Skocz do zawartości

Domowy browar DoBro


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #8 - 30.11.2015 - Cienkuszowe BDSA

 

Skład:

 

Surowce fermentowalne:

 

słód pilzneński - 40%
słód pale ale - 30%
słód pszeniczny jasny - 10%
słód abbey - 4%

słód special B - 5%

słód carafa II special - 1%

syrop kandyzowany ciemny - 10%

 

 

Chmiele:

 

Marynka 8% - 10,5g,

Żatecki 3,1% - 10g,
 
 
Drożdże:
 

M27

 

Zacieranie:

 

60' - 67°C

15' - 71°C

5' - 78°C

 

Gotowanie (240 min):

 

65' - Marynka

2' - Żatecki

 

Jest to raczej warka na zadadzie "a zobaczymy co z tego wyjdzie".

Po warce nr 7 zostało mi około 16 l cienkusza (wysładzanie do 2 °Blg), który miał, o ile dobrze pamiętam, około 12 °Blg. Poprzez długie gotowanie odparowałem około 10 litrów wody. W trakcie gotowania dodałem chmiele i około 100-150 ml syropu kandyzowanego. Do fermentacji na drożdżach suchych M27 poszło jakieś 5,5 litra brzeczki o ekstrakcie 26 °Blg. Spodziewam się mocnego piwa kiepskiej jakości :)  około 40 IBU. No chyba, że wyjdzie dobre, co w przypdaku cieknusza podobno jest niemożliwe... Zobaczymy - to tylko eksperyment...

 

24.12 - przelane na cichą

Edytowane przez Rafa Mustafa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #9 - 13.12.2015 - Blonde ale

 

 

Skład:

 

Surowce fermentowalne:

 

słód pilzneński - 58,7%
słód pszeniczny jasny - 13%
słód wiedeński - 9,2%
słód Abbey - 2,3%
słód Fawcett Amber - 1,5%
miód - 5,3%

 

 

Chmiele:

 

Marynka 8% - 12,5g, 60 min

Hellertau Tradition 5,0% - 12,5g, 60 min
EKG 5,4% - 17,5g, 25 min
Saaz 3,1% - 10,5g, 25min
 
 
Drożdże:
 

US-05

 

Zacieranie:

 

30' - 62°C

25' - 72°C

5' - 78°C

 

Do fermentora poszło 23l brzeczki 17,3 blg.

 

28.12 - zlane na cichą

Edytowane przez Rafa Mustafa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 - 16.12.2015 - Stout krośnieński

 

 

Skład:

 

Surowce fermentowalne:

 

MEP Pale - 27%
Strzegom pale ale - 24%
Strzegom pilzneński - 16%
MEP karmelowy 120 EBC - 6,7%
Carapils - 6,7%
Wiedeński - 5,4%
Strzegom karmelowy 30 - 4%
Carafa special II - 2,7%
Fawcett amber - 2%
jęczmień palony - 1,3%
płatki owsiane - 1,3%
Special B - 1%
Carafa special III - 1%

 

 

Chmiele:

 

Marynka 8% - 50g, 60 min

Hellertau tradition 5,0% - 5g, 15 min

Hellertau tradition 5,0% - 5g, 5 min

 
Drożdże:
 

US-05 gęstwa z piwa 18 blg

 

Zacieranie:

 

50' - 62°C

25' - 72°C

5' - 78°C

 

Do fermentora poszło 18l brzeczki 24 blg.

 

Edit: Po dwóch dniach zrozumiałem, że to piwo nie będzie dostatecznie dobrze nachmielone, zrobiłem pomieszałem więc to co zlałem znad chmielin (1litr z 1,7 l wody) i zrobiłem herbatkę chmielową, którą wlałem do fermentora. Wg moich obliczeń powinno to podnieść goryczkę o około 7-10 ibu i zmniejszy ekstrakt do 22 st BLG. Też dobrze.

