Jump to content

Czekoladowa Fantazja z whisky


Tytus
 Share

Recommended Posts

Cześć,

będę robił stouta wg przepisu Dori - http://www.piwo.org/topic/54-dori-z-piwem-zmagania/?p=761. Natomiast zmodyfikuje go o słody whisky - tutaj pytanie ile należy dać takiego słodu, żeby aromat i smak był wyczuwalny ale nie zdominował lub też nie był za słaby? Czy ktoś robił modyfikację tego przepisu? Jeszcze nie używałem słodu Whisky , jak również nie widziałem odniesienia takiego połączenia w już gotowych - komercyjnych piwach. Smokey Joe nie liczę bo to nie to samo. Z góry dzięki za uwagi :)

 

Link to comment
Share on other sites

Zamienilbym pilzenski na mocny whisky z castle.

Dlaczego w takiej proporcji? Jakie masz doświadczenia z tym słodem? Chodzi mi o to żeby balans między Whisky i czekoladą był równoważny lub z przewagą czekolady.

Link to comment
Share on other sites

 

Zamienilbym pilzenski na mocny whisky z castle.

Dlaczego w takiej proporcji? Jakie masz doświadczenia z tym słodem? Chodzi mi o to żeby balans między Whisky i czekoladą był równoważny lub z przewagą czekolady.

 

 

Bo przy tym zasypie będzie bardziej zaznaczony niż wyczuwalny - taka bezpieczna ilość, bo tak po prawdzie tylko ty wiesz ile podkładów jesteś w stanie znieść w piwie. Osobiście dałbym więcej. Doświadczenia mam bardzo przyjemne, na pewno jest lepszy od whisky z bruntala.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zamienilbym pilzenski na mocny whisky z castle.

 

Dlaczego w takiej proporcji? Jakie masz doświadczenia z tym słodem? Chodzi mi o to żeby balans między Whisky i czekoladą był równoważny lub z przewagą czekolady.

 

Bo przy tym zasypie będzie bardziej zaznaczony niż wyczuwalny - taka bezpieczna ilość, bo tak po prawdzie tylko ty wiesz ile podkładów jesteś w stanie znieść w piwie. Osobiście dałbym więcej. Doświadczenia mam bardzo przyjemne, na pewno jest lepszy od whisky z bruntala.

Dzięki za odpowiedź. Dam znać jak zrobie

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze jedno pytanko na szybko zamiast chmielu mangum dam warrior bo wydaje mi się że jest to dobry odpowiednik. ale pytanie jaki stosunek szyszki do granulatu jest? tzn jeśli mam dodać 20g szyszki a chce dać granulat to 1:1?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Sorki, że dopiero teraz ale nie miałem czasu. Wyszło super, kto by nie próbował jest pod dużym wrażeniem, osobiście pobawiłbym się jescze ilością chmielu oczywiście w górę ale naprawdę polecam. Te 0,5 kg mogloby być za dużo ;) również trzeba dodać więcej czekoladowych słodów dla ciemniejszego koloru. Jeśli kotoś chce finalną recepturę to podeśle.

Edited by Tytus
Link to comment
Share on other sites

monahijski 3kg

whisky mocny 1kg

pszeniczny jasny 0,3 kg - ale tutaj chyba bym zastąpił ciemnym pszenicznym

czekoladowy 0,25 - dałbym trochę więcej

cara wheat 0,2

zakwaszający 0,1

carafa sp I 0,06 -dałbym trochę więcej :)

 

Chmiele:

Marynka granulat 20g

Magnum szyszka 20g

Fuggles 32g

mech irlandzki 8g

 

drożdże FM - irlandzkie ciemności

 

Zacieranie: 15litrtów

53 C - 10 min

65 C - 60 min - próba jodowa

dodanie czekoladowego i carafa

72 C - 40 min

mash out

 

chmielenie 75 min

60 min marynka i magnum

5 min fuggles i mech

 

finalnie : OG: 19,5 FG: 4 ABV: 5,6 IBU 70 wysycenie 2,2%

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.