Jump to content
Sign in to follow this  
Korzeniu

Browar "Nova Villa"

Recommended Posts

Warka nr 1 z ekstraktów słodowych CIEMNE ALE 12° Blg

 

 

Pierwsze piwko na próbę zrobiłem z ekstraktów słodowych :

 

 

Ekstrakt słodowy WES jasny 1.7kg

Ekstrakt słodowy WES ciemny 1.7kg

40g granulatu (lub 45g szyszek) chmielu aromatycznego Perle

30g granulatu (lub 35g szyszek) chmieli aromatycznego Lubelskiego

Drożdże górnej fermentacji Fermentis US-05

 

Proces przygotowania brzeczki nastawnej banalnie prosty gotowanie przez 1 h rozcieńczonych ekstraktów z chmielem.

 

Wyszło ok 19l 13° Blg

 

Fermentacja burzliwa 8 dni, cichą pominąłem.

 

Przelałem do 38butelek 0,5l z dodatkiem 2 -3gr fruktozy.

 

Po 2 miesiącach piwko niczego sobie ;) Nagazowało się dość dobrze ,klarowne, piana jest, aromaty chmielowe mocne, i szybko znikają buteleczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 2 Jasne ALE

 

 

Pierwsza warka zacierana. Na próbę zakupiłem najtańszy słód Pilzeński Litovel , nie byłem do końca przekonany czy to mi się spodoba i co z tego wyjdzie. Chmiel też zakupiłem na oko goryczkowy IGUNA granulki, a aromatyczny Lubelski szyszki .

 

SKŁAD:

 

5kg Pilzeński Litovel Jasny

0,2 kg Płatków błyskawicznych jęczmiennych

 

słód wsypałem do 16l wody o temp 65°C

 

30min 64°C

40min 73°C

podgrzane do 76°C

 

wysładzanie poszło dobrze, uzyskałem ok 23l 13- 14°Blg

 

chmielenie 60min:

 

0' ok 50gr IGUNA granulki

50' ok 30gr aromatycznym Lubelski szyszki

 

 

schłodzone wężownicą miedzianą w 40 minut

 

zadane gęstwą z I warki US-05

 

fermentacja w 22°C ok 7 dni

cicha ok 3 dni

 

Zabutelkowane z dodatkiem 4 gr fruktozy

 

Piwo po 2 miesiącach leżakowania całkiem dobre, jasne , geste, w smaku mocna goryczka podobna do dawnego Radegasta, wyczuwalne aromaty suszonych śliwek, trochę mętne, piana mocna, nagazowanie całkiem dobre.

 

Ta pierwsza warka ukierunkowała moje nowe zainteresowanie :-) warzenie z procesem zacierania . Piwo domowe pokochałem od pierwszego łyku :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 3 Dunkelweizen

 

 

Uwarzyłem sobie piwko z zestawu " Dunkel Weizen"

 

 

 

Surowce :

słód pilzneński - 1,3kg

słód pszeniczny jasny - 1,9kg

słód monachijski typ II - 0,6kg

słód Carawheat (pszeniczny karmelowy) - 0,2kg

słód pszeniczny czekoladowy - 0,05kg

 

Ale niestety termometr mnie trochę oszukał i zawyżył mi temperaturę zacierania.

 

 

 

temperatury kształtowały się następująco:

 

15min - 48C

30min - 66-65C

30min - 74 C

 

do 78 C już podgrzewałem na dobrym termometrze

 

wysładzałem długo 16litrami

 

wyszło 24l koloru ciemno brunatnej brzeczki ok 13blg

 

chmielenie: 60 min Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

 

schłodzone chłodnicą i zadane WB06

 

fermentacja burzliwa w temp 22-21C 8 dni

 

cicha 5 dni zeszło do 3°Blg

 

Zabutelkowałem z dodatkiem 4gr fruktozy

 

Po ok 2 miesiącach piwo jest b.dobre, ale brakuje w nim mocnych smaków bananowo owocowych( teraz już wiem że trzeba było zainwestować w lepsze drożdże ) Nagazowało się mocno, tak mocno, że wywaliło 3 butelki ale tylko bezzwrotne , odleciały denka , na szczęście eksplozji nie było. Piana jest przecudna :-) stoi i niekiedy nie chce opadać. Piwo wyklarowało się na kryształek , kolor ciemno miedziany .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 4 WEIZEN KARMELOWY

 

Surowce :

 

słód pszeniczny jasny - 3kg

słód monachijski - 1kg

słód karmelowy CARAHELL - 0,8kg

płatki jęczmienny - 0,2kg

 

 

zacieranie w 16l woda ok 48C

 

15min - 46C

30min - 65C

40min - 73 C

 

do 78 C

 

wysładzanie 18litr

 

wyszło 27l 13blg

 

chmielenie: 60 min Chmiel IGUNA, granulat, ok 15 g

 

schłodzone chłodnicą i zadane gęstwą z poprzedniej warki WB06

 

fermentacja burzliwa w temp 22-21C 7 dni

 

cicha 6 dni zeszło do ok 3°Blg

 

