Jump to content
mikemat

Prośba o pomoc w stworzeniu receptury Choclate Milk Stouta

Recommended Posts

Mam w lodówce zebraną właśnie gęstwę z S-04, chciałbym uwarzyć w przyszły weekend na niej swoje kolejne piwo.
Dopiero zaczynam swoja przygodę, to moją 5 warka, powoli uczę się receptur, aczkolwiek chciałbym uwarzyć tym razem coś bardziej skomplikowanego.
Mianowice chciałbym, żeby to był Chocolate Milk Stout.
Kilka wytycznych, na których chciałbym, żeby bazował:
- ekstrakt 12-14 BLG,

- słód pale ale,
- dość duża ilość laktozy,
- warka ok. 25l,
- chcę, żeby był czekoladowy, niekawowy i nienachalnie palony.
Myślę także o dodaniu kakao typu Deko Moreno i płatków dębowych (na bogato:P).

Czy ktoś może pomóc mi w skomponowaniu receptury na takie piwo? I co myślicie o tych dodatkach?
Będę wdzięczny o każdą pomoc :)

Edited by mikemat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chocolate w połączeniu z black (ale nie black of black) i do tego garść mocnego whisky z castle malting robi robotę...

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem bez laktozy. Zobacz w moich zapiskach - warka # 88. Teraz dałbym więcej kakao, choć dla mnie jest wyczuwalne.

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał 10% czekoladowego 1200, 5-10% karmelowy jasny, reszta pale ale lub pilzneński. Do tego 500g laktozy. Drożdże us-05 lub s-04 w niskich temperaturach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem bez laktozy. Zobacz w moich zapiskach - warka # 88. Teraz dałbym więcej kakao, choć dla mnie jest wyczuwalne.

Myślisz, że mogę do tego dodać laktozy na milk stouta? I jeśli tak to kiedy? 15 min przed końcem gotowania?

 

Ja bym dał 10% czekoladowego 1200, 5-10% karmelowy jasny, reszta pale ale lub pilzneński. Do tego 500g laktozy. Drożdże us-05 lub s-04 w niskich temperaturach.

Na takim zasypie wyjdzie mi stoutowy, czarny kolor, czy bardziej porterowy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Myślisz, że mogę do tego dodać laktozy na milk stouta? I jeśli tak to kiedy? 15 min przed końcem gotowania?

Myślę, że tak. Mój wyszedł tak że 500 g laktozy na 23 litry by nie zaszkodziło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Myślisz, że mogę do tego dodać laktozy na milk stouta? I jeśli tak to kiedy? 15 min przed końcem gotowania?

Myślę, że tak. Mój wyszedł tak że 500 g laktozy na 23 litry by nie zaszkodziło.

 

I zamiast kawy dać po prostu więcej kakao?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Na takim zasypie wyjdzie mi stoutowy, czarny kolor, czy bardziej porterowy?

 

Czarny jak smoła :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Na takim zasypie wyjdzie mi stoutowy, czarny kolor, czy bardziej porterowy?

 

Czarny jak smoła :)

 

Jedno pytanie jeszcze. Czy słód czekoladowy dodaje po zacieraniu głównym przed mash outem? Czy wcześniej?

To moja pierwsza styczność ze słodami ciemnymi :)

Edited by mikemat

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czy słód czekoladowy dodaje po zacieraniu głównym przed mash outem? Czy wcześniej?

 

Od początku. W końcu to ma być stout. Jeśli chciałbyś zrobić klasycznego stouta to powinieneś dać jeszcze jęczmień palony, ale skoro paloność ma być nienachalna, to go nie proponuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj kakao do zacieru :) to nie ubije ci tyle piamy.

