Jump to content
Sign in to follow this  
Ernest

Receptura na moje pierwsze piwo

Recommended Posts

Co myślicie o takiej recepturze?

 

6 gallons (22.7 L) [Net: 5 gallons (18.9 L) po odparowaniu]

 

13.25 lb (6.01 kg) 2-Row pale

0.6 lb (272 g) Crystal 45

0.6 lb (272 g) Carapils (Dextrin)

0.75 lb (340 g) Dextrose - corn sugar

 

3.50 oz (99 g) Columbus 13.90% A.A. 90 min.

0.75 oz (21 g) Columbus 13.90% A.A. 45 min.

1.00 oz (28 g) Simcoe 12.30% A.A. 30 min.

1.00 oz (28 g) Centennial 8.00% A.A. 0 min.

2.50 oz (71 g) Simcoe 12.30% A.A. 0 min.

 

White Labs WLP001 California Ale (w ostateczności US-05, gdyby WLP001 nie było na stanie)

 

1.00 oz (28 g) Columbus 13.90% A.A. 1'szy Dry Hop na 12 dni przed rozlewem

1.00 oz (28 g) Centennial 9.10% A.A. 1'szy Dry Hop na 12 dni przed rozlewem

1.00 oz (28 g) Simcoe 12.30% A.A. 1'szy Dry Hop na 12 dni przed rozlewem

0.25 oz (7 g) Columbus 13.90% A.A. 2'gi Dry Hop na 5 dni przed rozlewem

0.25 oz (7 g) Centennial 9.10% A.A. 2'gi Dry Hop na 5 dni przed rozlewem

0.25 oz (7 g) Simcoe 12.30% A.A. 2'gi Dry Hop na 5 dni przed rozlewem

 

Zacier 60min w 66°C, mash-out w 77°C.

Brzeczka uzupełniona do 30L, doprawiona dekstrozą, gotowana 90min, chmiel zadany wg. powyższego schmatu.

Fermentacja bużliwa w 19°C przez ok tydzień-półtora, przelanie na cichą i podwójny DH wg. powyższego schematu.

 

Sugestie, uwagi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, że klonujesz Pliny The Elder.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie.

 

Szukałem czegoś na taką objętość - to wydało mi się najciekawsze. Zastanawiałem się nad zmianą chmieli, ale stwierdziłem, że nie będę kombinował i zrobię oryginalną wersję.

 

Zastanawiam się teraz nad inną kwestią. Fermentor muszę wstawić do garażu, bo w pokoju, nawet jak wyłączę grzejnik i zamknę okno, mam 20st.C. W garażu w dzień jest 16-17, a w nocy spada do 12-13. Chyba będę musiał zrobić styropianową szafeczkę z terrarystyczną grzałeczką i termostatem ustawionym na 17st.C.

Te spadki temperatury raczej są niepożądane, right?

Edited by Ernest

Share this post


Link to post
Share on other sites

To chmielenie na zimno przez 12 dni mi się nie podoba. Wiesz w jakiej temperaturze robi to Russian River?

Share this post


Link to post
Share on other sites

100g columbusa na 90 min? Wow :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie nie miałem okazji pić oryginalnego Pliny the Elder, ale słyszałem że goryczka dość tępa.

 

Po kolejnych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że zmodyfikuję jednak tę recepturę.

 

Na goryczkę dam 60g Columbusa w 90min.

 

Na smak po 21g Citry, Amarillo i Columbusa w 30min.

 

Na aromat 28g Citry, 28g Amarillo i 7g Columbusa w 0min.

 

Dry hopping 1 - 28g Citry i 28g Amarillo.

Dry hopping 2 - po 7g Citry i Amarillo.

 

Goryczka powinna być lżejsza, zbalansowana ze smakiem i aromatami cytrusów i tropików.

Ewentualnie można przeprowadzić FWH zamiast regularnego chmielenia na goryczkę, by jeszcze bardziej "zaokrąglić" goryczkę, wtedy dałbym tylko 28g Columbusa w 90min.

Zastanawiam się jeszcze nad drożdżami, bo okazało się, że nie ma u nas płynnych WLP001.

 

Jakieś sugestie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na goryczkę dam 60g Columbusa w 90min.

 

Goryczka powinna być lżejsza, zbalansowana ze smakiem i aromatami cytrusów i tropików.

Przy takiej ilości chmielu to raczej nie ma szans na "lżejszą, zbalansowaną" goryczkę. Wydaje mi się, że mylisz notacje do czasów chmielenia - piszesz, że "na goryczkę dam w 90 minucie" - tzn na ile czasu? Chyba raczej dasz "na 90 minut", a nie "w 90 minucie"? Według receptury z pierwszego postu to jest to raczej "na 90 minut".

