Skocz do zawartości

Dobule outmeal stout


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, właśnie piłem całkiem zacne piwko i stwierdziłem, że coś pokombinuje w tym temacie :) piwo godne polecenia to Rooie Dop - Dobule Outmeal Stout uwarzony w de Molenie.

 

Słody, chmiele z etykiety, ilości własne drożdże też bo akurat takie mam :) ABV wychodzi na podobnym poziomie całość w stylu ale....

Co myślićie?

 

Basic Information

Batch Name: Ris ala rooie dop

Brewed By:

Style: Russian Imperial Stout

Batch Size: 24.00 L

Boil Time: 60 min

Initial Boil Volume: 28.3 L

Mash Method: All Grain

Brew Date: 30/04/15

My Rating: 0/10

 

Typical Style Characteristics

Style: Russian Imperial Stout

O.G. 1,075 - 1,115

F.G. 1,018 - 1,030

ABV 8,0 - 12,0

IBU 50 - 90

SRM 30 - 40°L

Color

 

Calculated & Measured Statistics

Calculated O.G. 1.091 (72% Efficiency)

Calculated F.G. 1.025 (72% Yeast Attenuation)

Measured O.G. 0.000 (0% Actual Efficiency)

Measured F.G. 0.000 (0% Actual Attenuation)

ABV 9.4%

IBU 29.6

SRM 86.8°L

Color

 

Malt Bill

Malt Name Weight PPG SRM Type

Pale Ale Malt - 3.5°L 5.00 kg 1.036 3.50 Mashed Grain

Flaked Oatmeal– 1°L 2.00 kg 1.032 1.00 Mashed Grain

CaraMunich III - 57°L 1.50 kg 1.034 56.00 Mashed Grain

Black Malt - 550°L 1.00 kg 1.025 550.00 Mashed Grain

Special B– 147°L 1.00 kg 1.031 147.00 Mashed Grain

Roasted Barley - 550°L 0.50 kg 1.025 550.00 Mashed Grain

 

Mash Rest Profile

Rest Temperature Time Type Details

 

Hop Bill

Hop Name Time Added Weight AA% Type

Columbus 60 min 30.00 g 13.5% Leaf Hop

Saaz (U.S) 15 min 20.00 g 4.0% Leaf Hop

 

Yeast Details

Yeast Strain Quantity Attenuation Flocculation

Safale S-04 Dry Ale 11.5 72 High

 

Zastanawiam się co z tego wyjdzie przy fermentacji w 17 stopniach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie podstawowe- ile razy robiłeś już w życiu RISa? Albo inaczej- jesteś pewien, że jesteś gotowy na warzenie tego stylu? Wybacz, jeśli poczujesz się urażony tym pytaniem, ale nie znam twojego doświadczenia.

Edytowane przez the_doctor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie podstawowe- ile razy robiłeś już w życiu RISa? Albo inaczej- jesteś pewien, że jesteś gotowy na warzenie tego stylu? Wybacz, jeśli poczujesz się urażony tym pytaniem, ale nie znam twojego doświadczenia.

the_doctor wiem z czym to się wiąże i że jest mega ciężkie - głównie do zacierania ;) ale zawsze musi być ten pierwszy raz :)

Poza tym narazie chodzi mi o samą recepture i wypowiedź kogoś kto może fermetacje robił w ok 17/18 stopni lub więcej. Bo w sumie będzie trwała ok 1.5 miesiąca a coś czuje że lato szybko przyjdzie (fermentatory trzymam w garażu)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja swojego RISa fermentowałem przez pierwsze 4 dni w 13 stopniach na S-04. Pamiętaj, że temperatura w fermentorze będzie o ok. 3-4°C wyższa niż otoczenia, a to da ci sporo estrów i prawdopodobnie wyższych alkoholi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.