Jump to content
le_szek

grainfather

Recommended Posts

21 minut temu, nike21 napisał:

Jak dojdziesz do momentu w którym będziesz chciał rozpocząć transfer brzeczki przez chłodnicę to zamknij zawór kulowy na wyjściu z kotła, włącz pompę i dopiero po włączeniu delikatnie otwieraj zawór. Ja po delikatnym otwarciu jak widzę w wężyku że brzeczka ruszyła w stronę chłodnicy bardzo wolno go otwieram i ustawiam pokrętło mniej więcej pod kątem 45 stopni w stosunku do położenia zamkniętego. Co do przypaleń to czasami mam lekkie przygrzanie ale podczas mycia dwa ruchy szczoteczką kuchenną albo druciakiem kuchennym i wszystko schodzi bez żadnego szorowania. Mój hopstoper jest mniej więcej 1 cm nad dnem. Ta rurka która jest w nim włożona ma lekkie zagięcie takie pod kątem ok 20-30 stopni i kieruję to w dół. Zawsze ładnie wszystko wysysa do samego dna. Zerknij an moje foto i zobacz czy nie masz za gęstej siatki. Mi na początku leci mętna brzeczka jak przy wysładzaniu na sraczwężyku, dopiero po chwili leci klarowne i wtedy włączam zimną wodę i jak na Blichmanie zobaczę że temp spadła do 30 to puszczam brzeczkę do fermentora. Naturalnie dalej odbieram brzeczkę chłodniejszą, w okolicy 18 stopni.

 

czy zdarza Ci sie robić również hopstand ? Jesteś w stanie tym sposobem przepuszczać brzeczkę przez np 30 min? Myślałem nad tym zeby pościć brzeczkę w obieg na hopstand zeby nie mieszać ręcznie, tylko elegancko by zlatywała z gory wprawiając w ruch cala ciecz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hopstand robiłem raz. Jak się skończyło gotowanie to wrzuciłem chmiel i tyle. Jak już puszcze brzeczkę na chłodnicę to zawsze trochę odlewam do zlewu a potem wkładam wężyk do brzeczki w kotle. Jak przerecyrkuluje się przez 2-3 minuty to uruchamiam zimną wodę i dalej jak opisałem wcześniej...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Praktycznie zakończyłem modyfikacje i mój GF ma teraz pojemność 48L płynu do gotowania.

Kociołek przeszedł próby szczelności na wodzie i 5% NAOH podgrzanym do temp. 70 stopni.

Jako uszczelniacz zastosowałem silikon akwarystyczny odporny na temp. -40 do 180 stopni, kołnierz z blachy 316.

Dostał ocieplenie i jest gotowy na pierwszą powiększoną warkę.

W planach dodanie cyrkulacji podczas gotowania, żeby nie przypalało i zmiana pompy na mocniejszą.

Również w planach zmiana grzałki na https://www.aliexpress.com/item/32998665064.html co da dodatkowe 1000W.

 

 

IMG_20200112_145219.jpg

IMG_20200112_145152.jpg

IMG_20200112_145133.jpg

Milk Stout Cherry.bsmx

Milk Stout Cherry

Sweet Stout

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 14.7* (OG 1.0587)
  • Końcowe blg: 3.9* (FG 1.015)
  • Alkohol objętościowo: 5.7%
  • Objętość: 38l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4kg Pale Malt (2 Row) US - (3.9 EBC, 36.5%)
  2. 0.5kg Carafa III - Weyermann (1034.3 EBC, 4.6%)
  3. 0.5kg Pale Chocolate - Fawcett (403.9 EBC, 4.6%)
  4. 0.5kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 4.6%)
  5. 0.25kg Extra Dark Crystal - Simpsons (315.2 EBC, 2.3%)
  6. 1kg Milk Sugar (Lactose) - (0 EBC, 9.1%)
  7. 1.7kg Pilsner Liquid Extract - (6.9 EBC, 15.5%)
  8. 2.5kg Fruit - Cherry Regular - (7 EBC, 22.8%)
  9. 20g Cluster 7AA (9.6IBU) granulat - Gotowanie 60min
  10. 30g Cluster 7AA (10.4IBU) granulat - Gotowanie 30min
  11. Wyeast Labs Northwest Ale 1332 2020-01-12

