Jump to content
Sign in to follow this  
ceemte

Warka na dwa razy ?

Recommended Posts

Ostatnio po raz kolejny skończyłem warzyć o 3 w nocy. Walcząc nastepnego dnia z sennością w pracy, naszła mnie refleksja: a jakby zrobić warkę etapami? Jeden dzień zacieranie, następny chmielnie. Czy takie rozłożenie będzie miało na coś negatywny wpływ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Z własnego doświadczenie z moim piwem Pechowym Marcowym już wiem że po wysładzaniu trzeba brzeczkę zagotować żeby nie rozwinęły się w niej dzikie drożdże. Jeżeli zostawisz nie zagotowaną brzeczkę to kłopoty murowane.

Powiedz jaki etap warzenia zajmuje ci najwięcej czasu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem dwie sytuacje, gdzie musiałem zakończyć w połowie. Jedynym moim zdaniem momentem jest koniec wysładzania i początek warzenia. Należy podgrzać brzeczkę do przynajmniej 80°C. Spasteryzuje się brzeczka i można spokojnie iść spać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ostatnio po raz kolejny skończyłem warzyć o 3 w nocy. Walcząc nastepnego dnia z sennością w pracy, naszła mnie refleksja: a jakby zrobić warkę etapami? Jeden dzień zacieranie, następny chmielnie. Czy takie rozłożenie będzie miało na coś negatywny wpływ?

Polecam wątek: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=80752&highlight=zacieranie+jeden+dzie%C5%84

Zdarzyło mi się tak robić 2-3 razy, ale nie polecam, bo tak naprawdę istnieje sporo ryzyko popsucia swojej pracy.

Myślę, że sukces tkwi raczej w dobrym przygotowaniu swojego warsztatu, to wtedy idzie jakoś sprawnie.

Zresztą prawda jest taka, że warzenie to nie wyścigi i należy poświęcić temu trochę czasu:).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Powiedz jaki etap warzenia zajmuje ci najwięcej czasu?

No wlasnie, warzenie to nie wyscigi i chcialbym sobie to jakos rozplanowac sensownie. Zwykle jestem w domu o 19:00, wiec w jeden dzien srutuje slody i warze w kolejny wieczor. Zwykle to trwa:

 

zacieranie: przy dobrej organizacji 2 godziny z gotowaniem wody

filtracja: powiedzmy, ze 1,5 godziny razem z wysladzaniem i myciem fermentora po procesie.

 

chmielenie: bedzie jakies 3 godziny, brzeczke trzeba podgrzac, nachmielic, potem schlodzic i wyszorowac gar.

 

po tym jeszcze sprzatanie kuchni, czyli razem schodzi okolo 6-7h. Czasami uda mi sie warzyc w sobote, wtedy nie ma problemu ale zwykle w weekendy tez jestem zajety :) Stad pomysl podzialu warzenia na etapy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Powiedz jaki etap warzenia zajmuje ci najwięcej czasu?

No wlasnie' date=' warzenie to nie wyscigi i chcialbym sobie to jakos rozplanowac sensownie. Zwykle jestem w domu o 19:00, wiec w jeden dzien srutuje slody i warze w kolejny wieczor. Zwykle to trwa:

 

[b']zacieranie[/b]: przy dobrej organizacji 2 godziny z gotowaniem wody

filtracja: powiedzmy, ze 1,5 godziny razem z wysladzaniem i myciem fermentora po procesie.

chmielenie: bedzie jakies 3 godziny, brzeczke trzeba podgrzac, nachmielic, potem schlodzic i wyszorowac gar.

 

po tym jeszcze sprzatanie kuchni, czyli razem schodzi okolo 6-7h. Czasami uda mi sie warzyc w sobote, wtedy nie ma problemu ale zwykle w weekendy tez jestem zajety :) Stad pomysl podzialu warzenia na etapy.

Jasne, mam ten sam problem, jak zaczynasz o 19 to trudno skończyć w jeden dzień.

Dlatego warze jak mam wolną sobotę i przeszedłem prawie całkowicie na zacieranie jednoetapowe w lodówce turystycznej.

1) Wszystkie porządki, mycia, śrutowanie itd. szykuje wieczorami wcześniej.

2) Potem wstaje rano o 7.30:) i mieszam wszystko w lodówce.W międzyczasie dosypiam, jem śniadanie itp.

3) Potem koło 9.30 wysładzanie, do garka 5l, żeby od razu zacząć gotować. Najczęściej chwilę po 10 wszystko się gotuję. Zwłaszcza od kiedy mam dodatkową grzałkę 2000W:). Znowu jest trochę ponad godzinę na inne zajęcia:)

4) potem już tylko chłodzenie i przelewanie.

Razem jeśli w wszystko idzie zgodnie planem około 4 do 5 godzin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.