Jump to content
Bzdzionek

Śrutownik gniotownik młynek walcowy do słodu na łożyskach + zasyp

Recommended Posts

Witam .Zostałem szczęśliwym posiadaczem śrutownika na kołach zębatych od Patryka.Pochwały na forum są zasłużone sprzęt  i kontakt ze sprzedawcą perfekcyjny.Z takim sprzętem można wejść na wyższy poziom piwowarstwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam .Zostałem szczęśliwym posiadaczem śrutownika na kołach zębatych od Patryka.Pochwały na forum są zasłużone sprzęt  i kontakt ze sprzedawcą perfekcyjny.Z takim sprzętem można wejść na wyższy poziom piwowarstwa.
Potwierdzam, dzisiaj tez do mnie dotarla przesylka. :De1451aa94f5928ba4245b6119fc84bff.jpg

Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja posiadam gniotownik na 2 zębatkach od Patryka. Sprzęt godny polecenia. W mojej CB3 słód zgnieciony tym sprzętem podczas zacierania sprawdził się wzorowo A podpięty do wkrętarki 5 kg, nie wiem chyba w 3 do 5 minut może mniej, śrutował. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Marchelli napisał:

Burczas ile masz ustawiona szczeline pomiedzy rolkami?

Około 1,2 mm. piszę około bo szczelinomierz mam do 1mm

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Gwynbleidd napisał:

to ja nie wiem, ja mam na mniej niż 1mm i dalej wydaje mi się za dużo :P

Też warzysz w kociołku typu Coobra  ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, Gwynbleidd napisał:

to ja nie wiem, ja mam na mniej niż 1mm i dalej wydaje mi się za dużo :P

Zainspirowałeś mnie,😜 jutro warzę poniżej 1 mm. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, burczas napisał:

Zainspirowałeś mnie,😜 jutro warzę poniżej 1 mm. 

ja z warki na warkę śrutuję drobniej bo mi strasznie szybko przelatuje przy wysładzaniu i w sumie mam duży przepływ podczas zacierania też, na razie żadnych skutków ubocznych drobnego śrutowania nie odczuwam, przed śrutowaniem ze 30 min spryskuję delikatnie słód, zauważyłem że łuska zostaje lepsza

Share this post


Link to post
Share on other sites

bardzo mało, mam taki spryskiwacz ręczny i nawet za bardzo nie widzę żeby z niego coś ubyło, parę razy psiknę, przemieszam, parę razy psiknę i póżniej on już sam nasiąknie trochę, nie ma być mokry ani nawet za bardzo wilgotny, tylko po prostu chyba zmniejsza trochę taką ogólną suchość i zwiększa sprężystość łuski, Jak przedobrzysz z wodą to po prostu będzie Ci ciężko śrutować i może się zlepiać i zalepiać

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, ok . Namówiłeś mnie robię jutro taki motyw (bezstylowy) choć to jakiś lekkie ALE.

ALE PL-USA.bsmx

Sesion ALE PL/USA

ALE PL/USA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 15.6* (OG 1.0621)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 6.8%
  • Objętość: 23l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 100%)
  2. 20g Marynka 11.5AA (25.6IBU) granulat - Gotowanie 60min
  3. 10g Lublin (Lubelski) 4AA (1.6IBU) granulat - Gotowanie 10min
  4. 30g Cascade 5.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 2min) 66°C 70min Dodano 17l wody 71°C
  2. Mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 15min

 

Notatki:

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem śrutownika produkcji Pana Patryka. Obsługa klienta na najwyższym poziomie. Wykonanie świetne.
Jestem po pierwszych próbach i regulacjach. Na potrzeby najbliższej warki ustawię prawdopodobnie 1,2mm - uwzględniając wymagania i możliwości Coobry CB3. Rozważałem też spryskiwanie ale w instrukcji zamieszczona jest uwaga sugerująca, iż śrutowanie na mokro nie jest wskazane.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, Gwynbleidd napisał:

my nie moczymy słodu tylko delikatnie go zwilżamy co jest w porządku

 

mógłbyś mi napisać w jaki sposób go zwilżasz ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie jest wskazane bo Patryk nie wiedział że my nie moczymy słodu tylko delikatnie go zwilżamy co jest w porządku. Ja zwilżam już od 2 lat jak mam śrutownik i nie ma problemów.

Rozumiem. Dziękuję za podpowiedź. W takim razie będę zwilżał.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 
mógłbyś mi napisać w jaki sposób go zwilżasz ?

Chyba gdzieś we wcześniejszych wpisach w tym wątku jest o tym...


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, leonzn napisał:

 

mógłbyś mi napisać w jaki sposób go zwilżasz ?

 

Mam spryskiwacz taki ogrodowy, rozkladam go trochę, psikam, mieszam ręką, trochę jeszcze psikam I już, czekam aż trochę "zwilgotnieje" I srutuje. Slod robi się taki trochę elastyczny (nie jets kruchy jak na początku) ale w żadnym wypadku nie jest mokry. Po prostu nie trzeba przesadzać z wodą. On sporo wchlonie I nie będzie tego widać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystarczy spryskać, około 8 psiknięć na 2 kg, u mnie takim spryskiwaczem jak do czyszczenia szyb okiennych, wystarczy aby łuska ziarna przyjęła ciut wilgoci, wtedy nie kruszy się podczas mielenia. Jak będzie za dużo wody to słód będzie się przyklejał do walców śrutownika i trudno to oczyścić po mieleniu. U mnie nawilżanie słodu spowodowało że filtracja i wysładzanie przebiega szybciej o około 30 do 40% i jest bardziej klarowna brzeczka przed gotowaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...