Jump to content
Sign in to follow this  
vettis

Szyszki chmielowe, a granulat - różnica w dozowaniu

Recommended Posts

Cześć,

 

Mam pytanko jak to jest w końcu z tymi szyszkami i granulatem. O ile więcej trzeba dać szyszek, od granulatu? Gdzieś czytałem że 10%, gdzieś że 20% 100g granulatu= 110g/120g szyszek ?

 

 

 

 

dori

edit - uszczegółowienie tematu

Edited by dori

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skąd mamy wiedzieć jakich szyszek jakiego granulatu? Porównaj sobie zawartość a-k w obu produktach. I weź pod uwagę, że utylizacja a-k w granulacie jest większa niż tych z szyszek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I weź pod uwagę, że utylizacja a-k w granulacie jest większa niż tych z szyszek.

I chyba właśnie o to o ile większa było to pytanie. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy to od wielu czynników, m. in. intensywności gotowania, ekstraktu itd., dlatego nie podałem konkretnej wartości. Proponuję dać 10% a-k z szyszek więcej, przeliczyć na masę chmielu, uwarzyć piwo i po pewnym czasie spróbować czy nie za mało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
czytałem że 10%, gdzieś że 20%
Proponuję dać 10% a-k z szyszek więcej
IMO co najmniej 20% więcej.

:) no to wracamy do punktu wyjścia..

 

vettis, nie ma tu chyba jednoznacznej odpowiedzi. Poza tym - browar to nie apteka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest kilka aspektów, które trzeba wziąć pod uwagę, oprócz tego co wymienił darko, to jeszcze fakt, że w szyszce o wiele szybciej dochodzi do utlenienia alfakwasów, niż w granulacie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Skąd mamy wiedzieć jakich szyszek jakiego granulatu? Porównaj sobie zawartość a-k w obu produktach. I weź pod uwagę, że utylizacja a-k w granulacie jest większa niż tych z szyszek.

Po prostu myślałem, że jest to chyba oczywiste, że chodzi mi o te same rodzaje chmielów tyle że, granulat=szyszka

Np: 65g Lubelskiego (szyszki)= ile granulatu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jest kilka aspektów, które trzeba wziąć pod uwagę, oprócz tego co wymienił darko, to jeszcze fakt, że w szyszce o wiele szybciej dochodzi do utlenienia alfakwasów, niż w granulacie.

no nie wiem czy wiele szybciej dochodzi do utlenienia alfa kwasów, niż w granulacie bo jak szyszkę dobrze przechowujesz to nie powinno się nic dziać. Ja raczej stawiam na rozdrobnienie wszak granulat to mielonka z chmielu (spam) zlepiona w granulat perz co mniej się utlenia ale w momencie dodania wilgoci pod postacią wody taki granulat rozpada się i dlatego sadniki są lepiej przekazywane do brzeczki. jak by nie spojrzeć szyszka to nośnik który składa się z zasuszonych całych komórek i w tym problem. granulat może mieć więcej alfa kwasów tylko dlatego że został zmielony i zostały zniszczone błony komórkowe dlatego łatwiej oddaje co kryje w sobie

grunt to sprawdzić czy ci smakuje piwko. w końcu browar nie apteka

Edited by szamankfc

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jest kilka aspektów' date=' które trzeba wziąć pod uwagę, oprócz tego co wymienił darko, to jeszcze fakt, że w szyszce o wiele szybciej dochodzi do utlenienia alfakwasów, niż w granulacie.[/quote']

no nie wiem czy wiele szybciej dochodzi do utlenienia alfa kwasów, niż w granulacie bo jak szyszkę dobrze przechowujesz to nie powinno się nic dziać.

Granulat też możesz dobrze przechowywać. Opieram się na tym, co usłyszałem na Letniej Szkole Piwowarów, od fachowców wiedzących o chmielu bardzo dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

szamankfc - moja prośba.

Przestań uploadować emotionki z innych serwisów, ponieważ niebawem zacznie się problem :)

Korzystaj z tych które są dostępne na forum. Nie chciałbym blokować wstawiania znaczników do innych hostów.

 

ps: niestety musiałem edytować Twój post.

Share this post


Link to post
Share on other sites
szamankfc - moja prośba.

Przestań uploadować emotionki z innych serwisów, ponieważ niebawem zacznie się problem :)

Korzystaj z tych które są dostępne na forum. Nie chciałbym blokować wstawiania znaczników do innych hostów.

 

ps: niestety musiałem edytować Twój post.

problem rozwiązany bo przyjęto do wiadomości od dzisiaj mordki tylko z stąd :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W Promash masę szyszek trzeba zwiększyć o 10% w stosunku do granulatu żeby uzyskać takie samo IBU.

Taka jest wartość domyślna, ale równie dobrze możesz skonfigurować program tak żeby to było 20%. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.