Jump to content

Dużo pytań od początkującego (cydr)


Tomek101
 Share

Recommended Posts

Wkrótce zaczynam z produkcją cydru. Będzie to moja pierwsza przygoda, więc proszę o wyrozumiałość i porady. Chcę się po prostu upewnić, że wszystko mam zamiar zrobić tak, jak trzeba.

 

 

Na podstawie tych dwóch filmów:

 



 

widzę to tak:

 

1. Dezynfekcja fermentora.

 

Znajomy doradził mi środek wybielający (odplamiający) OXY Clean Power (kupiłem w Carrefourze za 4PLN).

 

Trochę tego środka OXY (ile?) i wody (ciepłej? zimnej?), wymyć fermentor, wypłukać wodą (przynajmniej ze dwa razy).

 

Dezynfekcja szklanki na zaczyn drożdżowy, rurki fermentacyjnej, łyżki do mieszania - analogicznie, jak dezynfekcja fermentora.

 

2. Rozpoczęcie fermentacji.

 

a) wlać sok jabłkowy do fermentora,

b) przygotować zaczyn z drożdży (odrobina ciepłej wody, drożdże) - żeby zobaczyć, czy drożdże są żywe - poczekać z pół godziny, po czym

c) dodać drożdże do soku.

No i wymieszać to wszystko (oczywiście zdezynfekowaną łyżką).

 

To jest według filmu. W sklepie mi powiedzieli, że do drożdży muszę jeszcze dodać pożywkę. To jak to jest?

 

Odnośnie drożdży:

 

Mam paczkę drożdży na 15-20l. Chciałbym zrobić 5l.

 

W sklepie mnie ostrzegali, że po podziale paczki (np. na trzy części), taka pojedyncza część może nie zadziałać.

 

Z drugiej strony - gdybym użył np. całej paczki, to czy proces na 5l przebiegł by po prostu szybciej?

 

A byłoby możliwe użycie np. połowy paczki? (Łatwiej podzielić na pół, niż na trzy części.)

 

Analogiczne pytanie do odżywki - skoro cała paczka odżywki na całą paczkę drożdży, to czy na pół paczki drożdży pół paczki odżywki?

 

3. Następnie zamknąć fermentor, zamontować rurkę fermentacyjną i

spokojnie poczekać, aż drożdże zrobią swoje.

 

Wg tego filmu powinno to potrwać 2-3 tygodnie.

(A gdybym dał więcej drożdży - to mogłoby być szybciej? Jak rozpoznać, że już gotowe?)

 

Kolejna sprawa - czy jest jakiś przedział temperatur fermentacji? Bo na temperaturę to akurat nie będę miał dużego wpływu... (Póki co robię pomiary, za kilka dni powinienem wiedzieć, czego się spodziewać.)

 

Lokacja fermentora - szafa na zamkniętym korytarzu w bloku. Czy to może być ryzykowne? (W sensie: odgłosy, zapachy, etc.?) Bo na piętrze jeszcze sąsiedzi są...

 

4. Butelkowanie

 

a) dezynfekcja butelek.

 

Przygotować trochę tego płynu, wlać do butelki, zatkać butelkę (np.

palcem w gumowej rękawiczce), trochę popłukać, po czym przelać płyn do

kolejnej butelki. I tak ze wszystkimi butelkami...

 

b) co zrobić z kapslami?

 

Wyparzyć? Zdezynfekować tym płynem?

 

c) podobnie zdezynfekować wężyk.

 

Po dezynfekcji wszystko przepłukać wodą (kilka razy dla pewności).

 

5. Odmierzyć cukier (do refermentacji) i ksylitol (do smaku):

 

cukier - 3g na butelkę.

ksylitol - łyżeczka na butelkę.

 

Jeśli macie jakieś dokładniejsze miary (zwłaszcza odnośnie cukru), to będę wdzięczny za wskazówki. Wolałbym dobierać ilość cukru do ilości sfermentowanego soku.

 

Cukier i ksylitol wsypać do drugiego fermentora (oczywiście uprzednio zdezynfekowanego). Przelać tam sfermentowany sok, wymieszać. Potem rozlać to wszystko do butelek.

 

Prawdę mówiąc, to wolałbym otrzymać cydr z mniejszą ilością alkoholu (np. 3-4%), niż z większą. Czy mam na to jakiś wpływ?

 

6. Zakapslować butelki.

 

Po zakapslowaniu trochę zamieszać butelką (testując szczelność zakapslowanej butelki i dodatkowo mieszając sok z cukrem i ksylitolem).

