Jump to content
Sign in to follow this  
redachtor

Ile glukozy do stouta

Recommended Posts

Po dwóch tygodniach fermentacji (tydzień burzliwej, tydzień cichej) stout na S-04 zszedł do jakiś 3 blg. Jutro butelkuję i w związku z tym pytam ile dać glukozy? Lepiej 6, 7 czy osiem gram na litr?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jutro butelkuję i w związku z tym pytam ile dać glukozy? Lepiej 6, 7 czy osiem gram na litr?

Może być 6 lub 7g... ale na 2 litry. :tort:

Stout nie powinien być mocno nagazowany. Kalkulator podpowiada dla Dry Stout od 3 do 4,6g /l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To żeś mnie zaskoczył. W swej naiwności myślałem, że zawsze należy oscylować wokół wartości 4g na butelkę. Ale jak radzisz, tak uczynię :tort: Dam 2 g. A tak na marginesie - mogliby w tych kalkulatorach też cywilizowane jednostki miar stosować :) Zanim to człowiek wszystko poprzelicza...

Edited by redachtor

Share this post


Link to post
Share on other sites

To wychodzi około 100 gram na 23 litry piwa. A jak się da więcej to po prostu będzie piwo "bezstylowe" czy jakoś rażąco to wpłynie na smak itp.?

Dobre pytanie bo też jestem na etapie warzenia pierwszego stouta :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites
A tak na marginesie - mogliby w tych kalkulatorach też cywilizowane jednostki miar stosować :) Zanim to człowiek wszystko poprzelicza...

Akurat w tym kalkulatorze tak zrobili, że można podawać w innych jednostkach.

W volume trzeba wpisać np 20L

a w temperature 20C.

 

P.S. Też początkowo nie wiedziałem i pracowicie przeliczałem. :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites
To wychodzi około 100 gram na 23 litry piwa. A jak się da więcej to po prostu będzie piwo "bezstylowe" czy jakoś rażąco to wpłynie na smak itp.?

Eee, tam... od razu "bezstylowe" - to będzie stout - tego już nie zmienisz. :tort: Dasz więcej glukozy, to po prostu będzie to bardziej nagazowany stout.

Ja ostatnio dałem 100g na 25l i wg mnie jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

piwo ma smakować !

teraz się zastanówmy komu ?

ja lubię piwo nagazowane, stout w stylu mi nie smakuje bo posiada mało gazu. Jak robię piwa dla siebie do je gazuję tak jak lubię

jak robię piwa dla kogoś... - nie robię :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites
piwo ma smakować !

teraz się zastanówmy komu ?

ja lubię piwo nagazowane, stout w stylu mi nie smakuje bo posiada mało gazu. Jak robię piwa dla siebie do je gazuję tak jak lubię

jak robię piwa dla kogoś... - nie robię :tort:

i to jest zasadniczo dobre podejscie, piwo powinno się gazować na smak, przegazowany lekki bitter też jest obiektywnie rzecz biorąc niesmaczny. A wiekszość piw ma dość liberalne widełki stylu, praktycznie każde można przyzwoicie nagazować (2 vol albo i 2.5), jedyny wyjątek to bitter:

 

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tymi bitterami to też nie tak do końca. Jeśli chcemy uzyskać wersję a`la beczkową to ma być prawie bez gazu. Ale jak już robimy wersję, która ma przypominać wersję z butelki to już można spokojnie zawyżyć ilość co2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.