 

Zacieranie:

  1. Protein Rest (Podgrzewanie 2min) 50°C 30min
  2. Saccharification (Podgrzewanie 15min) 67°C 60min
  3. 72.2 (Infuzja 4min) 73°C 10min Dodano 0l wody 73°C
  4. Mash Out (Podgrzewanie 10min) 77°C 10min

 

Notatki:

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy ostatnim warzeniu gotowałem brzeczkę na balkonie - ok 4C temp i nie udało mi sie osiągnąć temp 100C - przez 55min miałem na sterowniku 99C. Dopiero po nałożeniu pokrywki po chwili temp wskoczyła na 100C. Do tej pory gotowałem w podobnych warunkach i nie mailem z tym problemu. Nie pomogło tez wyjecie / włożenie / dociśniecie termometru. Spotkaliście sie z czymś takim ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, też tak miałem. Gotowało się 20 minut i ciągle 99 stopni. Wkurzyłem się i ustawiłem temperaturę wrzenia w aplikacji na 99. Od tej pory jak brzeczka osiągnie 99 stopni to odlicza się czas gotowania a podczas gotowania temperatura często i tak osiąga 100.

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minut temu, Wuuu napisał:

@Pabllo_Lodz, skoro sprzedałeś tę wersję, to może kupujesz wersję G70?

 

Już w TB w preorder do nabycia :)  https://twojbrowar.pl/pl/warzelnia-browaru/3009-grainfather-g70.html

Jeszcze nie zgłupiałem :D 6k kasy.. Kupiłem za 850 zł Klarsteina 45L i troszkę go poprawiłem.

Zmieściłem się w 1000 zł.

Dostał zawór trójdrożny, będę nim podawał wodę do wysładzania.

Zrobiłem dwie wylewki, ta dłuższa jest do wysładzania.

Jeszcze tylko zainwestuje w dobrą piankę do izolacji bo ta mata plus ekran grzejnikowy to jednak kiepsko.

GF miał porządną izolacje z pianki i nawet podczas gotowania był chłodny.

 

IMG_20200119_100924.jpg

IMG_20200119_100858.jpg

IMG_20200119_100850.jpg

IMG_20200119_100840.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie GF, ale hoopstoper z siatki 304 0,9x0,9mm oczko sprawdził się.

100 g chmielu plus osady i wyglądało to tak na koniec.

Myślę że w GF też by się sprawdził.

 

 

IMG_20200126_140848.jpg

IMG_20200126_151649.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się nad ulepszeniem swojego domowego browaru. Co byście wybrali zautomatyzowany kociołek GRAINFATHER czy może lepiej Grainfather Conical Fermenter Pro i dzięki temu mieć lepszą kontrolę fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie na czym Ci bardziej zależy.
Zautomatyzowanie procesu zacierania i gotowania ma dużo plusów, ale bez wiekszych problemów cały ten proces zrobi się w garze. Wymaga to tylko trochę wiecej uwagi i pracy.

Natomiast fermentacja jest najważniejszym etapem przy tworzeniu piwa i trudno utrzymać stałą odpowiednią temperaturę, bez np lodowki ze sterownikiem.

Jeśli więc nie masz żadnej sensownej kontroli temperatur fermentacji, na Twoim miejscu poszedłbym w fermentor.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Wuuu napisał:

Pytanie na czym Ci bardziej zależy.
Zautomatyzowanie procesu zacierania i gotowania ma dużo plusów, ale bez wiekszych problemów cały ten proces zrobi się w garze. Wymaga to tylko trochę wiecej uwagi i pracy.

Natomiast fermentacja jest najważniejszym etapem przy tworzeniu piwa i trudno utrzymać stałą odpowiednią temperaturę, bez np lodowki ze sterownikiem.

Jeśli więc nie masz żadnej sensownej kontroli temperatur fermentacji, na Twoim miejscu poszedłbym w fermentor.

