Jump to content
Bzdzionek

Śrutownik gniotownik młynek walcowy do słodu na łożyskach + zasyp

Recommended Posts

I ja muszę dorzucić swoje trzy grosze do śrutownika zakupionego od  Pana Patryka. Miałem 5kg jakiegoś starego słodu i na nim testowałem grubość śrutowania. Zdecydowałem się na szparę 1,2 mm, jednak nieco za grubo, nastepnym razem spróbuję drobniej, lub dorzucę trochę łuski ryżowej - filtracja poszła zbyt szybko. Z plusów: wydajność wzrosła o 10%, wreszcie przy wysładzaniu woda nie przelatuje przez rurkę spływową (Klarstein) tylko przemywa młóto. Po kilku minutach wysładzania z rurki od pompy leci klar. 

Edited by buk0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reasumując do automatu szczelina 1 -1.2 mm ? Większość piszę że jednak za szybko wtedy przebiega filtracja .  Śrutuje ktoś  poniżej 1mm pod kociołki ?  Zamówiłem  gniotownik i zastanawiam się jak  ustawić go na pierwsze śrutowanie pod GF .

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, witur napisał:

Reasumując do automatu szczelina 1 -1.2 mm ? Większość piszę że jednak za szybko wtedy przebiega filtracja .  Śrutuje ktoś  poniżej 1mm pod kociołki ?  Zamówiłem  gniotownik i zastanawiam się jak  ustawić go na pierwsze śrutowanie pod GF .

 

ja wlasnie robie risa i srutowalem na 1.1 + duzo luski i zacieranie mi stanelo, zamieszalem odczekalem i juz szlo ok. samo wysladzanie szlo ok 0.5l / min jakos tak ...

jak robie warke gdzie jest duzo slodu to srutuje grubiej, tam gdzie mniej drobniej

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 11.05.2020 o 14:54, witur napisał:

Reasumując do automatu szczelina 1 -1.2 mm ? Większość piszę że jednak za szybko wtedy przebiega filtracja .  Śrutuje ktoś  poniżej 1mm pod kociołki ?  Zamówiłem  gniotownik i zastanawiam się jak  ustawić go na pierwsze śrutowanie pod GF .

ja mam klarsteina i na 0.8 mm przy wysladzaniu przelatuje za szybko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w końcu się zdecydowałem. Butelki oddałem, to żona nie miała na co jojczyć ;] Dlatego zamówiłem. Przyszedł dzisiaj, piękny :) W weekend będę montował pod niego podstawkę, coś w Castoramie poszukam (podpatrzyłem u kolegi Nike21 patent z kątownikami do montażu na fermentorze).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzień zakupu tego śrutownika to był dla mnie baardzo dobry dzień.

Drugi był jak zakupiłem i odpaliłem wymiennik płytowy.

Inne życie , kurde mol !

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, MINIAK napisał:

Ja w końcu się zdecydowałem. Butelki oddałem, to żona nie miała na co jojczyć ;] Dlatego zamówiłem. Przyszedł dzisiaj, piękny :) W weekend będę montował pod niego podstawkę, coś w Castoramie poszukam (podpatrzyłem u kolegi Nike21 patent z kątownikami do montażu na fermentorze).

ja uzylem jakichs listeweczek, chyba żeber od łóżka (nie te elastyczne tylko normalne listewki okolo cm grubości), otwory na śruby od śrutownika, od dołu jeszcze dodatkowe kawalki aby ładnie w fermentorze sie trzymalo i nie zjezdzalo i smiga. Jedynie co to albo zawsze uzywam wkretarki jak juz bateria na wykonczeniu albo to tak zzera mi baterie ze pod koniec juz pada.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam stary wkład z krzesła, którego używałem do tej pory pod belgijską Coronę (myślałem, że to jeszcze Porkert, ale widać padł po drodze). Kupiłem kątowniki, ale okazało się, że są za duże. Zawsze mi się wydawało, że to siedzisko jest większe, a tu się okazuje że w sumie tak na wymiar :) Tylko wycięta dziura jest za duża. Spróbuję ją zakryć kawałkiem panela i wyciąć w panelu nową pod walcowy albo tę zakryję, a w płycie wytnę nową. Jak nie to to kupie jakiś kawałek płyty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kazdy ma jakiś patent. Ja zakupiłem na portalu aukcyjnym okrągłą sklejkę i tak ja zamontowałem. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czymś podobnym dysponuje. Zobaczymy jak się sprawdzi "panelowa nakładka". Na poprzedni otwór opiera się na tych bocznych śrubach, nie ma do czego przymocować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój młyn zaprojektowany wg opisów i porad na forum:
średnica walcy 65 mm, długość 100 mm, moletowane, 
napęd na jeden walec z silnika od pralki przez przekładnię ślimakową (ze złomu).
Obroty nieduże, może 100 obr/min. wydajność 3,5 kg słodu w ok. 3 min, regulacja szczeliny mimośrodem w drugim walcu, teoretycznie bezstopniowa od 0,4 do 2,2 mm (praktycznie skokowo ze względu na łatwość regulacji kółkiem z zapadką sprężynową).
Słód zwilżony jest mielony na szczelinie 0,8 mm (suchy na 1,0 mm bo silnik nie daje rady, jego moc to chyba 160 W przy 1450 obr/min). 
Gdybym nie zrobił śrutownika wcześniej, to na pewno kupiłbym od Patryka, myślę że jest bardzo dobry, na pewno dużo lepszy od mojego, choć jestem z mojego bardzo zadowolony i zmieliłem już nim dużo słodu.
Młyn zamontowany jest na szafce z opuszczanym na zawiasach blatem, po zmieleniu jest opuszczony i na drugim blacie stoi kuchenka indukcyjna do warzenia. Zacieranie na innej kuchence oporowej (łatwość regulacji) zasilanej przez sterownik Brewmaniac.

