Jump to content

Recommended Posts

Cześć, planuję zrobić na swoje urodziny w czerwcu piwo. Jako że całą warkę chcę przeznaczyć na imprezę, wybrałem dosyć przystępny styl, jakim jest White IPA, czyli połączenie witbiera i AIPA. To dopiero moja trzecia warka, więc prosiłbym was o weryfikację receptury.

Ze względu na warunki w jakich warzę, robię z ekstraktów, mój portfel już płacze, ale trudno, zrobię sobie prezent na urodziny :)

Warka 25L

planowany ekstrakt: 15,1blg

IBU: 40

Ekstrakty:

2 x 1,7 Pszeniczny WES

1 x 1,7 Jasny BRUNTAL

Chmielenie:

GALAXY AA15%:

 

60' - 10g

40' - 6g

30' - 6g

20' - 10g

10' - 10g

5'   - 10g

 

0'   - 10g

MOSAIC AA12%

0' - 10g

CITRA AA13,5%

0' - 10g

 

Po 10g Galaxy Citry i Mosaica na 7 i 3 dni cichej - łącznie 60g

Dodatki:

15' - 20g Curacao

15' - 20g Kolendry

10' - świeżo starte skórki z 2 Pomarańczy i cytryny.

Drożdże: S-33 (?)

Co myślicie o takim chmieleniu? Czytałem że fajniejsze efekty daje chmielenie małymi porcjami, dlatego zdecydowałem się na tyle etapów. Trochę boję się że Galaxy totalnie przykryje Mosaica i Citre ale tyle dobrego naczytałem się na jego temat, że nie mogę się oprzeć. Mam wątpliwości do drożdży, Macie jakieś inne propozycje? Fermentować mogę w kuchni (temp. otoczenia 21C) albo w piwnicy (17C) chyba piwnica lepsza? Myślicie że 40IBU to odpowiednia ilość goryczki? Może być trochę za gorzkie dla zwykłych ludzi? Chociaż to piwo ma być też dla mnie, nie będę aż tak się poświęcał i dawał 15IBU :P Cholernie dużo będzie chmielin, pończocha na końcu wężyka zrobi robotę, czy go zapcha?

Oj trochę dużo tych pytań się zrobiło, Jeśli powinenem się babrać w piaskownicy to przepraszam. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

40 IBU przy takim ekstrakcie powinno być całkiem lajtowe a jak weźmiemy pod uwagę Twój schemat chmielenia to tym bardziej bo na 60' wrzucasz relatywnie małą porcję a im później wrzucony chmiel tym goryczka z niego pozyskana jest łagodniejsza. Przykładowo moje dwa AIPA o podobnym ekstrakcie ~16blg jedno piwo IBU 65 uzyskane głównie z porcji na 60' i drugie 75 IBU jednak z goryczką pozyskaną głównie z porcji na 30'. W efekcie to pierwsze ma znacznie bardziej wyczuwalną goryczkę, drugie pije się bardziej jak APA niż AIPA (z czego nie jestem osobiście zadowolony). Takie ja mam doświadczenie w tym temacie :) A fermentacja raczej w 17* otoczenia bo i tak skoczy do 20-21*. Generalnie ja też coś takiego będę warzyć jednak chciałbym w miarę sił sklonować Viva la Vita - tutaj z tego co mi wiadomo do gotowania używano szlachetnych (saaz, styrian) odmian chmieli, amerykańce po wyłączeniu palnika i chyba na zimno, no i ma na papierze 28 IBU, drożdże takie same i temp. 20-21, czyli tyle co powinieneś uzyskać w piwnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie ostro przekombinowane, szczególnie jak na początkującego piwowara.

Ogranicz się do max 3 wrzutów + na zimno.

No i jeśli to ma być White IPA, a nie American Wheat, to zdecydowanie więcej chmielu. Ja lubię przeginać w drugą stronę, więc pewnie przesadzę :P

 

Trzymając się tych chmieli i celów ich stosowania:

- 60': 30g Galaxy

- 30': 20g Galaxy

- na whirpool po ostudzeniu do ok 78°C: 20g Galaxy, 20g Mosaic i poczekać 20 minut
- na whirpool po ostudzeniu do ok 66°C: to samo i znowu 20 minut i już chłodzić w opór
- na ostatnie 5 dni fermentacji: 30g Galaxy, 30g Mosaic, 20g Citra

 

(więcej o whirpoolu: http://www.piwo.org/topic/10132-artykul-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/)

Ja nigdy IBU nie liczę... i tak nic sensownego z tego nie wychodzi :P
Boję się tylko, że przy takim chmieleniu jak podałem to kompletnie znikną inne przyprawy... Whirpool pewnie jest przegięciem i wystarczy wrzucić po 20g obu tych chmieli zaraz po zgaszeniu gazu.
 

Ale ja się nie znam... jeszcze nigdy nie robiłem White IPA...

Edited by pogo

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Chmielenie ostro przekombinowane, szczególnie jak na początkującego piwowara. Ogranicz się do max 3 wrzutów + na zimno.

W sumie czemu? Może coś złego z tego wyniknąć? Chciałbym uzyskać jak najbardziej szlachetny i  złożony aromat, w sumie mała szansa że coś pochrzanie jeśli wszystko sobie odpowiednio przygotuję.

 

 

- 60': 30g Galaxy - 30': 20g Galaxy

Na szybko wpisałem w QBrew i wyszło 64IBU. Dla mnie bomba, ja jestem hopheadem, ale niestety z taką goryczką to maks 5 osób będzie chciało to pić (mało moich znajomych pije krafty), a chciałbym żeby w miarę możliwości wszystkim smakowało. Inna sprawa to trochę boję się przesadzić, już jedną warkę tak przechmieliłem że się nie dało pić  :P (Myślałem że jak nachmielę dwunastkę według aipy Czesława to będzie super :D). Chciałbym żeby piwo wyszło sesyjne na tyle żeby można przy nim spędzić cały wieczór bez odrętwienia na języku.

