Tytus 3 Posted May 12, 2015 Witam wszystkich, jestem zdezorientowany Robiłem IIPA, wysładzanie wyszło do 26L 19.5 BLG. Z pozostałości wysłodziłem 17L 10 BLG. Słabszą brzeczkę zostawiłem szczelnie zamkniętą przez noc na balkonie. Na drugi dzień poszła do gara gdzie gotowanie trwało 60 min. Po schłodzeniu do 20 stopni test balingomierzem, który wykazał tylko 6 BLG! Ja się pytam o co chodzi, kto mi buchnął 4BLG? Zazwyczaj gotowanie zagęszcza, a nie na odwrót. 6 to bardzo mało i nie opłaca się robić takiego piwa, z racji na to że poszły tam całkiem fajne chmiele. Chcę dodać cukru co o tym myślicie? Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted May 12, 2015 Pewnie źle zmierzyłeś. Zmierz jeszcze raz i jak jest 6°Blg to lepiej dodać ekstraktu słodowego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robler 2 Posted May 12, 2015 Mierzyłeś blg brzeczki przedniej, czy całego odebranego płynu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tytus 3 Posted May 12, 2015 czy mierzyłem przednią czy całość - hmm przednie pytanie tak potwierdzam, mierzyłem całość brzeczki wymieszanej. 6 raz nie będę sprawdzał czy dobrze zmierzyłem bonto boli za każdym razem jak na to patrzę . Zastanawiam się czy różnica temperatur może mieć na to wpływ tzn. Całe południe, noc i cały dzień na balkonie. Ekstraktu nie dodam bo niemamam spróbuje z cukrem, czytałem że dodatek cukru brązowego daje posmak rumowy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1199 1 Items Posted May 12, 2015 Witam wszystkich, jestem zdezorientowany Robiłem IIPA, wysładzanie wyszło do 26L 19.5 BLG. Z pozostałości wysłodziłem 17L 10 BLG. Słabszą brzeczkę zostawiłem szczelnie zamkniętą przez noc na balkonie. Na drugi dzień poszła do gara gdzie gotowanie trwało 60 min. Po schłodzeniu do 20 stopni test balingomierzem, który wykazał tylko 6 BLG! Ja się pytam o co chodzi, kto mi buchnął 4BLG? Zazwyczaj gotowanie zagęszcza, a nie na odwrót. 6 to bardzo mało i nie opłaca się robić takiego piwa, z racji na to że poszły tam całkiem fajne chmiele. Chcę dodać cukru co o tym myślicie? Pozdrawiam A nie zafermentowało ci to w nocy? Nie jest kwaśne albo coś? Może dostało jakiś drożdżaków przez przypadek albo bakterii... Jeżeli nie myjesz wiadra NaOH to gdzieś mogły zostać jakieś resztki drożdży. Dwa mierzysz na pewno w 20C? (tak jak masz skalibrowany sprzęt do pomiaru - refraktometr/balingomierz) 1 Tytus reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ThoriN 91 Posted May 12, 2015 Obstawiam że pomiaru dokonałeś z początku wysładzania - i wtedy faktycznie mogła jeszcze lecieć brzeczka 10Blg. Ale potem zawartość cukrów w wysłodzinach dosyć szybko spada... Najlepiej dodaj puchę ekstraktu - z cukrem trochę średnio. Żebyś miał do podbicia 2Blg, to ok, ale 4Blg (od 6 do 10Blg) to już na takie piwko trochę za dużo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
FurioSan 212 Posted May 12, 2015 Korekcja temperatury była? Z szybkich szacunków wynika ze 6°Blg w 70°C daje odczyt około 10°Blg w 20°C Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted May 12, 2015 (edited) Korekcja temperatury była?Z szybkich szacunków wynika ze 6°Blg w 70°C daje odczyt około 10°Blg w 20°C Po schłodzeniu do 20 stopni test balingomierzem, który wykazał tylko 6 BLG! 6 raz nie będę sprawdzał czy dobrze zmierzyłem bonto boli molto bene, nie ma co grzebać. dodaj drożdży zrób harcerskie... Edited May 12, 2015 by jaras 1 Tytus reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tytus 3 Posted May 12, 2015 (edited) Wiadra myje oxi - co prawda zawsze przed wlaniem brzeczki na fermentacje a po fermentacji myje plynem do naczyń i wodą. Może faktycznie drożdże jakieś byly. Kwasu nie wyczułem. Nie zależy mi na tym aby było konkretnie 10blg tylko zdziwiony byłem. Dosypałem 60g cukru brązowego i 40g glukozy - zobaczymy co wyjdzie harcerskie piwo - dobre to ? Edited May 12, 2015 by Tytus Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted May 12, 2015 po treningu? najlepsze! Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted May 12, 2015 Korekcja temperatury była? Z szybkich szacunków wynika ze 6°Blg w 70°C daje odczyt około 10°Blg w 20°C Po schłodzeniu do 20 stopni test balingomierzem, który wykazał tylko 6 BLG! 6 raz nie będę sprawdzał czy dobrze zmierzyłem bonto boli molto bene, nie ma co grzebać. dodaj drożdży zrób harcerskie... Albo wygotuj jeszcze do tych 9-10blg, ewentualnie dodaj jeszcze troszkę cukru (dałbym max 200g), Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted May 12, 2015 po treningu? najlepsze! Po treningu każde piwo jest najlepsze Po maratonie to nawet ciepłe tyskie jest znakomite (choć ja zawsze mam ze sobą coś specjalnego w depozycie ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tytus 3 Posted May 12, 2015 (edited) Po bieganiu to Rzeźnik z Ursy był całkiem niezły. Nie opłaca się wygotować do uzyskania 10 blg bo nic mi nie zostanie Dodałem w sumie 100g cukrów rozpuszczonych i przegotowanych w 0,5 litra wody do fermentatora. Drodżdżaki wcinają aż im się uszy trzęsą Temat uważam za zamknięty. Zniknięcie blg zrzucam na garb pozostałości drodżdży albo w co wątpie odczyt tylko z przedniej brzeczki ale ta opcja mniej prawdopodobna. No cóż dam znać jak to wyszło Naszczęście to był tylko dodatek główne piwko IIPA ma się dobrze Edited May 12, 2015 by Tytus Quote Share this post Link to post Share on other sites