Jump to content
Sign in to follow this  
zbyszek73

czy mozna pominąć cichą fermentacje

Recommended Posts

Uwarzyłem pierwsze piwko Dunkel-Weizen naprawdę zacieranie jest proste piwko jest na fermentacji burzliwej czy po zakończeniu tej fermentacji można pominąć cichą fermentacje i rozlać piwko do butelek ?. brak drugiego fermentatora

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak można, zwłaszcza, że ten styl to wybaczy :) Jak widzę nie masz innej możliwości, więc tylko upewnij się areometrem do jakiego poziomu odfermentowało piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Uwarzyłem pierwsze piwko Dunkel-Weizen naprawdę zacieranie jest proste piwko jest na fermentacji burzliwej czy po zakończeniu tej fermentacji można pominąć cichą fermentacje i rozlać piwko do butelek ?. brak drugiego fermentatora

można ale lepiej przelać na cichą brak drugiego fermentatora to mały problem ja w przeciągu miesiąca pozyskałem dwa ze sklepu rybnego normalnie śledzie w nich sprzedawano :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ZBYSZEK 73 Wszystko można, ale czy warto. Pokombinuj, żeby piwo zlać do innych naczyń oczywiście zdezynfekowanych, a potem zlej spowrotem do fermentatora. Przetrzymaj to 14 dni. W ciągu tych 14 dni załatw Sobie inny fermentator bo to jest konieczne. Jak będziesz rozlewał do butelek to do drugiego fermentatora zdekantujesz piwo wlejesz rozpuszczony cukier, glukozę, składnik potrzebny do refermentacji i wlewasz do butelek. Potem troche odczekasz te głupie 3 tygodnie i będzie super.

Edited by wena

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potrzymaj to piwo w fermentacji conajmniej 2-3 tygodnie, a pozniej przy rozlewaniu uwazaj, aby nie ruszyc osadu na dnie. Ja wszystkie moje Ales trzymam tylko w jednej fermentacji przez 3-4 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czekam na drugi fermentator a piwo kończy fermentacje burzliwą jak coś znajdę to przeleje a jak nie to poleci do butelek pytanko jakie będzie w butelkach rozlane bezpośrednio po burzliwej .. na pewno będzie mentne czy coś jeszcze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do weizena cichą możesz pominąć.

Ale drugi fermentor/pojemnik jest niezbędny - choćby dla ułatwienia rozlewu; dekantujesz piwo z burzliwej, bez osadu, dodajesz roztwór cukru do refermentacji, i rozlewasz.

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być mniej klarowne, ale jak dłużej potrzymasz w butelkach to się wyklaruje. Bedzie tylko dużo większy osad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

re fermentacje już tak robiłem przy piwku z brew kita jak pisałem czekam na fermentator z BA za późno zamówiłem no ale jeszcze trochę czasu jest mam nadzieje ze coś znajdę bo następne piwko czeka ciągłość musi być ja dodaje zamiast cukru ekstrakt słodowy do refermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie pytałem o cukier czy ekstrakt słodowy a o fermentacje cichą czy mozna z niej zrezygnować i jakie będzie piwo

POZDRAWIAM

kilka osób juz Tobie odpowiedziało , ja myśle że w pszenicy mżna sobie darować

ps. przepraszam że zasugerowałem zmianę ekstraktu na cukier

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.