Jump to content

Prosty Singiel


Dąbal
 Share

Recommended Posts

Witam

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad jak najprostszym piwem ale z charakterem ;]. Zainspirowała mnie trochę prawo czystości piwa reinheitsgebot wiem ze mówi o 3 częściach składowych piwa i pomyślałem zęby wziąć jeden składnik z każdej kategoria czyli słód chmiel i wodę. Chce zrobić piwo według takiej receptury co o tym myślicie:


Słody :

4.8kg Pale Ale

Chmiel:
50g Citra - 60 min 

50g Citra - na zimno 

 

 

gotowanie 60min

zacieranie 65'C

celuje w jakieś 14 BLG, 70 IBU, 

 

Link to comment
Share on other sites

Citra to dobry wybór na SH. Policz IBU bo wydajw mi się trochę za wysokie. Ja bym sypnął jeszcze coś na 5' i 0'. Warzyłem American Wheat. Na warkę poszło 50 g Citry 60' 5' 0' z aromatu jestem bardzo zadowolony.

Link to comment
Share on other sites

Drożdże us 05. Mogę podzielić te 50 g na 3 porcje

 

 

 

Witam

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad jak najprostszym piwem ale z charakterem ;]. Zainspirowała mnie trochę prawo czystości piwa reinheitsgebot wiem ze mówi o 3 częściach składowych piwa i pomyślałem zęby wziąć jeden składnik z każdej kategoria czyli słód chmiel i wodę. Chce zrobić piwo według takiej receptury co o tym myślicie:

Słody :

 

4.8kg Pale Ale

 

Chmiel:

50g Citra - 60 min 

50g Citra - na zimno 

 

 

gotowanie 60min

zacieranie 65'C

 

celuje w jakieś 14 BLG, 70 IBU, 

 

 

 

 

Ja od jakiegoś czasu  ćwiczę taki układ:

 

Monachijski 5 kg

 

zacieranie: 40 ' - 62 C

                   40 ' - 72 C

                   10 '- 80 C

 

gotowanie 70 '

 

chmiel:   70'  - 30 g  goryczkowy

               10' - 30 g aromatyczny

 

drożdż: jakikolwiek do górniaków...

 

miesiąc fermentacji , bez cichej...

przy rozlewie, 1 tabletka Cologranu na butelkę

 

towarzystwo przy spijaniu mruczy jak koty...:-)

Link to comment
Share on other sites

 

przy rozlewie, 1 tabletka Cologranu na butelkę

 

OMG OMG !!!!jeden Jeden

Krafty płaczą :(:( :mad:

 

Nie kumam.. można prosic o translate ? :-)

Link to comment
Share on other sites

Słodzik do piwa?

 

A dlaczego nie?

Jeżeli smakuje  mnie i tym , którzy ze mną piją...?

 

że nie w stylu? ja się nie znam na stylach, robie tak jak lubie..:-)

Link to comment
Share on other sites

jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki..

 

jest gdzieś lista szczegółowa, o czym wolno pisać, a o czym nie, by nie obrzydzać  życia innym uczestnikom forum?

Link to comment
Share on other sites

Mój single to 10kg pale ale plus 30 gr azacca 60'' 20gr azacca 20'' plus 50gr azacca na 7dni cichej razem wyszło 30l 15blg 70IBU i jest genialne

Link to comment
Share on other sites

Jakiś czas temu uwarzyłem APA Single Hop Citra (zbiór 2014, 12 alfa), 12 BLG, 40 IBU i piwo było ekstremalnie pijalne. Ten chmiel jest super!

 

Na 10 l dałem:

  • 5 g - 60 min
  • 10 g - 30 min
  • 10 g - 5 min
  • 15 g - 0 min
  • + 30 g na zimno

100% zasypu stanowił pale ale, zacierałem w 65 st. C i piwo bardzo mocno odfermentowało (US-05) - do 2 BLG (83%). Dlatego skorygowałbym trochę temperaturę lub dodał 5-10% carapils (ew. jakiegoś jasnego karmelowego) i celował w odfermentowanie 75%.

 

Receptura będzie na pewno podstawą do kolejnych testów.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

Single to nuda, produkt edukacyjny.

