Jump to content

Recommended Posts

Witam,

 

przymierzam się do uwarzenia American Wheat-a. Oto, czego od niego pokrótce oczekuję:

 

- piwo generalnie ma być sesyjne/lekkie/niewytrawne/orzeźwiające
- alkohol ok. 3,8% (zaakceptuję 3,5 i nieco powyżej 4 również)
- nienachalna, ale zaznaczona, krótka (niezalegająca) goryczka, raczej górna granica normy dla AW (pod 30 IBU)
- barwa żółta, mętna
- bardzo mocno nagazowane (rozważam 180-200 g glukozy na 20 l)
- UDERZAJĄCY (!) aromat owoców tropikalnych, cytrusów

 

Receptura na 20 l piwa o ekstrakcie ok. 11 BLG

Zasyp:

- 2,2 kg słód pszeniczny (55%)

- 1,8 kg słód pilzneński

Zacieranie i filtracja:
Ześrutowany słód wsypujemy do 13 l wody o temperaturze 69°C i ustalamy temperaturę na 67-68°C i utrzymujemy ją 1 godzinę lub do negatywnej próby jodowej. Podgrzewamy do temperatury 76-78°C i rozpoczynamy filtrację.
Wysładzamy aż do uzyskania 23-24 l brzeczki.

Gotowanie i chmielenie:
Brzeczkę gotujemy 60 minut.

Chmielenie:

  • 15-20 g chmielu Simcoe na początku gotowania
  • 15-20 g chmielu Amarillo w 45 minucie gotowania
  • 30 g chmielu Citra tuż po wyłączeniu palnika
  • 30 g chmielu Citra na zimno
  • 10 g chmielu Amarillo na zimno

Chłodzenie i fermentacja:
Brzeczkę schładzamy do około 17°C i zadajemy suche drożdże US-05.
Fermentujemy 7-10 dni w temperaturze 17°C. Pomijamy fermentację cichą.

Rozlew i degustacja:
Butelkujemy z dodatkiem 180 g glukozy.

 

Bardzo proszę o sugestie na temat receptury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

podwyż temp do 18-19C ( o ile w ogole mozesz tym sterowac). w 17 usy mogą i potrafią fermentować, ale niepotrzebnie przedłuża się proces.

Edited by Kilus

Share this post


Link to post
Share on other sites

W czym zacierasz? jeżeli wsypiesz 4kg słodu do 13l wody o 69°C to na pewno nie uzyskasz doceloweji temperatury zacieru 67-68°C.

Ja zacierając w lodówce turystycznej 13l wody podgrzewam do 74-75°C wsypuje słód docelowo mam 66-67°C.

Co do temperatury fermentacji Kilus ma racje, właśnie fermentuje Iunga Pale Ale w temp 16-17°C i jest to troche za niska temp. dla tych drożdży, czas fermentacji sie wydłuża. Po przeniesieniu fermentora do 19°C pokrywa odrazu poszła do góry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W garze zacierno-warzelnianym. Dlaczego nie uzyskam?

Wezmę pod uwagę waszę rady odnośnie temperatury

 

To będzie dopiero moja czwarta warka. Proszę o wyrozumiałość.

 

@dori, wybacz. Sugerowałem się w dużej mierze Twoją recepturą, ale nie chciałem niczego kopiować w sposób nagminny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem:

- takie nagazowanie to jakaś masakra - będziesz miał fontanny, jak nie granaty. Nawet jeżeli uda się to piwo w ogóle przelać do szkła, to takie nagazowanie będzie nieprzyjemne - ostatnio piłem swoją roczną pszenicę i powiem Ci jedno - 2 dni ją odgazowywałem zanim dało się normalnie otworzyć butelkę :) Przy spożyciu nadmierne nagazowanie daje uczucie sytości i ciężkości w żołądku - dużo takich piw bym nie wypił, ginie "sesyjność".

- z tak małą ilością chmielu na aromat (na zimno) nie uzyskasz efektu "uderzających cytrusów".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za uwagę. Skorzystam i jednak rozwążę 150-160 g, zamiast 180-200. 200 to faktycznie byłoby za dużo.

Osobiście lubię bardzo nagazowane piwa (oczywiście z wieloma wyjątkami, ale nie w tym przypadku). Przykładowo do Grodziskiego dawałem ok. 200 g glukozy i wcale nie jest przegazowane po okresie niemal dwóch miesięcy od butelkowania. A chciałem, żeby było wręcz "szampanowe". No i trzeba wziąc pod uwage, że American Wheat będę spożywał już po 3-5 tygodniach, nie zamierzam zostawiać żadnych butelek na dłużej.

Co do aromatu - ok, dam znacznie więcej chmielenia, to nawet bardziej po mojej mysli. Bałem się, że zostanę raczej skrytykowany za sporawą ilość chmielu jak na AW, ale widzę, że się myliłem. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdybyś chciał rasowego AW, to byś dostał radę żeby sypać mniej chmielu. Jeśli chcesz piwo z uderzającym aromatem, to rzeczywiście pasuje sypnąć nieco więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...