Jump to content
le_szek

grainfather

Recommended Posts

Co myślicie o takim rozwiązaniu - kupno worka biab o pojemności powiedzmy 25l i przymocowaniu go np. spinaczami/klamrami do grainfathera a następnie gotowaniu w nim chmielu. Testował ktoś z Was już takie rozwiązanie ? Sprawdzi się w piwach z bardzo dużymi ilościami chmielu ? Przed wczoraj warzyłem NEIPA, posiadam hop spider i zwykle się sprawdza ale w tym wypadku było bardzo dużo chmielu w tym dodawany podczas chłodzenia więc stwierdziłem że zrezygnuję z hop spidera. Oczywiście pomimo whirlpoola pompa się zapchała a przelewanie ogólnie trwało wieki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, war3333 napisał:

Co myślicie o takim rozwiązaniu - kupno worka biab o pojemności powiedzmy 25l i przymocowaniu go np. spinaczami/klamrami do grainfathera a następnie gotowaniu w nim chmielu. Testował ktoś z Was już takie rozwiązanie ? Sprawdzi się w piwach z bardzo dużymi ilościami chmielu ? Przed wczoraj warzyłem NEIPA, posiadam hop spider i zwykle się sprawdza ale w tym wypadku było bardzo dużo chmielu w tym dodawany podczas chłodzenia więc stwierdziłem że zrezygnuję z hop spidera. Oczywiście pomimo whirlpoola pompa się zapchała a przelewanie ogólnie trwało wieki. 

 

Powinno dać rade. Ja korzystam z czegoś takiego. https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-z-obrecza-300-mikronow/426

Wieszam to na tym pręcie na który odstawia się kosz do zacierania, przy bardziej chmielowych piwach wrzucam dwa takie worki, na wszelki wypadek obciążam je szklanymi kulkami. Nigdy nie miałem z tym żadnych problemów. Dodam tylko, że używałem i hop spidera i hop stopera i to rozwiązanie jest dla mnie najlepsze. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

wierzę, że działa skoro stosują… ale to nie jest też tak, że coś się jednak przedostaje pod podwójne dno (bokami) i wtedy leży na grzałce i się przypala?

Sam używam standardowego zestawu, za pompą mam filtry ok czasem leci wolno, ale bez przesady. Jeśli się naprawdę przytka to kupiłem na alledrogo pompkę do balonów i smucham w wężyk w przeciwnym kierunku. Zawsze pomaga i tyle. No ale ja wciąż nowy jestem… można przyjąć, że jeszcze nie wszystko widziałem. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytat

https://m.pl.aliexpress.com/item/32974188557.html?trace=storeDetail2msiteDetail&spider=y

Na świecie z powodzeniem używają tego z linka, stawiasz to na dnie GF, pięknie filtruje chmieliny

 

W sumie mógłbym dla mojego grainfathera sprawić taką zabawkę ale musiałbym być pewien jak to się sprawdza. Czy ktoś z Was stosuje takie rozwiązanie i mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam hopstopera i hopspidera. Oba sprzęty od lewatywy i jestem zadowolony. Rurka w hopstoperze jest z zagięciem który ustawiam w dół w garze tak że po wypompowaniu brzeczki zostaje sam osad i chmieliny.  Hopspidera używam jak dużo chmielę, tak powyżej 100g na warkę. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby stanęła filtracja brzeczki po gotowaniu. Czasami tylko hopspider się przytka od chmielin i długo z niego brzeczka ścieka ale po dobrym czyszczeniu w NAOH starcza na kilka warek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Dołączyłem do grona użytkowników śrutownika od Patryk77; proszę o informację na jaką szerokość ustawić rozstaw wałków zgodnie z Waszym doświadczeniem. W temacie widziałem od 0.9 do 1.1; pewnie z biegiem czasu sprawdziliście która szerokość jest optymalna.


Dziękuję za pomoc :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie zostało 1,1 mm i w zasadzie mam powtarzalne warki po ok 80% wydajności wg BS

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Igor Siemieniuk napisał:

A w jaki sposób mierzycie wielkość szczeliny? Próbowałem suwmiarką ale nie bardzo jest jak podejść...