 

Generalnie nie zaleca się chmielić tak długo na goryczkę - zwykle max 60-70 minut. Obecne trendy dążą raczej w drugą stronę, tj chmiel na goryczkę krótko (np. 30 minut), ale większą ilością chmielu.

 

Tak poza tym, to może jednak skorzystaj z jakiegoś kalkulatora? Masz prawie 7kg słodów na 19 litrów gotowego piwa... Portera Bałtyckiego 22Blg robiłem z mniejszym zasypem, a litraż podobny :D Chmielu goryczkowe też srogo - ostatnio na ponad 50 IBU dawałem bodajże 15g Columbusa na 60'... u Ciebie jest 4x więcej chmielu na 90', więc pewnie wyjdzie ze 120-150 IBU. Do tego drożdże z paczki na takie Blg? Moim zdaniem nic dobrego z tego nie wyjdzie - taka receptura jest naprawdę wymagająca, aby ukręcić z niej dobre piwo.

 

Na smak po 21g Citry, Amarillo i Columbusa w 30min.

Na smak to chyba bardziej na 15-20 minut - na 30 minut to większość pójdzie w goryczkę.

 

Dry hopping 2 - po 7g Citry i Amarillo.

Z taką ilością to nawet szkoda otwierać fermentora... rozumiem, jakbyś chciał rozbić Dry Hopping na 2x po 50g, ale z takim czymś? Wrzuć wszystko na raz.

 

Tak w skrócie to polecam jednak zacząć od warzenia w oparciu o gotowe zestawy/receptury, potem ich modyfikację a dopiero potem bawić się w komponowanie własnych przepisów :)

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

O widzisz i o takie sugestie mi chodziło. Dzięki!

 

Ja nie chcę bawić się w ekstrakty i "gotowce", natomiast zapewne przez jakiś czas będę opierał się na recepturach z internetu. Ale pozostanę w full-grain.

Tutaj zmodyfikowałem recepturę Pliny the Elder, czyli zachowałem słody oraz wszelkie czasy chmielenia, nieco zmieniłem tylko chmiel. Tutaj gdzie mieszkam (i ogólnie w Am.-Pn.) wiele piw robionych jest tak, że goryczka jest bardzo intensywna, domyślam się tylko, że oni nie zrezygnowali z chmielenia w początkowej fazie - na 90min (co ja skrótem myślowym błędnie ująłem "w 90min").

Myślałem jeszcze by zrobić FWH i wtedy ewentualnie przesunąć chmielenie goryczkowe na 60'. Chmielenie na smak mógłbym w sumie dać na 20-15', a aromatyczne zostawić na 0'.

Co do DH, to też zdziwiło mnie po co dają na drugi DH po 7g. Wydało mi się to bardzo małą ilością, by faktycznie wpłynęło to na aromat, ale skoro to receptura napisana przez samego Vinnie Cilurzo z Russian River, to stwierdziłem, że pewnie to daje na tyle dużo że tak właśnie ma być :) Ostatecznie mogę zrobić jeden, większy DH i zostawić fermentor w spokoju, coby się nic nie przypałętało.

Słodów jest dużo, bo tam OG to chyba 1088, które powinno zejść do 1009, jakoś coś koło tego. Jakieś sugestie co do ilości słodu?

 

 

jak nie będzie WLP001 to bym celował bardziej w BRY-97 albo MJ M44 albo WY1272

 

Czytałem nawet tu na forumie temat użytkownika scooby_brew, który porównywał BRY-97 z US-05 i wyszło, że US-05 dają bardziej owocowe nuty, do tego piwo wyszło klarowniejsze.

Edited by Ernest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz, ja nie neguję, że ta receptura jest bardzo dobra, oryginalna, itp. Bardziej chodzi mi o to, że moim zdaniem jest stosunkowo trudna, a przy tym jest kilka punktów, które mnie nieco dziwią :)

 

OG 1,088 to właśnie ~22 Plato - trochę dużo tych słodów w recepturze, ale to oczywiście zależy od wydajności.

Ciężko mi też uwierzyć, aby takie piwo zeszło do FG 1,009 (~2,5 Plato) - chyba byś musiał dać drożdże piekarnicze :P

Prędzej chodziło o FG 1,019, czyli ~5 Plato, co i tak jest stosunkowo mocnym odfermentowaniem (w granicach 80%), ale w przepisie jest dodatek cukru - w połączeniu z zacieraniem na wytrawnie i drożdżami w dobrej kondycji jest to pewnie możliwe. Dodatkowo w browarach zwykle łatwiej jest o głębokie odfermentowanie niż w warunkach domowych - na to też trzeba wziąć poprawkę.

