Jump to content
Sign in to follow this  
Pancho

Mody Home Brewery

Recommended Posts

Witam

 

Warzę od stycznia tego roku i muszę przyznać, że wciągnęło mnie na dobre. Nie wyobrażam sobie miesiąca z przynajmniej jedną warkę. Dwie pierwsze uwarzyłem z brewkitów, ale byłem tak niezadowolony z zerowych doznań jakie te piwa dają, że z pomocną filmów na youtube zacząłem warzyć piwo z zacieraniem. W sumie mam na koncie już 7 warek. Póki co receptury układam w programie brewtarget, ale przymierzam się do zakupienia licencji na BeerSmith. Zacieram w pożyczonym 25l garnku. Do każdego piwa staram się stworzyć własną etykietę i sprawia mi to niepowtarzalną frajdę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 3 (pierwsza z zacieraniem)

 

Nazwa: "FRAK"

Styl: oatmeal stout

Data warzenia: 12.02.2015

 

 

Słody:

- Pale ale 3,23 kg - 78%

- Caramunich 0,45 kg - 9%

- Caraaroma 0,40 kg - 8%

- Płatki owsiane niekleikowane 0,25 kg - 5%

- Carafa II 0,20kg - 4%

 

 

Chmiel:

- East kent goldings 5,7%:

       - 50g - 60'

       - 10g - 5'

       - 10g - 7 dni cicha

 

 

Drożdże:

- US-04

 

 

Zacieranie:

13L

Pale Ale + Płatki - 35' + Caramunich+ Caraaroma+ Carafa - 15' = 50'

temperatura: 67°C

10' - 74°C

Podgrzanie do 78°C

 

Wysładzanie:

13L - 78°C

 

Ilość brzeczki:

20L

 

 

Gotowanie:

60', 18L schłodzonej brzeczki + 2L wody 

 

Fermentacja:

4dni burzliwa

7dni cicha

10 dni refermentacja

30 dni leżakowania, temp ~10°C

 

Blg: 13,3

Barwa: 54,6

Alkohol: 5,2%

IBU: 30

 

Degustacja: 

Po 14 dniach leżakowania -

Aromat: bardzo mocna paloność i aromat kawowy, lekko karmelowy

Wygląd: Czarne, nieprzejrzyste, klarowne, piana drobna, ciemno beżowa, obfita i trwała.

Smak: mocno kawowe, pełne, goryczka wyczuwalna, na finiszu zalegająca mocna paloność.

Wysycenie: średnie

 

Po miesiącu: znacznie mniejsza paloność w smaku i aromacie.

 

Płatki owsiane praktycznie nie wyczuwalne. 

Edited by ModyCHOW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.