Skocz do zawartości

Odfermentowanie stoua


Wojtas-ss

Rekomendowane odpowiedzi

Za małe mam doświadczenie żeby cokolwiek doradzić. Sprawdź może balingometr (czy czym tam mierzysz zawartość cukru). Na S-04 robię swojego pierwszego stouta (milk stouta). U mnie w temp. ok. 16-17°C po tygodniu zeszło z 14 do 7 BLG (liczone razem z laktozą - 250g na 10l).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy takich temp zacierania takie odfermentowanie jest mało możliwe zwłaszcza przy S-04 jakiś błąd w pomiarze...po drugie kto otwiera wiadro po 3 dniach??  

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to muszę termometr sprawdzić, balingometry mam 2, wiec nie sądze żeby oba kłamały.

 

Konus, czepiasz sie tych 3 dni - widocznie miałem dobre wyczucie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyczucie? Sprawdzać po 3 dniach blg? To tak jakby przyszedł do Ciebie szef, miałeś na wykonanie zlecenia miesiąc a On po tygodniu chce mieć wszystko gotowe.  Już wiem dlaczego nie odwiedzam piaskownicy :D 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to muszę termometr sprawdzić, balingometry mam 2, wiec nie sądze żeby oba kłamały.

 

Konus, czepiasz sie tych 3 dni - widocznie miałem dobre wyczucie.

 

Skalibruj na czystej wodzie areometry (a może aerometry, nie pamietam). Mógł się papierek przesunąć. Ja kiedyś wsadziłem do pomiaru kolejno 3 spławiki i każdy pokazywał wartość ujemną. Potem okazało się, że każdy miał pęknięcie i tonął w piwie. 3 jednego dnia.

 

Co do wyczucia to:

 

 kto otwiera wiadro po 3 dniach??

 Po co wogóle tam zaglądać tak szybko?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.