 

W Castoramie kupiłem szczelinomierz, około 17 zeta. Pewnie są prostsze sposoby jak znalezienie noża o zadanej grubości - mierząc go wcześniej wspomnianą suwmiarką :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Posiadam Grainfathera od niedawna zrobiłem na nim 3 warki. Pierwsza testowa to jakieś amerykańskie lekkie 7blg żeby się obyć ze sprzętem i nie tracić czasu na jakieś testy z wodą poszło ok ile miało wyjść tyle wyszło więc ok. Drugie było już WCIPA  6kg zasyp i tylko przez moje roztargnienie (za dużo wody do wysładzania) wyszło nie 14BLG a 13,5 ale też spoko chociaż  po schłodzeniu i przelaniu do fermentora zauważyłem na dnie lekką przypaleniznę.

Natomiast wczoraj robiłem testową warkę pszeniczne z Roibosem 5 kg zasyp i wyszła masakra nie dość że wydajność bardzo słaba przy założeniu 72% wydajności dla BS2 miało być 12BLG/22l i wyszło 22l ale 10,2BLG czyli 60% wydajności. Najsmutniejszy jednak był widok dna garnka po wylaniu resztek osadu i chmielu ogromna przypalenizna na połowie dna garnka która na pewno się odbije na smaku tej pszeniczki. I tutaj moje pytanie co robię źle że tak dno przypala ?? Jakieś rady co może być tego powodem ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam
 
Posiadam Grainfathera od niedawna zrobiłem na nim 3 warki. Pierwsza testowa to jakieś amerykańskie lekkie 7blg żeby się obyć ze sprzętem i nie tracić czasu na jakieś testy z wodą poszło ok ile miało wyjść tyle wyszło więc ok. Drugie było już WCIPA  6kg zasyp i tylko przez moje roztargnienie (za dużo wody do wysładzania) wyszło nie 14BLG a 13,5 ale też spoko chociaż  po schłodzeniu i przelaniu do fermentora zauważyłem na dnie lekką przypaleniznę.
Natomiast wczoraj robiłem testową warkę pszeniczne z Roibosem 5 kg zasyp i wyszła masakra nie dość że wydajność bardzo słaba przy założeniu 72% wydajności dla BS2 miało być 12BLG/22l i wyszło 22l ale 10,2BLG czyli 60% wydajności. Najsmutniejszy jednak był widok dna garnka po wylaniu resztek osadu i chmielu ogromna przypalenizna na połowie dna garnka która na pewno się odbije na smaku tej pszeniczki. I tutaj moje pytanie co robię źle że tak dno przypala ?? Jakieś rady co może być tego powodem ??
To przez to, że po zacieraniu zostaje sporo syfu pod koszem, który nie został przepompowany na górę. Ja po wysladzaniu zawsze zlewam klaroeną brzeczkę do jakiegoś pośredniego (jeszcze przez siatkę nylonową), czyszczę szybko cały kocioł i dno gąbką, zmieniam jeszcze filtr na hop stoper i wlewam z powrotem czysciutką brzeczkę.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Raczek Czy "modyfikowałeś" może kranik z ramienia zwrotnego (usunąć sprężynkę z kulką)? Masz sitko do herbaty /bądź jakieś inne/ na wlewie w koszu z zasypem?
@Wuuu To trochę przeczy założeniom konstruktorów GF. Urobisz się więcej niż przy BIAB albo klasycznym warzeniu w garze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Wuuu napisał:

To przez to, że po zacieraniu zostaje sporo syfu pod koszem, który nie został przepompowany na górę. Ja po wysladzaniu zawsze zlewam klaroeną brzeczkę do jakiegoś pośredniego (jeszcze przez siatkę nylonową), czyszczę szybko cały kocioł i dno gąbką, zmieniam jeszcze filtr na hop stoper i wlewam z powrotem czysciutką brzeczkę.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Nie ma innego sposobu ? Kupiłem od kolegi lewatywa dodatkową siatkę jeszcze pod tą oryginalna siatkę może to sprawi że syf pod kosz nie będzie się dostawał

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Raczek Czy "modyfikowałeś" może kranik z ramienia zwrotnego (usunąć sprężynkę z kulką)? Masz sitko do herbaty /bądź jakieś inne/ na wlewie w koszu z zasypem?
@Wuuu To trochę przeczy założeniom konstruktorów GF. Urobisz się więcej niż przy BIAB albo klasycznym warzeniu w garze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, mirogster napisał:

@Raczek Czy "modyfikowałeś" może kranik z ramienia zwrotnego (usunąć sprężynkę z kulką)? Masz sitko do herbaty /bądź jakieś inne/ na wlewie w koszu z zasypem?
@Wuuu To trochę przeczy założeniom konstruktorów GF. Urobisz się więcej niż przy BIAB albo klasycznym warzeniu w garze.

