Jump to content

pytanie o drożdże s-04


 Share

Recommended Posts

witam, robię na tych drożdżach foreign smoked stout 16 blg z TB, użyłem gęstwy po dry stout 12 blg. Dry stout zszedł do 3,5 blg a FSS po 19 dniach zszedł do 7 i dalej nie chce zejść. Zacierałem w 68 stopniach, fermentowało w trochę ponad 20 stopni. Moje pytanie brzmi :  butelkować czy nie? wydaje mi się że już niżej nie zejdzie...

Link to comment
Share on other sites

Hmmm - dobrze była napowietrzona brzeczka przed fermentowaniem? Ja bym się trochę obawiał, S-04 może nie schodzą jakoś super głęboko, ale tutaj ledwo połowę cukrów przejadły. Czy przy pomiarach BLG brałeś poprawkę na temperaturę brzeczki? Ewentualnie jeżeli mierzysz refraktometrem to czy bierzesz poprawkę na alkohol?

Link to comment
Share on other sites

Zacierałem w 68 stopniach

Wystarczy drobna niedokładność termometru i zamiast odczytywanych 68 możesz mieć np 70°, a to już temperatura powodująca słabą fermentowalność piwa. Możliwe, że już więcej nic Ci nie zejdzie.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Wysokie odfermentowanie nie jest czynnikiem niezbędnym do otrzymania dobrego piwa. Nierzadko takie piwa są dużo lepsze od tych z większą zawartością alkoholu.

Link to comment
Share on other sites

Mi milk stout na So4 szedł po dwóch tygodniach z 15 do 8 i na cichą przelałem, też zacierałem w 68, myślę że dużo więcej nie zejdzie ze względu na zacieranie na słodko. Przy przelewaniu na cichą odebrałem trochę do małej buteleczki i zadałem drożdże piekarskie, dzisiaj po dwóch dniach dalej BLG 8. Dla pewności z butelkowaniem poczekam jeszcze 2 tygodnie.

Link to comment
Share on other sites

Całkiem inne pytanie. 

 

Do ilu % dają radę te drożdże ? 

Nastawiłem wczoraj risa, na początku miałem 25blg, dodałem wody do 23blg, finalnie 23blg 24l, pomino niskiej temperatury wykipiało.  

 

Chciałbym jeszcze nastawić na gęstwie z wysłodzin, takie bardzo ekstraktywne piwo. 

Pytanie  do ilu % ekstraktu bezpiecznie dojść, na tych sucharach żeby było ok.

 

Robiłem z przepisu z wiki, chętnie zrobił bym następne z jakiegoś innego sprawdzonego przepisu.  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.