Zabutelkowałem z dodatkiem 4gr fruktozy

 

wyszło 50 szt butelek 0,5l i jakaś resztka którą wypiłem po butelkowaniu:-)

 

Po 1,5miesiąca piwo dość dobre ale dunkelweizen wyszedł lepszy, Piana jakaś nie taka ,szybko opada , nagazowało się dobrze,jest gęste treściwe, kolor ma fajny rudo marchewkowy, wyklarowało się na kryształek. Do obiadu może być:-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA NR 5 DUBBEL

 

Zakupiłem trochę surowców i jedną sztukę drożdży

na 3 warki, na pierwszy rzut poszedł Dubbel w/g zmodyfikowanego przepisu Dori .

 

Warzenie w dniu 29.10.2009

Zasyp do 14l wody 55C

 

3,0 kg - słód Pilzneński 2,9 EBC Strzegom

1,0 kg - słód Monachijski 10-27 EBC Strzegom

0,6 kg - słód pszeniczny ciemny 15-20 EBC Weyermann

0,4 kg - słód Melanoidynowy 60-80 EBC Weyermann

0,25g - słód Caramunich ® typ I 80-100 EBC Weyermann

 

Przerwy:

10 minut w 55C

40 minut w 64C

50 minut w 72C

 

negatywna próba jodowa

 

76C

 

wysładzanie ok 18l

 

wyszło 28L ok 15°Blg

 

 

 

Gotowanie 80 minut

Chmielenie:

21g IGUNA granulki

30g Lubelski aromatyczny szyszki w 60 minucie gotowania

 

Ekstrakt brzeczki nastawnej 15Blg

 

Zadane drożdżami Wyeast 1388 - Belgian Strong Ale bezpośrednio z saszetki do brzeczki i tu zonk! z lenistwa nie zrobiłem startera, ruszyło dopiero po 24 h, trochę się podenerwowałem, miałem już czarne myśli że będzie kanał:-)

Trzymałem na burzliwej 9 dni do 08.11.2009 , myślałem że po tygodniu cichej tj do 14.11.09 zejdzie mocniej ale niestety tylko 5°Blg , no to czekam, miną prawie tydzień a tu dalej wali z rurki i to ostro zmierzyłem cukier i ciągle stoi w okolicach 5°Blg , jakiś błąd pomiaru czy co. Poczekam jeszcze do 3 tygodni i chyba zabutelkuje z mniejszą ilością cukru, bo już przydało by się coś uwarzyć następnego a tu fermentator zajęty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka NR 6 STOUT OWSIANY

 

 

Zasyp:

 

3,0kg - Pilzneński 3,0kg

0,5kg - Pal ale 0,5kg

0,2kg - karmel ciemny litovel 197

0,2kg - Ekstrakt barwiący

0,2kg - Słód karmelowy special B 350

0,8kg - płatki owsiane błyskawiczne

0,2kg - pszenica palona

 

zacieranie

wsypane do wody 12l -71°C

70°C-65°C 120min

 

Filtracja wysładzanie totalna porażka , 4 h męki, filtr z oplotu zapchał się i leciało jak krew z nosa, po 30 minutach ponownie przelałem wszytko do gara trochę podgrzałem i wysładzałem od nowa z dodatkiem 2 l wody. filtr z oplotu zakotwiczyłem metalowym obciążnikiem i poczekałem aż młóto się ułoży . poszło lepiej ale po 1 h zaczęło się zapychać , czas mnie gonił i zakończyłem wysładzanie uzyskując ok 20 l 13°Blg

 

chmielenie

90min 0'- Marynka szyszki 40gr

80'- Lubelski aromatyczny 10gr

 

15.11.2009

schłodzone do 20C i zadane drożdżami Wyeast 1388 - Belgian Strong Ale

 

29.11.2009 przelane na cichą

 

08.12.2009 jeszcze fermentuje 3,5°Blg poczekam jeszcze 2-3 dni i butelkuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka Nr 7 Brown Ale daktylowe

 

 

Zasyp:

 

3,5kg Pale Ale

0,5kg Carared

0,5kg Pilzneński

0,25kg caramunich I

0,25kg daktyli

0,25kg płatki jęczmienne błyskawiczne

0,05kg palona pszenica domowej produkcji

 

Zacieranie:

- słód do 15L wody ok 53 C

- 10' - 50st.C

- 60' - 65st.C

- 40' - 70st.C

- 75.Ci filtracja

 

Wysładzanie:

3x4L

+ 8L

 

 

 

Gotowanie - 90 min

Chmielenie:

- 0? ? 50g chmiel szyszki Magnum

- 80? ? 20g chmiel szyszki Fuggles

 

 

Wyszło: 28,5 litra, 13 Blg

Schłodzone do 20 st.C i zadane gęstwą: W1388 Belgian Strong Ale

 

01.12.2009 Fermentacja burzliwa w temp 19-20C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.