 

@Szczepanq uważam dokładnie tak samo, zauważ tylko ze Grainfather Conical Fermenter Pro nie wystarczy musisz dokupic kit lub chłodziarkę na glikol

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, Szczepanq napisał:

Zastanawiam się nad ulepszeniem swojego domowego browaru. Co byście wybrali zautomatyzowany kociołek GRAINFATHER czy może lepiej Grainfather Conical Fermenter Pro i dzięki temu mieć lepszą kontrolę fermentacji?

  

 

 Jak Cie stać żeby do kupić chłodziarkę w zestawie brał bym fermentor z chłodziarka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam kocioł GF, a fermentuje w lodówce ze sterownikiem od kolegi @Malinowy i bardzo sobie chwalę to rozwiązanie. Lodówka używana z Allegro i sterownik to koszt 300-400 zł i nie zabiera tyle miejsca co fermentor stożkowy i chłodziarka na glikol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zacząłem od fermentor z pompką. Jak będę rozwijał domowy browar i kupował sprzęt z GF to kolejny będzie chiller, potem drugi fermentor, a na końcu kocioł.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, luka7k napisał:

Ja zacząłem od fermentor z pompką. Jak będę rozwijał domowy browar i kupował sprzęt z GF to kolejny będzie chiller, potem drugi fermentor, a na końcu kocioł.

 

jak on Ci sie sprawuje? czy ta pompka musi byc włączona caly czas? masz jakis pojemnik na zimna wode i wkladasz do niej pet ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem bardzo zadowolony. Takiej kontroli tempertury nigdy wczesniej nie miałem. Pompka działa automatycznie. Wyłącza się po osiągnięciu zadanej temperatury. Mam zaizolowany pojemnik na wodę i wrzucam do niego 3 zamrożone PETy. W zależności od etapy fermentacji trzeba je wymieniać. Na początku częściej.
Dodatkowo można Odbierac gęstwę No i nie trzeba przelewać. Czasem tez butelkuje bezpośrednio z fermentora. Odchodzi dużo mycia i dezynfekcji.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Szczepanq napisał:

Zastanawiam się nad ulepszeniem swojego domowego browaru. Co byście wybrali zautomatyzowany kociołek GRAINFATHER czy może lepiej Grainfather Conical Fermenter Pro i dzięki temu mieć lepszą kontrolę fermentacji?

Kolego napiszę Ci z mojego doświadczenia, posiadałem kociolek GF i mam lodówkę do fermentacji.

Jak masz za dużo kasy i na niej śpisz to kupuj.

A jak nie, to polecam lodówkę do fermentacji plus sterownik od @Malinowy.

Co do kociołka to na OLX jest Klarstein XXL za 1300 zł nowy!!

W weekend robiłem warkę na takim i nie widzę różnicy w prowadzeniu procesu, a brzeczka klarowna.

Owszem GF jest jakościowo trochę z grubszej blachy, ale to i tak trzeba ocieplić.

W prowadzeniu procesu nie ma różnicy po za metodą wprowadzania danych, do jednego i drugiego potrzeby hoopstoper i siatka na dno kosza.

Wybór należy do Ciebie.

P.S

Bez umiejętnego prowadzenia procesu zacierania GF nie zrobi piwa za Ciebie.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakby ktoś był zainteresowany to mam na sprzedaż Klarsteina 30 że sterownikiem od @Malinowy oraz nowy Klarstein XXL 50 litrów. Więcej na PW.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja dzisiaj odebrałem paczkę z koronawirusem 😁 i zmontowałem camlocki do GF. Szczelność sprawdzona, wszystko działa tak jak miało. w końcu koniec z upierdliwym odkręcaniem i nakręcaniem wężyków na kranik. Polecam!

IMG_0939.jpg

IMG_0940.jpg

Edited by nike21

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, luka7k napisał:

Mam zaizolowany pojemnik na wodę i wrzucam do niego 3 zamrożone PETy. W zależności od etapy fermentacji trzeba je wymieniać.

 

Mógłbyś wrzucić zdjęcia tego pojemnika ? Jak często wymieniasz butelki , na ile one starczają ?

 

8 godzin temu, luka7k napisał:

Odchodzi dużo mycia i dezynfekcji.

 

nie jest upierdliwe mycie takiego dużego fermentora ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.