Dlatego na początek przygody z piwowarstwem są jak znalazł.

 

 

Nie uważam, że robienie rzeczy nudnych ma głębszy sens.

Link to comment
Share on other sites

Do SMaSh to ostatnio Equinox modny. Trochę się jednak zgodzę ze Zgodą. Jest na rynku tyle składników i możliwości kombinacji, że 20 litrów takiego singla to nudy :).

 

Jak chcesz się bawić w "projekt edukacyjny", to uzbieraj sobie z piekarni wiaderek 5L. Z 21-litrów brzeczki nachmielonej czymś neutralnym na gorączkę uzyskasz 7 wareczek po 3L. Za jedną zabawą zrobisz przegląd 7 gatunków chmielu (aromat i smak). Powiesz, że za dużo babrania. Wcale nie, w razie czego odezwij się, a powiem jak ja to ogarnąłem. No i wtedy masz jakieś realne wnioski z takiej singlowej zabawy.

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Tajemna to nie, z resztą nie ma w tym żadnej odkrywczości. Może tylko trochę herezji :smilies:.

 

Trzeba mieć 8 wiaderek 5L, piekarnia albo jakiś kebab pomoże. 7 na piwo, 1 na rozlew. Można więcej, jeśli brzeczki zatrzesz więcej, ja się trzymam docelowych 21L. Brzeczka ok. 12 BLG, normalnie gotowana, nachmielona powiedzmy do 25-30 BLG czymś neutralnym (np. Iunga). Wszystko jak w standardowej warce. Potem dekantacja ciepłej brzeczki do małych wiaderek, trzeba uważać przy zasysaniu, używać węża silikonowego i mieć rękawiczki kuchenne na łapkach. Polipropylen ma wytrzymałość do 100C, więc wiaderkom nic złego nie będzie. Zanim stworzy się stożek, to temperatura spadnie pewnie do 90C. W gorącej brzeczce tlen się słabo rozpuszcza, więc nie ma ryzyka napowietrzenia. Pewnie zastanawiasz się dlaczego brzeczka ma być gorąca, a nie schłodzona. Otóż brakuje tu dawek smakowo-aromatycznych. Zależy mi, żeby tych małych warek nie gotować, bo to dopiero byłoby babranie. Więc chmiel dodaję do tej ciepłej brzeczki (powiedzmy po 15 gr. do każdego wiaderka), zamykam, odczekuję pół godziny i wstawiam do wanny z zimną wodą (lub na balkon zimą), gdzie się ona powoli schładza. No dobra, ale co z chmielinami? Otóż (tu herezja) zostawiam je w brzeczce. Ona była dekantowana, nie ma tam żadnych syfów, osadów białkowych, tylko chmieliny. Nie zauważyłem, żeby wpływały one w jakiś negatywny sposób na fermentację. Aromat natomiast jest jak najbardziej w porządku, bardzo intensywny. Po określonym czasie otwieram wiaderka i dodaję chmiel na zimno, np. kolejne 15 gr. (sklep, w którym się ostatnio zaopatruję sprzedaje chmiel po 30 gr.). Po zakończeniu chmielenia przygotowuję syrop dla wszystkich warek i po kolei rozlewam.

 

Jeśli przygotuje się brzeczkę zgodnie ze sztuką, to takim piwom nic nie będzie brakowało. Za jednym zamieszaniem można uzyskać 7 single hopów. Plusem robienia ich w jednym momencie jest to, że będziesz je miał gotowe do spożycia w jednym momencie. To oznacza, że będziesz je mógł dowolnie mieszać w szklance. Wiesz, jaka zabawa? :)

 

Zaznaczam, że jest to mój "projekt edukacyjny", jak mnie raz na kwartał jakieś porównywanie najdzie. Nie należy tego czytać, a już na pewno stosować ;).

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Ok, myślałem, że ustrzelisz mnie za zostawianie chmielin, że to się nie godzi ;). Masz rację, SH jest tu pojęciem nieco naciąganym. Gotowanie 7 partii na goryczkę nie wchodzi w grę, natomiast dałoby się ją uzyskać od odpowiednio dużej dawki po gotowaniu. Do zrobienia w kolejnej iteracji :).

 

Dąbal, wybacz off topic.

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.