 

31.12 - przelane na cichą

Edytowane przez Rafa Mustafa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Warka #11 - 06.02.2016 - Weizen-zbok

 

Skład:

 

Surowce fermentowalne:

 

(miało być)

Pszeniczny jasny - 3,85 kg, 58,5%
Strzegom pilzneński - 2 kg, 30,5%
MEP karmelowy 120 EBC - 0,5 kg, 7,6%
Caraaroma - 0,2 kg, 3,1%
(a jak było to nie wiem bo po pierwsze wyszła mi tragiczna wydajność: 68% wg Beersmith a oprócz tego miałem zdecydowanie za mało młóta jak na 6,5 kg słodu)

 

Chmiele:

 

Marynka (2014), realnie pewnie coś około 6,5% AA - 15g, 100 min

Magnum (2015) 10,6% - 33g, 100 min

 
Drożdże:
 

WB-06

 

Zacieranie:

 

60' - 44°C

60' - 66-64°C

20' - 72°C

5' - 78°C

 

Do fermentora poszło 20l brzeczki 16 blg.

Nie wiem co mnie podkusiło żeby nie przeważyć słodów przed warzeniem. Ilości obliczyłem jako różnicę między tym co było w worku a sumą tego co podebrałem dla kolejnych warek. Przypuszczam, że około 1 kg gdzieś się zawieruszył albo myszy go zjadły bo po ilości młóta myślę, że zasyp był pewnie ok 1 kg mniejszy niż zakładany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #12 - Tlay-cayc - 13.02.2016

 

Skład:

 

Surowce fermentowalne:

 

Weyermann pilzneński premium - 5,2 kg, 69,8%

płatki ryżowe - 1,5 kg, 20,1%
Carapils - 0,45 kg, 6,0%
Cukier - 0,3 kg, 4,0%

 

Chmiele:

 

Magnum (2015) - 10,6% - 66g

Citra (2015) - 13,5% - 100g

Vic Secret (2015) - 16,1% - 100g

 
Drożdże:
 

US-05 x 2 

 

Zacieranie:

 

60' - 65°C

30' - 72°C

5' - 78°C

 

Chmielenie:

 

60 min:

66g Magnum,

25g Citra

 

25 min:

20g Citra

20g Vic Sectret

 

10 min:

5g Citra

15g Vic Secret

 

5 min:

10g Citra

20g Vic Secret

 

Flameout:

15g Citra

20g Vic Secret

 

Cicha (3 dni w 18 st C):

25g Citra

25g Vic Secret

 

Fermentacja

Burzliwa w około 15 st C

Cicha - 18 st C

 

Docelowy profil wody:

Ca: 100

Mg: 25

Na: 35

Cl: 140

SO4: 70

RA: -60

 

Receptura powstała pod wpływem piwa Raj z Rajs, z browaru Pinta. Zaciekawiła mnie idea bardzo jasnego mocnego piwa o mocnej, krótkiej goryczce więc... zobaczymy co to będzie. Zakładam 22-23 l brzeczki nastawnej o ekstrakcie 19,5 blg i goryczce około 80 IBU (tak przynajmniej podaje BS ale na oko widzę, że może być więcej)

 

Co prawda w kwestii tego przepisu zasięgałem już rady na forum ale wszelkie sugestie i uwagi będą mile widziane!

 

Update - Warka popełniona - 19,5 Blg

Edytowane przez Rafa Mustafa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #13 - luty ? - IPA Centennial SH

 

Skład:

 

Surowce fermentowalne:

 

pilzneński - 3,9kg - 74,9%

wiedeński - 0,85kg - 16,3%

karmelowy 30 - 0,25kg - 4,8%

carapils - 0,21kg - 4,0%

 

 

Chmiele:

 

Centennial 9,4% - 37g - 60 min

18,5g - 30 min

18,5g - 15 min

12,5g - 0 min

12,5g - na cichą

 

 
Drożdże:
 

US-05

 

szczypta mchu irlandzkiego

 

Zacieranie:

 

40' - 66°C

20' - 72°C

5' - 78°C

 

Przepis powstał jako drobna modyfikacja klonu Two hearted ale z BYO.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem też tego klona, piwo wyszło  fajne, aczkolwiek spodziewałem się więcej od tego chmielu po chmieleniu na zimno.