Teraz dopiero widzę, że twój Chocolate Milk Stout jest niemal dokładnie tym co chcę osiągnąć :)

 

Ułożyłem taką recepturę:

  • Pale Ale Strzegom - 3,7 kg (57,5%)
  • Płatki Owsiane - 0,8 kg (12,5%)
  • Czekoladowy 1200 - 0,7 kg (11%)
  • Karmelowy Aromatic BestMalz - 0,5 kg (7,7%)
  • Pszeniczny Strzegom - 0,42 kg (6,5%)
  • Słód Black BestMalz - 0,3 kg (4,7%)

Dodatki:

  • Kakao 11,5% tłuszczu - 0,2 kg
  • Laktoza - 0,5 kg
  • Chmiele - do ustalenia
  • S-04 - około 250ml gęstwy

Co o tym sądzisz/sądzicie? :)

 

Szalas85, do gotowania polecasz dodatkową ilość kakao i ew. laskę wanili? I ew. kiedy je dodać? :)

Laktozę rozumiem, że 15 min. przed końcem gotowania? :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Daj kakao do zacieru :) to nie ubije ci tyle piamy.

Teraz dopiero widzę, że twój Chocolate Milk Stout jest niemal dokładnie tym co chcę osiągnąć :)

 

Ułożyłem taką recepturę:

  • Pale Ale Strzegom - 3,7 kg (57,5%)
  • Płatki Owsiane - 0,8 kg (12,5%)
  • Czekoladowy 1200 - 0,7 kg (11%)
  • Karmelowy Aromatic BestMalz - 0,5 kg (7,7%)
  • Pszeniczny Strzegom - 0,42 kg (6,5%)
  • Słód Black BestMalz - 0,3 kg (4,7%)

Dodatki:

  • Kakao 11,5% tłuszczu - 0,2 kg
  • Laktoza - 0,5 kg
  • Chmiele - do ustalenia
  • S-04 - około 250ml gęstwy

Co o tym sądzisz/sądzicie? :)

 

Szalas85, do gotowania polecasz dodatkową ilość kakao i ew. laskę wanili? I ew. kiedy je dodać? :)

Laktozę rozumiem, że 15 min. przed końcem gotowania? :)

 

 

Jeśli dasz kakao do zacierania nie dawaj już do gotowania bo może Ci potem tłuszcz zabić piane. Wanilie polecam dać na cichą przynajmniej dwie laski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Daj kakao do zacieru :) to nie ubije ci tyle piamy.

Teraz dopiero widzę, że twój Chocolate Milk Stout jest niemal dokładnie tym co chcę osiągnąć :)

 

Ułożyłem taką recepturę:

  • Pale Ale Strzegom - 3,7 kg (57,5%)
  • Płatki Owsiane - 0,8 kg (12,5%)
  • Czekoladowy 1200 - 0,7 kg (11%)
  • Karmelowy Aromatic BestMalz - 0,5 kg (7,7%)
  • Pszeniczny Strzegom - 0,42 kg (6,5%)
  • Słód Black BestMalz - 0,3 kg (4,7%)

Dodatki:

  • Kakao 11,5% tłuszczu - 0,2 kg
  • Laktoza - 0,5 kg
  • Chmiele - do ustalenia
  • S-04 - około 250ml gęstwy

Co o tym sądzisz/sądzicie? :)

 

Szalas85, do gotowania polecasz dodatkową ilość kakao i ew. laskę wanili? I ew. kiedy je dodać? :)

Laktozę rozumiem, że 15 min. przed końcem gotowania? :)

 

 

Jeśli dasz kakao do zacierania nie dawaj już do gotowania bo może Ci potem tłuszcz zabić piane. Wanilie polecam dać na cichą przynajmniej dwie laski.

Przejrzałem już kilkanaście tematów tutaj odnośnie receptur i w większości mówią, żeby nie dawać wanilii na cichą, bo to też zabija pianę. Także jestem trochę skonsternowany :P

Przejrzałem już kilkanaście tematów tutaj odnośnie receptur i w większości mówią, żeby nie dawać wanilii na cichą, bo to też zabija pianę. Także jestem trochę skonsternowany :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szalas85 do swojego milk stouta dał wanilie na cichą i z tego co mi pisał pianę ma ładną. Więc reguły nie ma.

Na cichą chcę dać jeszcze płatki dębowe średnio opiekane, ale zz nich to raczej takiej wanilii nie uzyskam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.