Niczego nie modyfikowałem wszystko jest jak w oryginale przyjechalo.

Nie rozumiem o jakim sitku mówisz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahh, ok. Podczas czyszczenia, rozkręć zaworek pod ramieniem zwrotnym. Usuń z niego sprężynkę i kulkę. Wszystko będzie działać tak jak było, a nawet lepiej (+ eliminujesz źródło ew. zakażenia). Druga "modyfikacja" polega na położeniu 1/2 siteczka (np. do parzenia herbaty), na centralna rurkę odpływu/przelewu w koszu. Filtruje większość fragmentów młóta, które zostaje i nie wpada bezpośrednio na elementy grzewcze na dnie.

 

409ffef447125cf45a91d3d1c4f0c979.jpg&key=4dbae435a892e563cd968317c29e7afbfcddd0f9b8414d7b1683579940ea65b7

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, mirogster napisał:

Ahh, ok. Podczas czyszczenia, rozkręć zaworek pod ramieniem zwrotnym. Usuń z niego sprężynkę i kulkę. Wszystko będzie działać tak jak było, a nawet lepiej (+ eliminujesz źródło ew. zakażenia). Druga "modyfikacja" polega na położeniu 1/2 sieczka (np do parzenia herbaty), na centralna rurkę odpływu/przelewu w koszu. Filtruje większość fragmentów młóta, które zostaje i nie wpada bezpośrednio na elementy grzewcze na dnie.

 

409ffef447125cf45a91d3d1c4f0c979.jpg

Coq na celu usunięcie kulki i sprężynki i czy po jej usunięciu wajha do zamknięcia zaworu jest że tak powiem zbędna bo przepływu bez kulki nie zamyka tak ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
@Raczek Czy "modyfikowałeś" może kranik z ramienia zwrotnego (usunąć sprężynkę z kulką)? Masz sitko do herbaty /bądź jakieś inne/ na wlewie w koszu z zasypem?
[mention=20384]Wuuu[/mention] To trochę przeczy założeniom konstruktorów GF. Urobisz się więcej niż przy BIAB albo klasycznym warzeniu w garze.
Tracę na tej operacji raptem z 10-20 minut a mam pewność, że gotuję czystą brzeczkę bez resztek słodu czy innego syfu. Ostatnio wysladzam też w plastikowym fermentorze - wstawam kosz - i przez to dzięki podbiciu, woda nie przelatuje tak szybko jak w przypadku gdy kosz stoi na kotle. Zaobserwowalem przy tym wieksza wydajność.
W trakcie tego wysladzania myję właśnie GF.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Coq na celu usunięcie kulki i sprężynki i czy po jej usunięciu wajha do zamknięcia zaworu jest że tak powiem zbędna bo przepływu bez kulki nie zamyka tak ??

Zgadza się. Ten patent z kulką, jest po to, że jak gotujesz już brzeczkę, mając ustawiony kranik w poz. ON, to jak "niechcący" włączysz pompę, nie masz gejzera wrzącej, słodkiej substancji. Zdemontujesz = z zawora jednostronnego zrobisz dwustronny. Wprowadzili to głównie przed wejściem na rynek US, taki dupochron przed pozwami sądowymi. Powiem tak, jak chcesz to zostaw. Zdemontujesz, poprawisz przepływ, ale musisz uważać na pompę - coś za coś.

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tracę na tej operacji raptem z 10-20 minut a mam pewność, że gotuję czystą brzeczkę bez resztek słodu czy innego syfu. Ostatnio wysladzam też w plastikowym fermentorze - wstawam kosz - i przez to dzięki podbiciu, woda nie przelatuje tak szybko jak w przypadku gdy kosz stoi na kotle. Zaobserwowalem przy tym wieksza wydajność.
W trakcie tego wysladzania myję właśnie GF.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Spoko. Wiem tez z ludzie zamiast kosza (albo też do niego) wstawiają worki BIAB, dodatkowe sita na oryginalne, bazooki na odlpyw itp itd. Można i tak. Zależy kto i co warzy. Każdy ma taki system jaki mu odpowiada :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.