Jump to content

Chmielenie American Pale Ale


Erwin1991
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

na początek chciałbym wyprzedzić komentarze forumowych purystów, a mianowicie zakładam nowy temat APA, ponieważ ostatnio zostałem skrytykowany za zadawanie pytań pod wątkiem, który wygasł kilka lat temu, ale dalej pozostawał na forum. 
W każdym razie do rzeczy, bo nie o krytykę, ale o piwo się tutaj rozchodzi.  :)

Chciałbym zasięgnąć rady bardziej doświadczonych piwowarów, którzy zerknęliby na chmielenie mojego APA i się do tego w jakiś sposób odnieśli. Wybrałem 4 chmiele: jeden goryczkowy, dwa uniwersalne i jeden aromatyczny. W kwestii Tomahawk'a (goryczkowy) nie mam większego problemu, bo on poleci w ilości 30 g na 60 minut gotowania. Bardziej interesują mnie chmiele: Cascade, Citra i Simcoe, a przede wszystkim ich ilości i czasy dorzucania. Dodam, że robię warkę 25 l i do zacierania używam 5,5 kg słodu pale ale, 350 g słodu monachijskiego i 350 g słodu caramonachijskiego.

Na chwilę obecną moja koncepcja chmielenia wygląda następująco:

60 minut - 30 g Tomahawk

15 minut - po 10 g Citra, Cascade, Simcoe

5 minut - po 20 g Citra, Cascade, Simcoe
tydzień chmielenia na zimno - po 10 g Citra, Cascade, Simcoe.

Liczę na jakieś wskazówki i komentarze.
Pozdro!

Edited by Erwin1991
Link to comment
Share on other sites

Więcej chmielu na aromat by nie zaszkodziło, zwłaszcza, że robisz warkę 25l. Ja bym na 0' i na zimno wrzucił przynajmniej ze 2,5-.3 g chmielu/1 litr piwa.

Link to comment
Share on other sites

Więcej chmielu na aromat by nie zaszkodziło ...

 

Kolega sypnie 90g na aromat i 30g na zimno.

 

 

Witam,

 

 

Witaj, pytanie zasadniczne, a chłodnicę kolega ma ?

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

jw, kolega Wihura ma rację. Duże znaczenie dla tych cyferek ma właśnie sposób chłodzenia. 3h chłodzenia w wannie przyniesie inny rezultat tego samego chmielenia ale podczas kilkudziesięciominutowego chłodzenia chłodnicą. W wariancie chłodzenia w wannie czasy powinny być przesunięte w stronę flame out, natomiast podczas chłodzenia chłodnicą czasy 60', 15', 5' są dosyć dobrze dobrane.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Witaj, pytanie zasadniczne, a chłodnicę kolega ma ?

Niestety w chłodnicę się jeszcze nie zaopatrzyłem i faktycznie, z doświadczenia wiem, że chłodzenie w wannie zajmuje mi dość sporo czasu, chociaż zawsze staram się zejść jak najszybciej do tych 70 stopni.

 

 

W wariancie chłodzenia w wannie czasy powinny być przesunięte w stronę flame out, natomiast podczas chłodzenia chłodnicą czasy 60', 15', 5' są dosyć dobrze dobrane.

Czyli przy chłodzeniu w wannie powinienem podarować sobie dawki na 15 minut i przesunąć je na 5, a resztę na flame out? Pierwsze dwie warki filtrowałem też po chmieleniu za pomocą wężyka z oplotu, więc rozumiem, że w przypadku APA mam sobie to podarować i od razu po chmieleniu całość przenieść do fermentora?

Link to comment
Share on other sites

Na Wielkiego Potwora Spaghetti, toż APA i 30 g Tomahawka na goryczkę da tak wykręcające ryj piwo, że szkoda gadać. Nie mówię, żeby od razu chmielić tylko od 20', ale ja bym zrobił tak:

 

FWH' - 5 g Tomahawk (daj 10 jak chcesz większą goryczkę) (albo zrezygnuj w ogóle i daj na 30')

20' - 10 g Tomahawk (w zależności od IBU)

15' - po 5 g Citra, Cascade, Simcoe

10' - po 10 g Citra, Cascade, Simcoe

5' - po 10 g Citra, Cascade, Simcoe

0' - po 10 g Citra, Cascade, Simcoe

tydzień trzy lub pięć dni chmielenia na zimno - po 15 g Citra, Cascade, Simcoe.

 

Dzięki temu zużywasz po 50 g Citry, Cascade i Simcoe, budujesz piękny aromat i smak. 

 

Co do zasypu: robisz APA. Na co Ci tam monach, a już wybitnie monach karmelowy? Jak już to sypnij 100-200 g caramunicha i styknie

 

EDIT:

no, chyba, że celujesz w Sharka, to wtedy te 30 g pasuje jak ulał. 

Edited by crosis
Link to comment
Share on other sites

Zgadzam się z crosis. Zrobił bym tylko jedną modyfikację. Z mojego doświadczenia wynika, że Simcoe lubi ciepełko. Nie oddaje z siebie na zimno tyle co w ostatnich minutach gotowania. Wywal Simcoe z chmielenia na zimno i wrzuć więcej na 0' a w jego miejsce przesuń więcej Citry. Będziesz miał więcej cytrusów i sosny w aromacie.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Na Wielkiego Potwora Spaghetti, toż APA i 30 g Tomahawka na goryczkę da tak wykręcające ryj piwo, że szkoda gadać.

