Jump to content
Sign in to follow this  
vettis

50 l Warki w 32 l Garze

Recommended Posts

Cześć,

 

Chciałbym się dowiedzieć o wasze doświadczania w zacieraniu dużych warek. Jak myślicie można zacierać 50 l warki w 32 l garze? Mam zamiar warzyć większe ilości (mam zbyt mało czasu w miesiącu) I pozostanie kwestia również filtracji w kadzi dziurkowanej. Filtrowanie na 2 razy? Muszę dokupić fermentatory, bo z tego co czytam to lepiej 2 standardowe, niż jeden duży. W późniejszym czasie na pewno kupię większy gar, tylko że to wydatek nie mały i nie można wszystkiego na raz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie w tym samym garze czyli 32 l i rozcieńczać potem do uzyskania odpowiedniego Blg. Chociaż znalazłem coś takiego http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-50-litrow-z-pokrywa/pid,593,cid,6235,product.html i w sumie nie daleko bo w Krakowie :) Tam gdzie jeżdżę po słody :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
No właśnie w tym samym garze czyli 32 l i rozcieńczać potem do uzyskania odpowiedniego Blg. Chociaż znalazłem coś takiego http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-50-litrow-z-pokrywa/pid,593,cid,6235,product.html i w sumie nie daleko bo w Krakowie :) Tam gdzie jeżdżę po słody :)

Jak się dobrze rozejrzysz to dużo taniej kupisz kega 50l, wystarczy wyciąć górę i masz niezniszczalny kocioł warzelny :/

Tak duże rozcieńczenie o jakim piszesz niestety nie pozostanie bez wpływu na jakość piwa, a i wydajność będzie marna. Tak więc nie polecam tej metody.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No właśnie w tym samym garze czyli 32 l i rozcieńczać potem do uzyskania odpowiedniego Blg. Chociaż znalazłem coś takiego http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-50-litrow-z-pokrywa/pid' date='593,cid,6235,product.html[/url'] i w sumie nie daleko bo w Krakowie :) Tam gdzie jeżdżę po słody :)

Jak się dobrze rozejrzysz to dużo taniej kupisz kega 50l, wystarczy wyciąć górę i masz niezniszczalny kocioł warzelny :/

Tak duże rozcieńczenie o jakim piszesz niestety nie pozostanie bez wpływu na jakość piwa, a i wydajność będzie marna. Tak więc nie polecam tej metody.

Liczyłbym się z tym, że wpłynie na jakość piwa, a co do kega to ciężko dorwać taniej niż ten gar. Jak już to dochodzą koszty transportu... Chyba się zdecyduję na ten gar http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-50-litrow-z-pokrywa/pid,593,cid,6235,product.html wydaje mi się, że cenę mają naprawdę dobrą...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dori pisała Ci o kegu.

Garnek możesz przypalić, możesz porysować lub obić i później wyrzucisz.

Keg możesz obijać przypalać i będzie dalej dobrze służył.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zanim zakupiłem gar 50 l warzyłem w okresie letnim warki 70-80 litrów w garze 35 litrowym. Też miałem ten problem, że wolałem zacierać raz większą ilość z uwagi na brak czasu. Robiłem to w ten sposób, że zacierałem ilość słodu odpowiednią dla tch 70-80 litrów w garze a później wysładzałem do drugiego naczynia (wiadra, lub inne pojemniki). Gęstą brzeczkę (po uzupełnieniu gara do prawie pełna wysłodzinami) chmieliłem, zaś drugą część (po wysłodzeniu) gotowałem albo w innym garze, albo (zależnie od tego gdzie warzyłem) robiłem to na dwa razy w tym 35 l. W sumie uzyskiwałem założoną objętość, choć przyznam roboty było dużo, choć zawsze to mniej niż dwie warki pod rząd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dori pisała Ci o kegu.

Garnek możesz przypalić, możesz porysować lub obić i później wyrzucisz.

Keg możesz obijać przypalać i będzie dalej dobrze służył.

Racja, miałem taki gar, trzeba się z nim bardzo ostrożnie obchodzić - duże płaty cienkiej błachy, cienka emalia, po roku dorobiłem się odprysków.

 

Gotowania zagęszczonej brzeczki tez nie polecam. Jeżeli masz do wyboru to, lub wcale to OK; ale lepiej zrobić 25L dobrego piwa niż 50 przeciętnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można bawić sie w parti-gyle. Czyli dwa piwa przy jednym zacieraniu. Kilka godzin mniej niż dwie osobne warki.

 

Tylko że wtedy z kolei potrzebujesz dwa gary do zacierania i 2x źródło ciepła. Ale pewnie, jak to dobrze zorganizować to da radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
a co do kega to ciężko dorwać taniej niż ten gar. Jak już to dochodzą koszty transportu... Chyba się zdecyduję na ten gar http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-50-litrow-z-pokrywa/pid,593,cid,6235,product.html wydaje mi się, że cenę mają naprawdę dobrą...

Ja tez chce przejść na większe warki, ale niskim kosztem. I założyłem sobie, że albo kupię KEGi tanio, albo nie kupię wcale i będę warzył dalej po 25l. Dałem ogłoszenie do gazety (ANONSE Lubelskie). Po niespełna 2 tygodniach miałem już 3 Kegi po 60zł/szt. (2x 50l i jeden 30l - dla brata do kolumny;) ). Zadzwonił do mnie facet spod Lublina, że ma kilka na zbyciu. Jak tam pojechałem, to okazało się, że to jakiś skład przeróżnych rupieci. Kegi z Leżajska, Kasztelana i EB Brewery. Miał jeszcze z Perły, ale nie chciał sprzedać. Podejrzewam, że chodziło o to, że nie chciało mu się bawić w zwroty do tych browarów. O EB nie ma co nawet mówić.. Dlatego sprzedał.

 

Proponuję żebyś dał ogłoszenie do jakiejś gazety w Twojej okolicy, może ktoś odda tanio KEGa. Myślę, że warto spróbować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.