 

 

1.JPG

2.JPG

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, 330ml napisał:

Mój młyn zaprojektowany wg opisów i porad na forum:

 

Fajny. Lubię takie konstrukcje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

330ml fajnie to zrobiłeś , dużo pracy jest ok. ale Patryk górą .rollers crush the best.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

 

 

 

W dniu 15.05.2020 o 23:39, 330ml napisał:
Mój młyn zaprojektowany wg opisów i porad na forum:

średnica walcy 65 mm, długość 100 mm, moletowane, 

napęd na jeden walec z silnika od pralki przez przekładnię ślimakową (ze złomu)......

 

Jak patrzę na twój śrutownik to się zastanawiam kto od kogo skopiował default_wink.png, mam wrażenie jakbyśmy razem je tworzyli we wspólnym warsztacie. default_wink.png)))), te płyty boczne chyba z tego samego złomowiska pochodzą :)))

b2dbb1f8128f0af9a934bb674c564c9c.jpg&key=383e34e0e284830a0fcf094175530cbac1be1475abd33ae70429c150c3902efc41b5248f3e553552cab40a05058ecfb1.jpg&key=c53a75a2f9019b4515c1685630d120a0a45064c5239ec89f11f322954f48e527

 

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Edited by Slawmir

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Slawmir napisał:

Jak patrzę na twój śrutownik to się zastanawiam kto od kogo skopiował

 

Jestem pod wrażeniem, bardzo zwarta konstrukcja i pomysłowo rozwiązana przekładnia,

kopiowałem od kolegi, ale nie śrutownik tylko Brewmaniacek 😀. Mój młyn ma już ponad 5 lat,

jak ten czas leci, a szafkę pod niego dorabiałem tej zimy, bo jest dość ciężki 16,5 kg

i miałem już dość przenoszenia go i ustawianiu na wiadrze, teraz podnoszę go jedną ręką,

podstawiam wiadro i śruta leci do wiadra

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie akurat silniczek robi podwójną robotę, po ześrutowaniu napędza mieszadło. Ale podobieństwo srutownikow zrobiło na mnie wielkie wrażenie.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taka maniana mała z mojej strony ..

 

Pierwsze śrutowanie . Okej ustawiłem szczelinę 1,3 jakoś  prześrutowwłem słód później patrząc na niego głębiej zauważyłem ze dużo ziarna jest jak by nie ruszone i jakoś mi w pół łamał ziarno .. no ale dobra myślę sobie że przelece to jeszcze raz na mniejszej  szczelnie . Ustawiłem 0.9 przeleciałem to jeszcze raz  i wyszła na prawdę drobna śruta w ujj mąki i tak sobię myślę czy jest sens to wrzucić do GF'a  . Filtracja będzie udręka to na bank , bardziej boję sie o pompę może sie przytkać ewentualnie spalić jak będzie miała ciężko ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, witur napisał:

Pierwsze śrutowanie . Okej ustawiłem szczelinę 1,3 jakoś  prześrutowwłem słód później patrząc na niego głębiej zauważyłem ze dużo ziarna jest jak by nie ruszone i jakoś mi w pół łamał ziarno .. no ale dobra myślę sobie że przelece to jeszcze raz na mniejszej  szczelnie . Ustawiłem 0.9 przeleciałem to jeszcze raz  i wyszła na prawdę drobna śruta w ujj mąki i tak sobię myślę czy jest sens to wrzucić do GF'a  . Filtracja będzie udręka to na bank , bardziej boję sie o pompę może sie przytkać ewentualnie spalić jak będzie miała ciężko ?

 

pompa sie nie spali

 

jak masz luske to sypnij jej b duzo i powinno isc

jak nie masz luski to bedzie problem i nie wiem czy w ogole warto probowac

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minut temu, Gwynbleidd napisał:

ja na 0.8 lece na klarstein i bez problemu zacieranie

Po tych moich dwóch śrutowaniach to mam z 05 🤣

 

2 godziny temu, leonzn napisał:

jak masz luske to sypnij jej b duzo

Właśnie nie mam łuski i dla tego tak myślę czy jest sens ruszać

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale to ci i tak powinno ladnie przefiltrowac, w kociolkach automatycznych sie robi filtr ze złoża. Ew dałbym więcej wody ile wejdzie i jak najmniej na wysladzanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Gwynbleidd napisał:

ale to ci i tak powinno ladnie przefiltrowac, w kociolkach automatycznych sie robi filtr ze złoża. Ew dałbym więcej wody ile wejdzie i jak najmniej na wysladzanie.

 Mam plan 4/1 zrobić 😊

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.