No i obawiam się chmielenia w whirpoolu, trochę nie ogarniam tej kuwety. Dla mnie to jest dużo bardziej przekombinowane niż podzielenie chmielu na milion porcji :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę że korzyści płynące z chmielenia w whirlpoolu są na tyle duże, że warto je zastosować. Ja robię tak, że wrzucam chmiel po wyłączeniu palnika, mieszam chłodnicą i przykrywam gar. Potem czekam godzinę i chłodzę.

 

Jeśli chodzi o niską goryczkę i przyjemny aromat, to kolega Crosis ma ciekawy schemat chmielenia (nie tylko on, ale ostatnio rzuciło mi się w oczy), który odpowiada Twoim założeniom. Zerknij w jego zapiski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodatki dałbym na 5-7 dni cichej, wszystkie o jakich wspomniałeś. Drożdże US-05 w piwnicy w 17'C będą super pracowały, nie dadzą nut rozpuszczalnikowych i nie zostawią po sobie śladu w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dodatki dałbym na 5-7 dni cichej, wszystkie o jakich wspomniałeś. Drożdże US-05 w piwnicy w 17'C będą super pracowały, nie dadzą nut rozpuszczalnikowych i nie zostawią po sobie śladu w piwie.

A w jakiej ilości te dodatki? Jak dam US-05 to nie będzie za mało witbiera w tym piwie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A w jakiej ilości te dodatki? Jak dam US-05 to nie będzie za mało witbiera w tym piwie?

 

To zależy co chcesz uzyskać, jeśli fenole to piwa do belgów/witbiera. Tu mogą być też Brewferm Blanche, ponoć dobre suche do wita. Jeśli chcesz bardziej postawić na aromat chmielu i dodatków to użyj wspomnianych US-05.

Co do dodatków to wsyp do gotowania na 10' (ilości są dobre), na cichą byś musiał bawić się w odkażanie itd. Poza tym kolendra daje fajny aromat podczas właśnie gotowania (na zimno nie próbowałem, zaraz zrobię sobie doświadczenie i wrzucę do wody co by się wymoczyła :D ).

Przy pomarańczy i cytrynie postaraj się nie ścierać białego, wnosi nieprzyjemną goryczkę. Jeszcze co do skórki z cytryny to zastąpił bym ją skórką z pomarańczy, ale to moje osobiste odczucie po zrobieniu witbiera.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To zależy co chcesz uzyskać, jeśli fenole to piwa do belgów/witbiera. Tu mogą być też Brewferm Blanche, ponoć dobre suche do wita.

IMHO. jak już tak o drożdżakach, to na pewno lepsze do Witka to są Gozdawa CBW

 

EDIT

 

i WIPA na nich wychodzi taka jak powinna być :)

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

WIPA na nich wychodzi taka jak powinna być

No właśnie chcę uzyskać balans między witem a IPA, coś jak Dwa Smoki, albo Białe IPA z Artezana. Chciałbym żeby kopało po twarzy aromatem chmielu, ale żeby pod tym chmielem coś jeszcze się działo. Te drożdże z Gozdawy brzmią nieźle, chyba na nie się zdecyduję, no chyba że nigdzie nie dostanę w trójmieście (jako że i tak wydaję miliony na ekstrakty to przynajmniej na przesyłce chcę zaoszczędzić :P)

 

Co do dodatków to wolę wrzucić do gotowania i nie martwić się odkażaniem przy cichej.

 

Jak chodzi o chmielenie to chyba po prostu wrzucę to co zostanie z Galaxy (niecałe 20g) na whirpool, wolałbym uniknąć kupowania kolejnej paczki chmielu. Chyba 160g na warkę to nie jest mało? Jak czytałem receptury z wiki na AIPA to wszystkie zakładały mniejszą ilość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja receptura eksperymentalna po przeglądaniu różnych stron www wygląda następująco:
22L 15,5 BLG 45 IBU

 

Słody:
4 kg słód pilzneński

2 kg słód pszeniczny
 

0,6 kg płatki owsiane błyskawiczne

Chmielenie:
30' 50g Iunga

10' 20g Centennial

0' 15g Cascade

 

Na zimno 20g Centennial i 15g Cascade

Dodatki
5' 20g suszonej skórki słodkiej pomarańczy, 15g kolendry miażdżonej w możdzierzu, 10g trawy cytrynowej
0' 20g suszonej skórki pomarańczy

Drożdże US-05

Co o tym sądzicie?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po jakim czasie od rozlewu takie piwo będzie najlepsze?

 

 

 

IMHO. jak już tak o drożdżakach, to na pewno lepsze do Witka to są Gozdawa CBW

Już się na nie zdecydowałem, ale nigdzie w trójmieście ich nie ma. :( Chyba zostają tylko S-33 albo jakieś z Mangrove. (Nie chcę płacić za przesyłkę jeśli wszystko inne mam pod ręką) Co w sumie złego jest w S-33? produkują jakieś podejrzane aromaty?

Share this post


Link to post
Share on other sites
jako że i tak wydaję miliony na ekstrakty

Skoro jesteś z Gdańska, to możesz w hurtowni w Pruszczu kupić wiaderko ekstraktu wielkości 25kg i sporo tych milionów zaoszczędzić :).

 

 

Już się na nie zdecydowałem, ale nigdzie w trójmieście ich nie ma.

W Nomart trzeba pytać.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...