Jaki ekstrakt wyszedł?

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jezier pisał, że na S - 04 kiepskie miał starty, mimo porządnego napowietrzania i uwodnienia drożdży.

Ostatnio używałem US - 05 i nie zauważyłem tych problemów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A u mnie jest dokładnie odwrotnie. Tak się składa, że w tym momencie mam dwa piwa w fermentorach - jedno na US-05. Fermentuje 11 dzień na burzliwej i piany jest na 2 palce. Z kolei 4-ty dzień po warzeniu jest piwo na S-04 i w zasadzie fermentacja burzliwa się skończyła... U mnie to już któraś z kolei zaszetka US-05 tak niemrawo pracuje... Za każdym razem porządnie napowietrzam. Nie wiem co jest nie tak

 

Inna rzecz, która mnie martwi to to, co na załączonych zdjęciach: piwo z warki http://www.piwo.org/topic/17943-domowy-browar-dobro/page-2?do=findComment&comment=386238 jest zabutelkowane od jakiś 2 tygodni i pomimo tego, że gazu wciąż nie ma to pojawił się na butelkach paskudny osad, któy mi przypomina jakby ktoś wsypał pyłu po papierze ściernym do butelki. Troszkę to przypomina coś jakby kłębuszki, które potrafią się zlepiać z pyłu. Taki kłębuch potrafi mieć i 1 centymetr średnicy. 

 

Powiedzcie proszę czy to normalne? Czy ten osad będzie bardziej zwarty? A może to infekcya?

 

WP_20160324_001.jpg
 
WP_20160324_002.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uesy często zostawiają czapę piany po zakończeniu fermentacji, wnioski wyciągaj po pomiarach, nie po wyglądzie. Co do osadu, nie wiem jak filtrujesz piwo przed rozlewem, ale mi to wygląda jak chmiel z chmielenia na zimno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawdę mówiąc nie filtrowałem po chmieleniu na zimno w ogóle. Zrobiłem tylko whirpool po zlaniu z cichej, przed butelkowaniem. Tyle, że... jeszcze dwa dni temu tego osadu nie było.... Mogę teraz coś z tym zrobić czy już po wszystkiemu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli to chmiel, to był, tyle że zawieszony w piwie. Piwo się klaruje, a chmieliny zabijają się właśnie w taki osad. Po nagazowaniu może to skutkować "gushingiem". Z tym piwem juz nic nie zrobisz, skup się na następnych. Poszukaj na forum, jest sporo o filtracji chmielin przed rozlewem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #13 - 03.04 - Muchacha

(dla kobitek)

 

Skład:

 

Surowce fermentowalne:

 

Strzegom monachijski II - 1,8kg - 37,9%

Strzegom pilzneński - 1,4kg - 29,5%

Strzegom pale ale - 0,6kg - 12,6%

Weyermann melanoidynowy - 0,5kg - 10,5%

Weyermann Carared - 0,4kg - 8,4%

Weyermann Carafa II - 0,05 - 1,1% (na mashout, korekta koloru)

szczypta Caramunich II (~20g? - nieplanowany, sypnąłem bo znalazłem resztę z warki, którą robiła żona)

 

 

Chmiele:

 

Hallertauer Mittelfruh 3% - 15g, 60 min

Marynka 10,5% - 15g - 60 min

Hallertauer Mittelfruh 3% - 15g, 25 min

Hallertauer Mittelfruh 3% - 20g, 0 min

 

Drożdże:
 

S-04 gęstwa (overpitching)

 

Zacieranie:

 

60' - 66 do 62°C

20' - 72°C

5' - 78°C

Edytowane przez Rafa Mustafa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #14 - 23.04 - Summer ale

 

 

Skład:

 