Haha, no troszkę się zawinąłem i nie zauważyłem, że Brewtarget zmienił mi gramy na miligramy i dziwiłem się, dlaczego mam taką słabą goryczkę po ustawieniu 30 mg Tomahawka.  :D  Teraz już przestawiłem i wszystko jest okej.

 

 

Wywal Simcoe z chmielenia na zimno i wrzuć więcej na 0' a w jego miejsce przesuń więcej Citry.

Zastosuję się do Twoich zaleceń.   :)

 

Teraz moje chmielenie wygląda następująco:
60 minut - 5 g Tomahawk

30 minut - 5 g Tomahawk

15 minut - po 5 g Citra, Simcoe, Cascade

10 minut - po 10 g Citra, Simcoe, Cascade

5 minut - po 10 g Citra, Simcoe, Cascade

0 minut - 20 g Simcoe, 10 g Cascade, 5 g Citra

5 lub 3 dni chmielenia na zimno - 20 g Citra, 15 g Cascade, 5 g Simcoe.

Goryczka powinna ustalić się na poziomie 30-35 IBU, czyli jak dla mnie idealnie na APA.

Może być? Lepiej chmielić APA na zimno 5, czy 3 dni?  :)

Link to comment
Share on other sites

Generalnie chmielenie na zimno - max 5 dni. W literaturze są różne dane, ale generalnie jest zgodność, że to jest max. Ja czasem chmielę tydzień, ale wtedy daję chmiel w dwóch porcjach (np 2x50 g). Są przypadki chmielenia 1-2 dni też. 

 

Tydzień nie ma większego sensu.

Dobrze byłoby, gdyby na to chmielenie na zimno piwo poszło do chłodniejszego pomieszczenia, aczkolwiek bez tego też będzie ok. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Generalnie chmielenie na zimno - max 5 dni. W literaturze są różne dane, ale generalnie jest zgodność, że to jest max.

Żeby to wypośrodkować, będę chmielił na zimno 3 dni.

 

 

Dobrze byłoby, gdyby na to chmielenie na zimno piwo poszło do chłodniejszego pomieszczenia, aczkolwiek bez tego też będzie ok.

Z tym nie powinno być problemu, bo w pomieszczeniu, które używam do fermentacji jest jakieś 19-21 stopni, ale fermentor zawsze mogę przenieść do spiżarni, gdzie jest jakieś 16-18. :)  

Link to comment
Share on other sites

 

 

To ja bym fermentował również w spiżarni

Teraz pewnie będę faktycznie do tego zmuszony, bo na zewnątrz będzie coraz cieplej, więc tylko tam będę w stanie utrzymać niższą temperaturę.  

Link to comment
Share on other sites

 

Więcej chmielu na aromat by nie zaszkodziło ...

 

Kolega sypnie 90g na aromat i 30g na zimno.

 

 

Witam,

 

 

Witaj, pytanie zasadniczne, a chłodnicę kolega ma ?

 

Damn... Człowiek nie doczyta, podnieci się, potem pisze takie farmazony :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Po 4 tygodniach od zabutelkowania aromat chmielowy był prawie niewyczuwalny. Dopiero po 5-6 tygodniach sytuacja się zmieniła i wtedy piwko zaczęło być naprawdę przyjemne do picia. Większość szkół mówi, że mocno chmielone piwa powinno pić się jak najmłodsze, a tu taka niespodzianka, że moje potrzebowało więcej czasu. Szkoda, że na konkurs poszło po tych 4 tygodniach, a nie później, stąd 11 miejsce w Częstochowie. U mnie był jeszcze problem z utrzymaniem niższej temperatury fermentacji i 22-23 stopnie to było już za dużo, jak dla APA, a piwo dostało za dużo aromatów drożdżowych i alkoholu.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam.

Dopiszę się tutaj aby nie zakładać nowego tematu - ten jest idealny :).

 

Na pierwszą warkę wybrałem APA 20L, receptura tutaj:

http://brewness.com/pl/recipe/single-hop-simcoe/view

 

Ilość chmielu i czas gotowania konsultowałem ze znajomym, który mówił, że 30 gr do gotowania od 30 min mi wystarczy.

Zauważyłem, że program policzył mi strasznie mało IBU. Lubię dowalone piwa sięgające 100 IBU i chciałbym aby moja pierwsza 12-tka miała czym kopać i mieć mocny aromat Simcoe.

 

Powiedzcie jak ułożyć gotowanie z Simcoe 11,4 % Alpha aby sięgnąć przynajmniej 50 IBU?
Na zimno chcę wrzucić łącznie 30 gr - wystarczająco na aromat?

Link to comment
Share on other sites

cześć!

 

domyślam się że będziesz kupował paczkę 100g Simcoe, w przepisie masz wykorzystane 90g, więc 10g mozesz spokojnie dorzucic w 60 minucie.

Ja bym w ogóle dokupił jeszcze z 30-50g chmielu, np. IUNG albo Magnum który jest tani i bardzo dobrze sprawdza się jako chmiel "na goryczkę", wtedy mógłbyś przenieść dodatek Simcoe z 60 minuty na whirlpool lub chmielenie na zimno, 30g to trochę mało wg. mojej praktyki.

 

pzdr :beer::)

Link to comment
Share on other sites

wpływa na pewno korzystnie na aromat :) Zamiast otwierać niepotrzebnie wiadro żeby dorzucić 10 g chmielu to ja bym to wrzucił od razu z resztą chmieli które zaplanowałeś na cichą, na 4-5 dni i tyle. Tzn. ja bym tego wrzucił dwa razy więcej, no ale sam zobaczysz jak to tam wyjdzie :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.