Jump to content
Tytus

przeliczanie ekstraktów płynnych i suchych na ilość słodu

Recommended Posts

Cześć,

Czy ktoś zna i próbował zamieniać ekstrakty na słody? Oczywiście chodzi mi o receptury zza oceanu gdzie część receptur jest łączona - zacieranie z użyciem ekstraktów. 

Pytanie czy są wzory na przeliczenie ekstraktów suchych i co daje dodanie ekstraktu zamiast słodu i na odwrót?

Znalazłem przeliczenie na płynne ekstrakty:

"Typowo, ekstrakt słodowy w syropie ma 80 (+/-2) % ekstraktu w "suchej masie". Znaczy to, że 1 kg syropu zawiera 800 (+/- 20) g ekstraktu.
Z drugiej strony, wydajność domowej warzeleni, to zwykle 70 (+/-2) %, tzn. że z 1 kg słodu (jaki jest) udaje nam się otrzymać 700 (+/- 20) g ekstraktu.
Z powyższego wynika, że odpowiednikiem 1 kg ekstraktu w syropie jest ok. 1,15 kg słodu (ziarna)."

nie wiem czy prawidłowe

 

z góry dzięki za info

Edited by Tytus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi wyszło trochę inaczej, ale też nie wiem czy dobrze liczę.

 

Jak warzyłem z ekstraktów, to na 20 l warkę wlewałem   2 puchy Wesa po 1,7 kg, które dawały średnio 12 blg (więc jedna dawałaby 6 blg, a 1 kg dawałby zatem 3,53 blg)

W BS- żeby uzyskać Blg 3,53 przy "batch size" 20 l i wydajności na poziomie 70% przyjmując, że np. daje słód Pale Ale ze Strzegomia wychodzi mi, iż musiałbym rzucić go  ok 1,37 kg. Różnica zatem między naszymi wyliczeniami wynosi 0,27 kg słodu, co w sumie jest sporą różnicą. Czekamy zatem na inne opinie :)

Edited by vpatyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi wyszło trochę inaczej, ale też nie wiem czy dobrze liczę.

 

Jak warzyłem z ekstraktów, to na 20 l warkę wlewałem   2 puchy Wesa po 1,7 kg, które dawały średnio 12 blg (więc jedna dawałaby 6 blg, a 1 kg dawałby zatem 3,53 blg)

W BS- żeby uzyskać Blg 3,53 przy "batch size" 20 l i wydajności na poziomie 70% przyjmując, że np. daje słód Pale Ale ze Strzegomia wychodzi mi, iż musiałbym rzucić go  ok 1,37 kg. Różnica zatem między naszymi wyliczeniami wynosi 0,27 kg słodu, co w sumie jest sporą różnicą. Czekamy zatem na inne opinie :)

Przy sprawdzaniu jednej receptury, która ma między   innymi  zawiera 1,8 kg ekstraktu suchego, uzyskałem te same parametry po zmianie 1,8 DEM na 3kg słodu. Ale i tak przydałby się jakiś wzór.  :)

Edited by Tytus

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Mi wyszło trochę inaczej, ale też nie wiem czy dobrze liczę.

 

Jak warzyłem z ekstraktów, to na 20 l warkę wlewałem   2 puchy Wesa po 1,7 kg, które dawały średnio 12 blg (więc jedna dawałaby 6 blg, a 1 kg dawałby zatem 3,53 blg)

W BS- żeby uzyskać Blg 3,53 przy "batch size" 20 l i wydajności na poziomie 70% przyjmując, że np. daje słód Pale Ale ze Strzegomia wychodzi mi, iż musiałbym rzucić go  ok 1,37 kg. Różnica zatem między naszymi wyliczeniami wynosi 0,27 kg słodu, co w sumie jest sporą różnicą. Czekamy zatem na inne opinie :)

Przy sprawdzaniu jednej receptury, która ma między   innymi  zawiera 1,8 kg ekstraktu suchego, uzyskałem te same parametry po zmianie 1,8 DEM na 3kg słodu. Ale i tak przydałby się jakiś wzór.  :)

 

Ja pisałem o płynnych ekstraktach - suchych nie miałem okazji używać.

Edited by vpatyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

O ile pamietam z własnego doświadczenia: 1,7kg esktraktu płynnego + 1 kg cukru dawało ok 12blg na 23L. 1kg cukru mozna było zastąpić 2gą puchą ekstraktu. łacznie 3,4kg ekstraktu płynnego dawało ok 12°Blg. Tak jak to policzył @vpatyk.

 

Hałewer, gdy liczę to za pomocą PPPP to wychodzi mi brzeczka o stężeniu ~10°Blg przy użyciu cukru, lub ~11°Blg przy 2 puchach. To oznacza że w moim przypadku było 85-90% ekstraktu w syropie, a nie 80%. Nie wiem na ile to prawdziwe.

Edited by lukasmac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...