Jump to content
le_szek

grainfather

Recommended Posts

12 godzin temu, Pabllo_Lodz napisał:

Jeśli pytasz o siatkę na filtr to podczas warzenia w sobotę.

Użyłem siatki oczko 0,7 mm, docięta na równo z filtrem.

Montowałem pod uszczelkę ale nie mogłem włożyć tego do kosza, spadała uszczelka.

Więc założyłem na uszczelkę, po dokręceniu ta rurką do przelewu sito z siatki mocno przylegało.

Nic nie dostało się pod sito. Teraz dotnę na górę filtra sitko z siatki 0,28 mm i przetestuję w sobotę.

Dodatkowo zakładam filtr z siatki 0,28mm na filtr pompki, zamiast zaślepki z silikonu założę również z siatki nierdzewnej i skręcę opaską kwasoodporną.

 

Rozumiem, że rurka odpływowa przykręcona na siatkę i podstawę? W brzeczce nic nie pływało? Między uszczelkę a podstawę nic nie weszło? Ja z siatką 0,63 od Kol. Lewatywa8 będę warzył w ten weekend. Jestem ciekaw różnic...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, rurka odpływowa dokręcona na siatkę i filtr.

Co do pływania w brzeczce, to zauważyłem że górnym filtrem wypłukiwało pojedyncze łuski.

I właśnie dla tego na górę teraz też dam siatkę. Pod siatkę i filtr nic nie dostało się.

A i jeszcze z tą siatką na filtrze jak puszczałem wodę z kranu do mycia to fajnie woda rozpływała się po powierzchni, a bez siatki lała strumieniem.

Wysładzanie z siatką trwało 30-35 minut, wodę lałem tak, że zawsze na filtrze było ok 0,5 cm wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bazując na Twoim doświadczeniu, same plusy z tej siatki. Przedłużone wysładzanie też powinno podnieść wydajność! Moim zdaniem filtr od herbaty na górę odpływu powinien sobie poradzić z pływającą łuską. Dzięki za info!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiejsza warka Ala Grodziskie:

1. Pszeniczny Wędzony Grodziski - 2 kg

2. Monachijski - 1 kg

3. Reszta Pal Ale 0,5 kg

Poszło Kiepsko, wydajność zacierania BS2 66%.

Miałem problem z przepływem brzeczki, pompka nie dawała rady.

Na tą chwilę się gotuje ze względu na ocieplony gar, z mocą 70%.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutro planuję zrobić Imperial IPA. W zasypie będzie Pale Ale (BZ), Pilzneński(BZ), trochę pszenicznego dla poprawy pienistości, plus coś dla podniesienia barwy i słodowości. IBU gdzieś w okolicach 80. Częściowo wyciągnięte z 60 minutowego gotowania (pewnie jakiś tani-Marynka), a częściowo z chmielenia na smak (20minut). Z racji, że mam zamiar dodać trawy cytrynowej, chmiele też będą podkreślać "cytrynowy charakter", który mam nadzieję będzie kontrował słodowość i moc piwa. Więcej info wkrótce :)...

Edited by Bachi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przed dzisiejszą warką filtr przeniosłem na grzałki i to był błąd.

Przy poprzedniej, przechyliłem GF i wyssała pompa brzeczkę do zera.

A dziś 2 - 3 l z chmielinami zostało. Nie było szans na odciągnięcie.

Mogę potwierdzić że siateczka 0,28 oczko sprawdza się, ale bez przenoszenia filtra na środek.

Dzisiejsza warka kiepska, mała wydajność 72% według BS2.

Problemem złe śrutowanie pszenicy i praktycznie brak obiegu przy zacieraniu.

Gdybym 3x nie mieszał to pewnie z 50% by było.

Cóż potrzebny dobry śrutownik, lub śrutowane słody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak jest z jezykiem tego nowego sterownika, wszedzie jest wgrywany angielski czy w zaleznosci od kraju dystrybucji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, luki161 napisał:

Jak jest z jezykiem tego nowego sterownika, wszedzie jest wgrywany angielski czy w zaleznosci od kraju dystrybucji?

Ja niedawno kupiłem w Twoim Browarze, mam po angielsku.

 

 

BTW. jestem po pierwszej warce na GF. 4kg, 100% pilzneński.

Jak często/jak mocno podczas zacierania przelewa się Wam płyn przez overflow pipe? Ja musiałem zaworek nad pompą skręcić do połowy, żeby ograniczyć przepływ na tyle, by (prawie) się nie przelewało. Czy nie powinienem się tym przejmować?

Wydajność ostatecznie wyszła mi bardzo zadowalająca (ponad 12blg, 20l +sporo tego w osadach) i zastanawiam się czy to mimo tego że się przelewało, czy dzięki temu że zdławiłem przepływ ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, paradox napisał:

Ja niedawno kupiłem w Twoim Browarze, mam po angielsku.

 

 

BTW. jestem po pierwszej warce na GF. 4kg, 100% pilzneński.

Jak często/jak mocno podczas zacierania przelewa się Wam płyn przez overflow pipe? Ja musiałem zaworek nad pompą skręcić do połowy, żeby ograniczyć przepływ na tyle, by (prawie) się nie przelewało. Czy nie powinienem się tym przejmować?

