Jump to content
Sign in to follow this  
mpyrkosz

piwo marcowe - fermentacja i zadanie drożdzy

Recommended Posts

Witam,

Zakupiłem ostatnio zestaw surowców na marcowe w browamatorze i nie wiem za bardzo w jakiej temperaturze zadać drożdze i jak to piwo fermentować.

Na początek powiem, że u siebie w domu nie mam warunków do fermentacji (za ciepło), dlatego chciałbym to piwo uwarzyć u siebie, a fermentować u rodziców w domu (będę musiał przejechać ok 10 km.) w lodówce z możliwością nastawienia temperatury.

I teraz moje pytanie jak to zrobić?

Zakładam schłodzenie brzeczki do ok. 18-20 stopni C. Kiedy zadać drożdze? W domu w tej temp. następnie do auta, przewieźć do rodziców i wstawić do lodówki z nastawioną temp 10 stopni i piwo niech się swobodnie schłodzi (podejrzewam, że zajmie to kilka godzin)?

Czy może drożdze zadać już po przewiezieniu piwa również w temp 20 stopni. Nie wiem czy jest jakaś różnica.

A może jeszcze inaczej - schłodzić brzeczkę do 10 stopni i drożdże zadać dopiero po ok 18 godzinach (nie miałbym możliwości zrobić tego szybciej),

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio Przy American Legerze slchlodzilem do 18st.C i do lodówki a drożdże po 24h od wyłączenia palników.... Fermentacja ruszyła szybko i bezproblemowo. Polecam schłodzić i drożdże zadać w temp. W której będzie fermentowac... Dobrze byłoby jeszcze starter zrobić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za szybką odpowiedź.

Właśnie czytałem tutaj na forum, że niektórzy polecają zadawać drożdże w wyższej temperaturze, aby się lepiej namnożyły i już zgłupiałem.

A jeśli chodzi o starter - to ile wcześniej go przygotować i w jakiej temperaturze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

dolniaki chłodzę całą noc w oczku wodnym, zwykle w wyrąbanym przeręblu. schodzi toto zwykle do 3-4 stopni, w takiej temperaturze zadaję drożdże i wstawiam do piwnicy do jakiś 6 stopni, 10 pod koniec sezonu jak już jest cieplej. właśnie próbowałem jednego z pilsów w którym uciekła mi trochę temperatura na początku - estrów jak mrówków. nie odważyłbym się rzucać dolniaków do brzeczki o temperaturze powyżej 10 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże do dolniaków zadajemy w temperaturze fermentacji. Żadnych wyższych temperatur - jak chcesz tak robić, to lepiej od raz zadaj górne drożdże - pewnie uzyskasz lepszy efekt :)

 

Jeżeli masz problemy ze schłodzeniem (a większość osób ma, aby zejść jednak do tych 10C), to schłodź chłodnicą brzeczkę ile się da, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki fermentacyjnej (z tego co pisałeś, to masz taką możliwość) - ja tak robię, ostatnio wystarczyło mi 8h w nocy, aby schłodzić brzeczkę do 8C i wtedy, rano, zadałem drożdże.

 

Nie napisałeś też co to za drożdże i jaką masz ilość. Jeżeli masz sucharki, to będziesz potrzebował 2 paczki - jedna przy dolnej fermentacji to z reguły zbyt mało. Najlepiej zrobić starter/użyć gęstwę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jeżeli masz sucharki, to będziesz potrzebował 2 paczki - jedna przy dolnej fermentacji to z reguły zbyt mało.

 

Ciężko mi się z tym zgodzić. Moja praktyka pokazuje że jedna saszetka sucharków spokojnie daje radę. Oczywiście rehydrowanych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Jeżeli masz sucharki, to będziesz potrzebował 2 paczki - jedna przy dolnej fermentacji to z reguły zbyt mało.

 

Ciężko mi się z tym zgodzić. Moja praktyka pokazuje że jedna saszetka sucharków spokojnie daje radę. Oczywiście rehydrowanych.

