Jump to content
tomku1

Ile ekstraktu słodowego na piwo z brewkita

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich piwowarów

 

Chciałbym zaczerpnąć porady o piwie z brewkita.

 

Mianowicie juz trochę sie w tym pogubiłem, w instrukcji jest napisane iż potrzebuję 1 kg cukru do przygotowania piwa z brewkita. Ja zdecydowałem się użyc ekstraktu słodowego w syropię i nie zabardzo orientuje się w jakich ilosciach powinienem dodać owy ekstrakt.

Czy wystarczy jedna puszka o wadze 1,5kg, 1,1 litra czy powinienem użyć dwie puszki?

 

Na forum znalazłem też owy wzór:

 

100g Glukozy = 87 gr cukru
100g Miodu = 83g Cukru
100g suchego ekstraktu = 67 gr cukru
100g ekstraktu w syropie = 53 g

 

Reasumując gdy użyje 1000g ekstraktu w syropie to tak jak bym użył 530g cukru? A do przygotowania piwa potrzebuję 1 kg cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zależy ile chcesz piwa zrobić ,zakładamy że 20 -22l

zakładając że też takie w miarę normalne jeśli chodzi o alko czyli coś w okolicy 4-5% 

najlepiej użyć w tym wypadku 2 x 1,7 kg ekstraktu w syropie 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok.
 Dodam iż będzie to moje pierwsze piwo więc nie chce wchodzić w większe koszty i zakup kolejnej puchy ekstraktu w syropię.

Co sądzicie o dodaniu jednej puchy i pół kilo glukozy bądz zwykłego cukru. Czy ktoś juz tak próbował? Czy glukoza nie popsuje zbytnio smaku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zepsuje... Zastanów się to tak jak być chciał miód wymieszać pół na pół z cukrem.

Żółte będzie? Będzie. Słodkie będzie? Będzie. Ale czy na pewno będzie pełny miodowy smak? Raczej nie...

 

Tu podobnie.

Jak nie chcesz iść mocno w koszty, kup jedną puchę niechmielonego, chmiel i przygotuj po prostu piwo z połowy składników. Jak masz ekstrakt chmielony, to dla nie zaprawionego w piwach mocno będzie chmielowy - mało przyjemny w piciu. Tam dawka goryczki jest wyliczana na pełną warkę (~20l). W tedy jednak polecał bym zainwestować w ekstrakt. 

 

Ale mała warka z połowy składników to ciekawa alternatywa - małe wiaderko fermentacyjne (15l) kupisz w sklepach typy Castorama - na farbach Sprawdź tylko czy mają znaczek widelca... 

Nie drogie a dobre na start i "spróbowanie" czy mi to hobby leży :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

glukoza nie ma sensu,taki sam efekt jak z cukru 

przypilnuj lepiej że by temperatura fermentacji była odpowiednia 

Marciu11,nie do końca jest z puchami jak mówisz ,niektóre są liczone właśnie na 10-12l ludzie dają np cukier lub nawet ekstrakt ,a później narzekają że jakieś takie mało chmielone jest z tych puszek 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możliwe, nie zaprzeczam Z puszkami miałem małe doświadczenie - jedno, pierwsze piwo  inie za ciekawie wspominane.

Te puszki na których zatrzymała się moja uwaga, były na zasadzie wieź puchę nachmielonego, dodaj drugą puchę lub 1kg cukru i 20l wody..

.

Pierwsza pucha Real APA mimo że była z puszką Wesa, była jakaś taka mocno gorzka :) W porównaniu do znanych sklepowych spijanych lagerów to był szok goryczki :D

Więc po prostu zwróciłem uwagę na zmniejszenie ilości wody przy typowej puszcze na 20l. 

 

Ale fakt, jak są puszki na małe wartki, to jeszcze lepszy początek.

Jedna pucha i gotowe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gawon jesteś pewny tych dwóch puch 1.7kg?

Takie dwie puchy same z siebie wystarcza na 20l 12 blg, a on chce to dodać do brewkita. Wg mnie spokojnie wystarczy brewkit plus jedna pucha 1,7 kg ekstraktu płynnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Chciałbym zaczerpnąć porady o piwie z brewkita.

 

Mianowicie juz trochę sie w tym pogubiłem, w instrukcji jest napisane iż potrzebuję 1 kg cukru do przygotowania piwa z brewkita. Ja zdecydowałem się użyc ekstraktu słodowego w syropię i nie zabardzo orientuje się w jakich ilosciach powinienem dodać owy ekstrakt.

 

Odpowiednikiem 1 kg cukru jest 1,7 kg płynnego ekstraktu słodowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co tu widzę to informacje są trochę rozbieżnę.

Na chwile obecną posiadam brewkita Gozdawa Bitter oraz puchę ekstraktu słodowego Coopers która ma 1,5kg lub 1.1 litra a chodzi mi o uważenie 20 - 22 litrów piwa więc jedna pucha będzie za mało? co polecaćie zrobić? czy dokupić drugą puche tego ekstraktu Coopers?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj nastawiłem 1 moje piwo z brewkita i dałem taki zestaw, wyszło całości 22 litry 13 blg dziś już ładnie pyka :)  post-12394-0-06528700-1431857573_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

posiadam brewkita Gozdawa Bitter oraz puchę ekstraktu słodowego Coopers która ma 1,5kg

Zrób z tego 20L nic nie dodawaj i "będziesz pan zadowolony".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gawon jesteś pewny tych dwóch puch 1.7kg?

Takie dwie puchy same z siebie wystarcza na 20l 12 blg, a on chce to dodać do brewkita. Wg mnie spokojnie wystarczy brewkit plus jedna pucha 1,7 kg ekstraktu płynnego.

może nie jasno napisałem ,ale oczywiście o całość mi chodziło ,a nie że do brewkita jeszcze plus 2 x 1,7kg 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.