Jump to content

Smoked Imperial Stout - Prośba o pomoc


Kazad
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam już na koncie 4 warki, ale gotowce z BA. Postanowiłem spróbować z czymś swoim. I chciałbym prosić o ocenę i poprawki. Również przyjmę krytykę jeśli mi pomoże w wymyślaniu receptur.

Oto surowce które chciałbym użyć:
Pale Ale 4.5 kg
Wędzony jęczmienny 2 kg
Carafa typ I 200 g
pszeniczny czekoladowy 200 g 
Special W ® 280 - 320 EBC  200 g

warka na 20-25l 
S-04 suche świeżę 

Chciałbym by wyszło coś jak w temacie.
O zacieraniu i gotowaniu już też myślałem ale chciałbym zobaczyć co myślą o tym dużo bardziej doświadczeni koledzy. 
Z góry dzięki :)

Link to comment
Share on other sites

Z zasypu wychodzi ok 15Blg przy 25L to trochę za mało jak na imperial, przy 20L masz już bliżej 19 i to już mocny stout. Jak coś to podbij trochę ekstrakt cukrem. 300g cukru podbije ci ekstrakt o trochę ponad 1 blg, będzie już powyżej 20. Palonych też trochę za mało. Wychodzi ok 46EBC. Ja bym celował min 70-80 żeby oddać charakter mocnego stouta. Zwiększ trochę ilość słodów palonych, np. o 200g palonej pszenicy lub jęczmienia. Jak chcesz użyć S-04 to daj dwie uwodnione saszetki. Zacieraj na wytrawnie 65oC, potem zrób mashout w wyższej temperaturze np 80oC. Jak to twoja 5 warka to przy większym zasypie możesz mieć problemy z filtracją, chociaż tu nie powinno być tragedii. Życzę powodzenia. 

Edited by Wojen
Link to comment
Share on other sites

Jeśli chodzi o wędzony jęczmień to polecam ze Steinbacha. Weyermann dużo mniej aromatyczny. Zamiast zwykłego cukru warto podbić ekstrakt Muscovado - aromatyczny cukier trzcinowy.

Link to comment
Share on other sites

Ciemne słody daj od początku, będzie ciemniejsze. Gotuj z godzinę by odparować trochę wody. Dobrze nachmiel, by skontrować słodycz. Cukier dodaj do fermentacji tak w 2-3 dniu. Fermentuj co najmniej 2 tygodnie. Wyjdzie coś z tego :D .

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zamiast zwykłego cukru warto podbić ekstrakt Muscovado - aromatyczny cukier trzcinowy.

może uzasadnij dlaczego w piwie "Smoked" warto to zrobić?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.