 

7. Poczekać na zakończenie refermentacji.

 

2-4 tygodnie?

Skąd wiedzieć, kiedy to będzie gotowe?

 

 

Pytania dodatkowe:

 

1. Czy można drożdże w otwartej paczce przechowywać w lodówce? Będą się nadawały potem do użytku?

 

2. Co się dzieje z zabutelkowanym cydrem, kiedy będzie po prostu stał?

Innymi słowy: jak długo to może stać, zanim się popsuje?

 

3. Spróbowałem, dla praktyki, zakapslować butelkę z wodą. Udało się - nie przecieka. A jak sprawdzić, czy gaz też nie będzie się ulatniał?

 

Link to comment
Share on other sites

Zaznaczam, że cydr robiłem tylko raz, dawno temu i bez wielkiego sukcesu, ale sporo wiedzy piwowarskiej się tu aplikuje.

>Mam paczkę drożdży na 15-20l. Chciałbym zrobić 5l. 
W sklepie mnie ostrzegali, że po podziale paczki (np. na trzy części), taka pojedyncza część może nie zadziałać.

Zadziała
 
>Z drugiej strony - gdybym użył np. całej paczki, to czy proces na 5l przebiegł by po prostu szybciej?
Tak, namnażanie drożdży by nie było potrzebne (albo przynajmniej mniej by zajęło)

A byłoby możliwe użycie np. połowy paczki? (Łatwiej podzielić na pół, niż na trzy części.)
Tak.
 
Analogiczne pytanie do odżywki - skoro cała paczka odżywki na całą paczkę drożdży, to czy na pół paczki drożdży pół paczki odżywki?
Tak. O ile pamiętam to się daje odżywkę proporcjonalnie do objętości nastawu. Powinno to być zresztą podane przez producenta odżywki.
 
>Wg tego filmu powinno to potrwać 2-3 tygodnie.
(A gdybym dał więcej drożdży - to mogłoby być szybciej? Jak rozpoznać, że już gotowe?)

Z piwem się robi tak, że sie czeka 2-3 tygodnie, a potem robi się dwa pomiary Blg w odstępie powiedzmy 3 dni. Jeśli wynik jest taki sam w obu pomiarach (i zbliżony do zakładanego) to można uznać fermentację za zakończoną. Spodziewam się że tak samo się robi z cydrem. Alternatywnie, możesz odlać 100ml cydru przed fermentacją, wsadzić do słoiczka, zaszczepić drugą połową drożdży i zostawić w ciepłym miejscu. Cydr w fermentorze zejdzie do takiego Blg jak ta próbka.


>Kolejna sprawa - czy jest jakiś przedział temperatur fermentacji?
Tak, zwykle podaje je producent drożdży.
 
>Lokacja fermentora - szafa na zamkniętym korytarzu w bloku. Czy to może być ryzykowne? (W sensie: odgłosy, zapachy, etc.?)
Nie (może być delikatny, drożdżowy zapaszek, nic masakrycznego).
 
>co zrobić z kapslami?
Wyparzyć? Zdezynfekować tym płynem?

Ja zalewam wrzątkiem, ale niektórzy nic nie robią i też żyją. 

>Prawdę mówiąc, to wolałbym otrzymać cydr z mniejszą ilością alkoholu (np. 3-4%), niż z większą. Czy mam na to jakiś wpływ?
Im gęstszy sok (wyższe początkowe Blg) tym wyższa zawartość alkoholu po fermentacji.

>Po zakapslowaniu trochę zamieszać butelką (testując szczelność zakapslowanej butelki i dodatkowo mieszając sok z cukrem i ksylitolem).
Nie musisz.
 

> Czy można drożdże w otwartej paczce przechowywać w lodówce? Będą się nadawały potem do użytku?
Niby można, jeśli dasz radę ich nie zawilgocić, ale zawsze pewniej kupić świeże.
 
> Co się dzieje z zabutelkowanym cydrem, kiedy będzie po prostu stał?
Innymi słowy: jak długo to może stać, zanim się popsuje?

Jak niczego nie spartolisz z dezynfekcją to może stać pewnie nawet kilka lat. 

>Spróbowałem, dla praktyki, zakapslować butelkę z wodą. Udało się - nie przecieka. A jak sprawdzić, czy gaz też nie będzie się ulatniał?
Nie będzie.

Edited by dirk gently
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.