 

Co do tej drugiej dawki chmielu to naprawdę mnie to dziwi - tam na pewno były dawki w gramach? Może to są oz.? Do zwykłego AIPA sypie się po 100g chmielu na zimno, a i to czasem jest mało. A tutaj, przy 22Blg, gdzie słodowość mocno przykrywa te chmiele... hmm, sam nie wiem, może ktoś bardziej doświadczony Ci pomoże. Moim zdaniem tak mała dawka w tym piwie jest na granicy wyczuwalności.

 

Jeśli chodzi o goryczkę to właśnie sobie popijam swoją AIPA 16Blg 55IBU i dla mnie jest optymalna - modyfikacja wody dodatkowo sprawia, że goryczka nie zalega - generalnie udane piwko, że się tak pochwalę :) Tak jak pisałem, ja tam dawałem 15g Columbusa na 60' - recepturka w stopce. Natomiast nie wiem co by się stało, jakbym dowalił tam 60g tego Columbusa. Pewnie by gębę nieźle wykręcało, a chyba nie o to chodzi, jak już się uwarzy te 20 litrów piwa :)

Dla piwa 22Blg celowałbym pewnie gdzieś w 80 IBU max - ale hop headem żadnym nie jestem - wolę bardziej subtelne style i piwa słodowe.

 

Zaznaczam, iż to są moje subiektywne odczucia - nie mam zbyt wiele doświadczenia z takimi piwami. Lubię ekstraktywne piwka, natomiast wole iść w inną stronę (ciężkie portery, belgi itp.). Chciałbym pomóc, ale moje doświadczenie na tym etapie jest po prostu zbyt małe. Nie chcę udzielać rad, którymi ktoś się pokieruje, a które są błędne - wolę raczej prowadzić merytoryczne dyskusje. Może ktoś mnie więc poprawi, jeżeli piszę "bezedury" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Original Gravity: 1.072

Final Gravity: 1.011

Extract Efficiency: 75 percent

IBUs: 90-95 (actual/not calculated)

ABV: 8.2%

 

To jednak nieco się pomyliłem. 1,088 to OG w Pliny the Younger, w którym zeszli do okolic FG 1,010.

Natomiast co do dry hoppingu to nie pomyliłem się, a wartości podane są w uncjach i gramach:

 

0.25 oz (7 g) Columbus* 13.90% A.A. 2nd Dry Hop (5 days to go in dry hop)

0.25 oz (7 g) Centennial 9.10% A.A. 2nd Dry Hop (5 days to go in dry hop)

0.25 oz (7 g) Simcoe 12.30% A.A. 2nd Dry Hop (5 days to go in dry hop)

 

Myślę czy nie zmniejszyć zasypu z tych 7kg do jakichś 6kg. W oryginalnej recepturze jest 6.01kg 2-row pale malt, może dam go 5kg i reszta bez zmian bo i crystal i carapils jest po 270g czyli w sumie niewiele?

I teraz już zgłupiałem co do chmielenia. Ja lubię piwa, które mają nawet ponad 100 IBU, ale nie wyczuwalne, dobrze zbalansowane. Ostatnio piłem Lagunitas - Hop Stoopid, który ma 104 IBU, a smakował wyśmienicie. Goryczka była bardzo zbalansowana, delikatnie żywiczna, nieco słodkawa, aromaty i smak z kolei mocno tropikalne, grejpfrutowe, w tle nieco sosnowe.

Edited by Ernest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok wczoraj zakupiłem:

 

6kg 2-row pale,

500g crystal 45,

500g carapils,

500g pszeniczny jasny,

 

120g amarillo,

120g citra,

60g galaxy,

60g simcoe,

60g warrior

 

oraz drożdże suche Safale US-05.

 

Planuję użyć cały słód pale, natomiast reszte kupiłem z nadwyżką - z myślą o następnej warce.

 

Prosiłbym Was, jeśli mielibyście ochotę, o propozycje kombinacji. Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłbym tak:
6kg 2-row pale,
500g crystal 45

resztę zostawił

daje to jakieś 15 Plato przy 25l
Chmielenie

30g galaxy 60 min

30g galaxy 30 min

60g Amarillo 5min

30g Simcoe 5min

whirlpool
60 g Citra
30 g Simcoe
i po 60 g Citry i Amarillo na zimno 
Wyjdzie dość gorzkie, jak nie lubisz to zmniejsz dawkę na 60 min

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie lepiej dać Simcoe na goryczkę a Galaxy na aromat i dryhop?

 

Ja myślałem o czymś takim:

 

6.1kg 2-row Pale

250g Crystal 45

250g Carapils

 

60min - 35g Simcoe;
30min - 30g Citra, 30g Amarillo, 25g Simcoe;

15min - 340g Dextrose (corn sugar)
0min - 30g Citra, 30g Amarillo; 28g Galaxy;

 

​2 saszetki US-05 tylko nie wiem czy nawodnić letnią wodą (i jeśli tak to na ile przed?), czy wsypać suche?

