Jump to content
Sign in to follow this  
destrakt

American Wheat - ocena receptury.

Recommended Posts

Witam.

 

Dopiero zaczynam swoją przygodę z piwowarstwem domowym, jestem w trakcie warzenia pierwszej warki, jest to Americam Pale Ale, natomiast już myślę nad drugą. W związku z tym prośba do Was o ocenę i uwagi do receptury na piwo w stylu American Wheat.

 

 

Objętość: 22,6 l, po zagotowaniu BS wyliczył na 20,8 l

 

zacieranie w temperaturze 65,5 C przez 75 min:

 

Słód przeniczny - 3 kg (Strzegom),

Słód Pilsneński - 1,5 kg (Strzegom),

 

wysladzanie 15,4 l wody

gotowanie 60 min

 

chmielenie:

 

30 min przed koncem:

Simcoe - 20 g (na goryczkę)

 

po gotowaniu:

 

Citra - 25 g

Amrillo - 25g

 

chmielenie na zimno:

 

Simcoe - 30 g

Citra- 25 g

 

drożdze- US-05

 

Proszę o cene i uwagi w takim razie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem niedawno AW więc abyś nie zrobił tego samego błędu co ja uważaj aby nie przesądzić z blg. 12 blg dla tego stylu jest optymalne, moje miało 15blg przez co wyszło zbyt alkoholowe.

Edited by zielczi

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wlasnie wedlug BS ma wyjsc ok 11 blg wiec powinno byc ok :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

AW to lekkie piwo (10 - 13,5°Blg)- to masz. Nisko goryczkowe (30 min przed koncem: Simcoe - 20 g )- to też masz. Co prawda sypnąłbym na goryczkę na 60 min tyle żeby wyszło ~30-35 IBU. Zrezygnowałbym też w ogóle z chmielenia na zimno. To nie IPA. Lekkie aromaty od slodu pszenicznego fajnie komponują się z nieprzesadnymi cytrusami, owocami od chmielu. Chmielenie po wyłączeniu palnika powinno wystarczyć.

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

15 BLG w pszenicy? To już hipsterstwo :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

15 BLG w pszenicy? To już hipsterstwo :D.

 

Już sama amerykańska pszenica zakrawa trochę o hipsterstwo :P 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekaj, poczekaj, za chwilę ktoś uwarzy Imperial Dark American Wheat Ale :smilies:.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekaj, poczekaj, za chwilę ktoś uwarzy Imperial Dark American Wheat Ale :smilies:.

 

Ciężko mi sobie wyobrazić smak i aromat tego piwa, ale sama nazwa na pewno byłaby bardzo chwytliwa marketingowo ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Btw. Dzięki wszystkim za porady ;) Dodam jednak mniej simcoe na goryczkę, jednak zostawię go od samego początku gotowania :) Aczkolwiek co do chmielenia na zimno, ciągle się waham, bo chciałbym, żeby piwo było bardzo aromatyczne, kosztem wykroczenia poza granice stylu :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup dwa wiaderka Dragon i oceń empirycznie. Zrób dwie opcje, klasyczną oraz chmieloną na zimno. Stylowość, stylowością, ale lekkie chmielenie na zimno mi akurat tu pasuje. Lekkie :). Mam bardzo udane doświadczenie z chmieleniem na zimno pszenicy za pomocą Cascade. Kwiatowość ładnie się spasowała z resztą.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry pomysł z dwoma wiaderkami, aczkolwiek inni domownicy by mnie chyba wyrzucili pod most już, jakby już w dwóch wiadrach fermentowało piwo :P Chociaż może wrażenie po spróbowaniu pierwszej mojej warki będzie tak wielkie, że nie będzie żadnych protestów ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężko mi sobie wyobrazić smak i aromat tego piwa, ale sama nazwa na pewno byłaby bardzo chwytliwa marketingowo ;)

Dlaczego? "Zwykłe" Imperial American Wheat Ale robiłem i wyszło bardzo dobre. Do Dark się nie przymierzam, ale wersja RED jest w planach. Samo użycie słodu pszenicznego jako podstawowego jakiejś wielkiej różnicy nie robi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No co Ty, to są małe wiaderka :). Jeśli chcesz je trzymać w domu (a to wywnioskowałem z Twojego posta), to łatwiej upchniesz dwa małe, niż jedno duże.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

santa prawdę prawi :)

Jak dobrze się postarasz to i jedno na drugim ustawisz i zużycie powierzchni kwadratowej będzie mniejsze, a radość podwójna :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie, stawiasz jedno na drugim i miejsca zużywasz mniej. Zanim padnie pytanie: rurki są zbędne :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nawet i z rurkami można sobie poradzić jak ktoś używa. Są rurki kontowe, a i zwykłe plastiki przy odrobinie chęci i ciepła można na kontowe zamienić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.