destrakt 0 Posted May 15, 2015 Witam. Dopiero zaczynam swoją przygodę z piwowarstwem domowym, jestem w trakcie warzenia pierwszej warki, jest to Americam Pale Ale, natomiast już myślę nad drugą. W związku z tym prośba do Was o ocenę i uwagi do receptury na piwo w stylu American Wheat. Objętość: 22,6 l, po zagotowaniu BS wyliczył na 20,8 l zacieranie w temperaturze 65,5 C przez 75 min: Słód przeniczny - 3 kg (Strzegom), Słód Pilsneński - 1,5 kg (Strzegom), wysladzanie 15,4 l wody gotowanie 60 min chmielenie: 30 min przed koncem: Simcoe - 20 g (na goryczkę) po gotowaniu: Citra - 25 g Amrillo - 25g chmielenie na zimno: Simcoe - 30 g Citra- 25 g drożdze- US-05 Proszę o cene i uwagi w takim razie Quote Share this post Link to post Share on other sites
zielczi 10 Posted May 15, 2015 (edited) Robiłem niedawno AW więc abyś nie zrobił tego samego błędu co ja uważaj aby nie przesądzić z blg. 12 blg dla tego stylu jest optymalne, moje miało 15blg przez co wyszło zbyt alkoholowe. Edited May 15, 2015 by zielczi Quote Share this post Link to post Share on other sites
destrakt 0 Posted May 15, 2015 No wlasnie wedlug BS ma wyjsc ok 11 blg wiec powinno byc ok Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pinhead 9 Posted May 15, 2015 (edited) AW to lekkie piwo (10 - 13,5°Blg)- to masz. Nisko goryczkowe (30 min przed koncem: Simcoe - 20 g )- to też masz. Co prawda sypnąłbym na goryczkę na 60 min tyle żeby wyszło ~30-35 IBU. Zrezygnowałbym też w ogóle z chmielenia na zimno. To nie IPA. Lekkie aromaty od slodu pszenicznego fajnie komponują się z nieprzesadnymi cytrusami, owocami od chmielu. Chmielenie po wyłączeniu palnika powinno wystarczyć. Edited May 15, 2015 by Pinhead Quote Share this post Link to post Share on other sites
santa 96 Posted May 16, 2015 15 BLG w pszenicy? To już hipsterstwo . Quote Share this post Link to post Share on other sites
destrakt 0 Posted May 18, 2015 15 BLG w pszenicy? To już hipsterstwo . Już sama amerykańska pszenica zakrawa trochę o hipsterstwo Quote Share this post Link to post Share on other sites
santa 96 Posted May 18, 2015 (edited) Poczekaj, poczekaj, za chwilę ktoś uwarzy Imperial Dark American Wheat Ale . Edited May 18, 2015 by santa 1 Stefek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
destrakt 0 Posted May 18, 2015 Poczekaj, poczekaj, za chwilę ktoś uwarzy Imperial Dark American Wheat Ale . Ciężko mi sobie wyobrazić smak i aromat tego piwa, ale sama nazwa na pewno byłaby bardzo chwytliwa marketingowo Quote Share this post Link to post Share on other sites
destrakt 0 Posted May 18, 2015 Btw. Dzięki wszystkim za porady Dodam jednak mniej simcoe na goryczkę, jednak zostawię go od samego początku gotowania Aczkolwiek co do chmielenia na zimno, ciągle się waham, bo chciałbym, żeby piwo było bardzo aromatyczne, kosztem wykroczenia poza granice stylu Quote Share this post Link to post Share on other sites
santa 96 Posted May 18, 2015 (edited) Kup dwa wiaderka Dragon i oceń empirycznie. Zrób dwie opcje, klasyczną oraz chmieloną na zimno. Stylowość, stylowością, ale lekkie chmielenie na zimno mi akurat tu pasuje. Lekkie . Mam bardzo udane doświadczenie z chmieleniem na zimno pszenicy za pomocą Cascade. Kwiatowość ładnie się spasowała z resztą. Edited May 18, 2015 by santa Quote Share this post Link to post Share on other sites
destrakt 0 Posted May 18, 2015 Dobry pomysł z dwoma wiaderkami, aczkolwiek inni domownicy by mnie chyba wyrzucili pod most już, jakby już w dwóch wiadrach fermentowało piwo Chociaż może wrażenie po spróbowaniu pierwszej mojej warki będzie tak wielkie, że nie będzie żadnych protestów Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted May 18, 2015 Ciężko mi sobie wyobrazić smak i aromat tego piwa, ale sama nazwa na pewno byłaby bardzo chwytliwa marketingowo Dlaczego? "Zwykłe" Imperial American Wheat Ale robiłem i wyszło bardzo dobre. Do Dark się nie przymierzam, ale wersja RED jest w planach. Samo użycie słodu pszenicznego jako podstawowego jakiejś wielkiej różnicy nie robi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
santa 96 Posted May 18, 2015 (edited) No co Ty, to są małe wiaderka . Jeśli chcesz je trzymać w domu (a to wywnioskowałem z Twojego posta), to łatwiej upchniesz dwa małe, niż jedno duże. Edited May 18, 2015 by santa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marciu11 13 Posted May 18, 2015 santa prawdę prawi Jak dobrze się postarasz to i jedno na drugim ustawisz i zużycie powierzchni kwadratowej będzie mniejsze, a radość podwójna Quote Share this post Link to post Share on other sites
santa 96 Posted May 18, 2015 Dokładnie, stawiasz jedno na drugim i miejsca zużywasz mniej. Zanim padnie pytanie: rurki są zbędne . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marciu11 13 Posted May 18, 2015 A nawet i z rurkami można sobie poradzić jak ktoś używa. Są rurki kontowe, a i zwykłe plastiki przy odrobinie chęci i ciepła można na kontowe zamienić Quote Share this post Link to post Share on other sites