 

7 dni cichej - 1DH 35g Citra, 35g Amarillo, 28g Galaxy;
2 dni cichej - 2DH 25g Citra, 25g Amarillo;

(lub: 7 dni cichej - 1DH 60g Citra, 60g Amarillo, 28g Galaxy)

 

Nie zwracajcie uwagi na te różnice typu 30 / 28g, po prostu Galaxy mam w dwóch saszetkach amerykańskich - każda po 1 oz = 28g, a resztę mam w saszetkach metrycznych - 60g.

Warrior'a zostawię sobie na kolejną warkę, dla porównania podmienię go zamiast Simcoe, reszte chmieli zostawię, oprócz Galaxy. No i tam zamiast Carapils'a, dam jasny pszeniczny. Ale o tym kiedy indziej ;)

 

Co myślicie o tej rozpisce?

Edited by Ernest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie szkoda chmieli o fajnym aromacie na goryczkę. Galaxy ma więcej alfa-kwasów dlatego wziąłem. Sam używam Iungi bo tania.
Uwodnij minimum 30 min przed zadaniem 
Liczyłeś IBU ? Przy takiej dawce na 30 min bd wykręcać mordę :D
Przesuń to z 30' na 5'
A to z 0 daj podczas chłodzenia 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak kiedyś pisałem, ja lubię piwa powyżej 100 IBU, i wcale nie musi to być mordoskęt - te chmiele powinny dać goryczkę nieco sosnowo-tropikalną. Ewentualnie wrzutkę z 30' mogę dać na 20', i też myślałem o whirlpoolu, zamiast 0'.

 

Aha bym zapomniał - dlaczego upieram się przy Simcoe na goryczkę? Otóż chodzi o to, że on da żywicę do goryczki, a potem Citra i Amarillo dadzą nieco od siebie do goryczki (uzupełnią sosnę tropikami) i dadzą fajny smak. Więc piwo powinno wyjść fajnie zbalansowane: 1. żywica/grejfrut w goryczce, 2. tropiki i lekkie nuty sosny w smaku i 3. pełne Hawaje w aromacie. Tak sobie przynajmniej dedukuję.

 

Niech ewentualnie ktoś mądry wyprowadzi mnie z błędu :)

Edited by Ernest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko, że jak zatrzesz na wytrawnie i/lub drożdże nisko zejdą, to nawet goryczka dużo niższa od 100 IBU będzie wykręcać mordę. Jako przykład podam "wodnik", który zrobiłem na chmielinach Iungi - według wszelkich wskazań i wyliczeń, w 5 l "brzeczki" miałem 1% ekstraktu,który podbiłem do 5% sacharozą; IBU około 45, a w smaku było przykro gorzkie, niczym granulka chmielu rozgryziona w ustach.

Na pierwsze piwo bym nie ryzykował. Na czwartą/piątą warkę już raczej tak.

Edited by Veteran5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakoś nie mogę oprzeć się wrażeniu, że kilogramy chmieli sypią ludzie, którzy piwa zwyczajnie nie lubią. Jest tyle wspaniałych smaków, tyle aromatów, tyle wrażeń dają same słody i drożdże, a niektórzy mordują te doznania chmielem. Przecież to tylko dodatek do piwa jest. Jeszcze trochę tej mody i rzeczywiście określenie, że piwo robi się z chmielu, będzie miało rację bytu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak kolega mówi, odczucie goryczki zależne jest bardzo od ekstraktu.
W jaki ekstrakt początkowy celujesz ? I jak to będziesz zacierał, na słodko czy na wytrawnie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekstrakt początkowy w okolicach 1.075

 

Chcę aby słód nie był zbytnio wyczuwalny, ma dopełniać smak.

 

Co do walenia chmielu na kilogramy - cóż, na tym polega idea Double czy Triple IPA, żeby było tego chmielu dużo. Humulus Lupulus disease ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra przy takim ekstrakcie rzeczywiście można dowalić nawet do tych 120-130 Ibu 
Zamień porcję z 30' na 15' będzie więcej aromatu

I skoro lubisz gorzkie to bd gorzkie :D
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Zamień porcję z 30' na 15' będzie więcej aromatu

Bez sensu imo. W takich piwach ważna jest też pełnia smakowa i odpowiednie przejście od goryczki do aromatu - musi być coś na "smak" (na ok. 10-25 minut), a nie wszystko władowane na aromat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Co do walenia chmielu na kilogramy - cóż, na tym polega idea Double czy Triple IPA, żeby było tego chmielu dużo.

Ideą jest aromat, smak i goryczka chmielowa ;P . Walenie bez opamiętania może wprowadzać również garbniki i niekorzystne substancje goryczkowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.