 

 

Czy ktoś poza tobą oceniał to piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Drożdże do dolniaków zadajemy w temperaturze fermentacji. Żadnych wyższych temperatur

 

Ja zadaję zawsze w trochę wyższej. Ciężko jest zbić do 10-12 st. gdy na dworze 20. Raczej schładzam do 15-16 i zadaję drożdże. Zanim drożdże zaczną pracę schładzam do temperatury fermentacji petami lub naturalnie w nocy   ;) . Może i źle robię, ale tak wyczytałem na niniejszym forum i jak na razie złych oznak brak . A piwo było już oceniane przez parę osób... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jeżeli masz sucharki, to będziesz potrzebował 2 paczki - jedna przy dolnej fermentacji to z reguły zbyt mało.

 

Ciężko mi się z tym zgodzić. Moja praktyka pokazuje że jedna saszetka sucharków spokojnie daje radę. Oczywiście rehydrowanych.

 

 

Czy ktoś poza tobą oceniał to piwo?

 

 

Nie

 

Wiesz, jakiś czas temu też bym pewnie stwierdził, że takie coś nie ma efektów ubocznych... cóż, rzeczywistość jest inna. Może warto skonsultować te wyniki z kimś, kto ma trochę o tym pojęcie (np. sędzia)?

 

 

 

 

Drożdże do dolniaków zadajemy w temperaturze fermentacji. Żadnych wyższych temperatur

 

Ja zadaję zawsze w trochę wyższej. Ciężko jest zbić do 10-12 st. gdy na dworze 20. Raczej schładzam do 15-16 i zadaję drożdże. Zanim drożdże zaczną pracę schładzam do temperatury fermentacji petami lub naturalnie w nocy   ;) . Może i źle robię, ale tak wyczytałem na niniejszym forum i jak na razie złych oznak brak . A piwo było już oceniane przez parę osób... 

 

Każdy robi, jak uważa. Zapewne to kwestia lag'a w Twoim przypadku, bo jeżeli ruszają Ci np. 20h, to faktycznie brzeczka może zdążyć się ochłodzić. Natomiast co się stanie jeżeli te drożdże wystartują Ci szybciej? Wtedy, zanim brzeczka się schłodzi, drożdże jeszcze dodatkowo podbiją temperaturę i naprodukują estrów.

 

Ja jestem zwolennikiem zaszczepiania lagerów drożdżami w górnym zakresie temperatury ich fermentacji (zwykle ~12C), a następnie obniżanie temperatury do tej docelowej. I nawet przy takim podejściu zdarzyły mi się estry...

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to tak. Drozdze mam oczywiscie suche. W tej chwili nie sprawdze dokladnie jakie bo pisze z telefonu(pewnie jakies standardowe do laverow jak to kupny zestaw). Rehydratyzacje robic rowniez w wodzie 10 stopni? Zrobienie startera poki co odpada bo jeszcze tego nie robilem i wolalbym tego nie probowac na drozdzach dolnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Zapewne to kwestia lag'a w Twoim przypadku, bo jeżeli ruszają Ci np. 20h, to faktycznie brzeczka może zdążyć się ochłodzić. Natomiast co się stanie jeżeli te drożdże wystartują Ci szybciej? Wtedy, zanim brzeczka się schłodzi, drożdże jeszcze dodatkowo podbiją temperaturę i naprodukują estrów.

 

Taki przypadek wystąpił w ostatniej warce. Jeszcze kończy fermentację więc nie wiem co będzie. Drożdżaki wystartowały błyskawicznie a na domiar złego pomyliły mi się wyświetlacze w termometrze. Pewien byłem, że mam 12st. w komorze a 15 w pomieszczeniu a było dokładnie odwrotnie. 1,5 dnia tak stało. Co będzie zobaczymy. Jak nie będzie infekcji to i tak się wypije, chociaż pochwalić się może nie być czym.  :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.