Wydajność ostatecznie wyszła mi bardzo zadowalająca (ponad 12blg, 20l +sporo tego w osadach) i zastanawiam się czy to mimo tego że się przelewało, czy dzięki temu że zdławiłem przepływ ;)

Z tym przelewanie to są różne opinie, jedni nie zwracają na to uwagi odkręcając na full przepływ, inni kombinują. Prawda jest taka że ile brzeczki ma "kapać" przez młóto to i tak będzie kapało czy się będzie przelewało czy nie. Ja kontroluję po prostu podczas zacierania: na samym początku przykręcam zaworek aby się lekko przelewało (lekko to znaczy? nie wiem, na oko poziom brzeczki z 2-3 mm nad krawędzią ). Potem z czasem otwieram bardziej zawór i po jakiś 15-20 min zacierania już mam na full. 

Ktoś ustawia tak filtr jak ja pokazałem czy nie? Jest jakaś różnica na + lub - w stosunku do fabrycznie montowanego? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, giekon napisał:

Ktoś ustawia tak filtr jak ja pokazałem czy nie? Jest jakaś różnica na + lub - w stosunku do fabrycznie montowanego? 

U mnie minus, przy fabrycznym ustawieniu po przechyleniu gara odciągnąłem całą brzeczkę ( w oryginalny filtr włożyłem siatkę 0,28), przy przedłużeniu dużo brzeczki zostało z chmielinami.

Prawdopodobnie jak by to był hop stoper plaski i szeroki, to miało by to sens. Fabryczny filtr jest wysoki i nie pozwala zassać wszystkiego bez przechylenia gara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używając hopstopera też zaleca się przechylanie garnka, bądź położenie coś pod garnek.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przymierzam się do wykonania nakładki do destylacji na GF,

marzy mi się destylacja kukurydzy ;) z jednoczesnym przelewaniem brzeczki pompką.

Chce w ten sposób destylować gęste.

Ktoś coś kombinował na wzór oryginału?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przymierzam się do wykonania nakładki do destylacji na GF,
marzy mi się destylacja kukurydzy z jednoczesnym przelewaniem brzeczki pompką.
Chce w ten sposób destylować gęste.
Ktoś coś kombinował na wzór oryginału?
 
Kup Pan albo zrób takie coś i zamontuj w pokrywie. Tylko z pompki trzeba zrezygnować i uszczelnić jakoś wieko.

http://destylatorymiedziane.pl/pl/destylatory-proste/53-mikro-pot-still-.html



Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Żeby to było takie proste.
Ale jeśli kolega czytał do czego chcę to wykorzystać to pompa jest wymagana.
Mam już pewien plan.
 
Przecież ta pompka nic nie da i dno i tak się przypali. Bez mieszania przy ciągłym grzaniu przez kilka godzin.

To nie lepiej najpierw przefiltrowac?



Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś próbował może wymyślić w jaki sposób odprowadzić "parę" podczas gotowania nie mając wyciągu? W tym okresie warzę w  pomieszczeniu gospodarczym i jakoś tak trochę kiepsko się czuję stojąc koło kociołka gdy mi woda kapie na głowę :facepalm:   

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ktoś próbował może wymyślić w jaki sposób odprowadzić "parę" podczas gotowania nie mając wyciągu? W tym okresie warzę w  pomieszczeniu gospodarczym i jakoś tak trochę kiepsko się czuję stojąc koło kociołka gdy mi woda kapie na głowę :facepalm:   
Okno otworz :) jak inaczej chcesz odprowadzic? Ew okap z odprowadzeniem na zewnatrz, jak bedziesz kombinowal jakies rury itp to pamietaj zeby sprawdzic czy nie skrapla sie spowrotem do gara bo podobno dms w ten sposob moze wracac (zaslyszane na jakims szkoleniu). Ja warze na tarasie a w zime w garazu z lekko uchylona brama

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapytałem GF czy planują większą wersję. Niestety dostałem taką odpowiedź:

 

Hi Marek,

Thanks for contacting us.

We are not planning on releasing a larger version of the Grainfather at this stage. I will, however, pass your feedback on to our team.

Kind Regards 
Kim
 
Może jak zaczniecie ich zasypywać takim pytaniem to zrobią.

Share this post


Link to post
Share on other sites

szczerze wątpię żeby to rozważali. Maja cała "linie produkcyjną" do właśnie takich wielkości warek, gar 30l, fermentor 30l, nawet ten ich elektrogarnek do sparge water jest pod takie warki, do tego mają też kegi i kegeratory na małe warki, nawet gotowe zestawy słodów na 20-25l. Myślę, że raczej będą dorzucali kolejne elementy i akcesoria aby piwowarzy mieli cały sprzęt od nich niż wchodzili w większe pojemności. Owszem zrobili akcesorium do mniejszych warek, ale było to dużo prostsze niż zrobienie większego gara.

 

Zawsze możesz też spojrzeć w stronę Hopcata, oni mają gar 50l a opinie zbierają dość dobre, nie wiem jakie możliwości ma tamten sterownik no i trzeba zainwestować w wymiennik płytowy albo chłodnicę przeciwbierzną aby było jeszcze bardziej GFlike ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi nawet nie chodzi o większe warki, a o piwa 25+ BLG 20L

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze zrozumiałem, że zatarli 5,5kg słodu i później w brzeczce, zatarli dodatkowe 5,5kg (zamiast w wodzie)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dobrze zrozumiałem, że zatarli 5,5kg słodu i później w brzeczce, zatarli dodatkowe 5,5kg (zamiast w wodzie)?
Dokladnie tak, zacierasz, wysladzasz, czyscisz kosz na ziarno, zasypujesz znowu, zacierasz, podnosisz, mozesz wyslodzic do uzyskania pozadanej ilosci brzeczki, mozesz znow zasypac. Ja najwiecej na raz zatarlem 8,5 kg, jakby zasypac tak dwa razy to masz 17kg ziarna, mozna mocarza wykrecic :) moze gdzies na youtube jest pokazane takie zacieranie na raty, poszukaj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.