Surowce fermentowalne:

 

Strzegom pale ale - 2,9kg - 70,2%

Strzegom pilzneński - 1,0kg - 24,2%

Strzegom pszeniczny - 0,2kg - 4,8%

Weyermann melanoidynowy - 0,03kg - 0,7%

 

 

Chmiele:

 

Cascade 6,8% - 25g, 58 min

Cascade 6,8% - 25g, 30 min

Cascade 6,8% - 25g, flameout

Mosaic 25g - na cichą 7 dni, 17 st

 

Drożdże:
 

US-05

 

Zacieranie:

 

60' - 67°C

20' - 72°C

5' - 78°C

 

Kolejny raz wydajność wyniosła 82%, jak w zegarku. Do fermentora poszło 23l 11,2blg

Edytowane przez Rafa Mustafa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie idealnie spisuje sie 9blg, przy podobnym zasypie i chmieleniu, wchodzi jak woda, w smaku w cale wodnistosci nie czuc, a 11ka jak dla mnie jest juz za ciezka, spróbuj sobie kilka litrow rozcieczyc i porównaj. ;)

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Warka #15 - 02.05 - Summer ale 2.0

 

Skład:

 

Surowce fermentowalne:

 

Strzegom pale ale - 2,9kg - 64,4%

Strzegom monachijski II - 1,0kg - 22,2%

Strzegom pszeniczny - 0,6kg - 13,3%

 

Chmiele:

 

Tomahawk - (16,5% aa)  - 12g, 60 min

Mosaic (11,5% aa) - 15g, 5 min

Simcoe (13,0% aa) - 15g, 5 min

Mosaic (11,5% aa) - 10g, na zimno

Simcoe (13,0% aa) - 10g, na zimno

 

Drożdże:
 

US-05

 

Zacieranie:

 

30' - 63°C

40' - 72°C

5' - 78°C

 

 

Do fermentora: 23l, 12 blg

Edytowane przez Rafa Mustafa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 - 16.05 - RISek z klanu (~31 blg)


 


Skład:


 


Surowce fermentowalne:


 


Pale ale - 5 kg - 38,4%


Pilzneński - 4 kg - 30,7%


Monachijski II - 1,7 kg - 13,1%


Jęczmień palony - 0,59 kg - 4,5%


Caraaroma - 0,3 kg - 2,3%


Carafa Special II - 0,26 kg - 2,0%


Melanoidynowy - 0,25 kg - 1,9%


Special W - 0,25 kg - 1,9 %


Carapils - 0,25 kg - 1,9 %


Pszeniczny - 0,2 kg - 1,5 %


Carawheat - 0,9 kg - 0,9 %


Wiedeński - 0,1 kg - 0,8 %


 


Chmiele:


 


Tomahawk (16,5 % aa) - 50g - 80 min


EKG - 37g - 5 min


Perle - 8g - 5 min


 


Pozostałe składniki:


Płatki dębowe (40 g)  moczone przez pół roku w mieszance whisky/brandy śliwkowej (~4:1). Na cichą mam zamiar dać płatki łącznie z ekstraktem.


 


Drożdże - US-05 gęstwy z 2 warek.


 


Piwo robione na 2 raty - słody podzielone na pół, dwukrotnie zacierane w proporcji 1 kg słodu - 2,5 l wody. Brzeczka z pierwszego zacierania zagęszczona z 27 do 14l.


Niestety klęska urodzaju sprawiła, że część brzeczki przedniej nie poszła do gotowania. Zakładałem wydajność niższą o niż zwykle a tu jak zwykle - 82%. Do fermentora poszło jakieś 21 l 31 blg. Spodziewałem się fermentacji burzliwej trwającej jakieś 2 tygodnie a tu po 3 dniach wyraźnie fermentacja spowolniła... Nie mierzę na razie nic ale myślę, że może to być wina overpitchingu (o ile można o nim mówić w przypadku tak mocnego piwa). 


Edytowane przez Rafa Mustafa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.