni (w fermentorze było nawet 21C - pomimo chłodzenia wodą). Pamiętaj by skalkulować różnicę temperatury brzeczki i otoczenia, cobyś nie miał nieciekawego smaku.

 

Proszę nie bić jak coś źle mówię - dopiero czwarta warka, ale czwarta udana;-).

dzięki Mikadorus, to będzie moja 2ga warka (1sza z brewkitu) więc też mnie nie bij ;)

Edited by Tubaris
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.