Jump to content

Co zrobić z nieudanym piwem?


Mycroft
 Share

Recommended Posts

Cześć,

 

warzyłem ostatnio milk & chili robust portera z dodatkiem papryczek chili. Przy przelewie na cichą okazało się, że przegiąłem i to zdrowo z papryczkami. Pieczenie z pewnością przewyższa tolerancję nawet koneserów chili.

 

W dodatku piwo jest też nieudane w tym wymiarze, że jak na razie zbyt płytko odfermentowało (z 18 do tylko 6,5 BLG).

 

Widzicie jakieś zastosowanie dla takiej cieczy? Np. jako dodatek do innej warki? Próba rozcieńczenia? Czy już tylko w kanał?

 

Chętnie wysłucham pomysłów.

Link to comment
Share on other sites

Ja widzę zastosowanie w kuchni - marynowanie mięcha na grila, brownie, piernik, może sos na bazie piwa np do knedli czeskich czy kopytek.

Poza tym to piwa ektrymalne są ciekawe, sam bym z chęcią takiego przegiętego z chilli spróbował.

 

edycja. cebulka karmelizowana na takim piwku, mniam.

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

Nawet jeśli chcesz piwo zużyć, to ja na wszelki wypadek bym zostawił kilka butelek do leżakowania.

Możesz użyć do wypieków - ciemne i czekoladowe ciasta - np. ciasto czekoladowe z chili mi bardzo podeszło.

Jeśli chodzi o inne "przetwarzanie" to zależy jak bardzo "milk" jest to piwo, ale ja bym użył pewnie do ciemnych sosów lub wypieku chleba - porter bałtycki, który mi się przegazował i pić go nie sposób, regularnie ląduje w chlebku żytnim.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli głównym problemem są papryczki to butelkowałbym, zostawił w piwnicy i obserwował jak się zmienia w czasie. A przynajmniej połowę z tego jak nie chcesz tyle tego trzymać z nadzieją, że cokolwiek się ułoży. Nie wiem jak zachowają się papryczki w czasie, ale wylać zawsze zdążysz  ;)

Link to comment
Share on other sites

Bazyliszek w aktualnych planach ma białego stouta - mleko zamiast wody. Mleko zakrywa ostrość papryki - zakup, zmieszaj, będzie kot Schrödingera jak z Bednar  :smilies:    :smilies:    :smilies:

Edited by Pun kOmora
Link to comment
Share on other sites

Odfermentowanie chyba masz w normie - mierzyłeś pewnie z dodaną już laktozą (napisałeś, że milk), która nie jest fermentowalna przez drożdże.

Link to comment
Share on other sites

Bazyliszek w aktualnych planach ma białego stouta - mleko zamiast wody. Mleko zakrywa ostrość papryki - zakup, zmieszaj, będzie kot Schrödingera jak z Bednar  :smilies:    :smilies:    :smilies:

 

To jest dobre :) Szczerze mówiąc widok Kota Schroedingera na WFP zainspirował mnie do napisania tego posta :)

 

Odfermentowanie chyba masz w normie - mierzyłeś pewnie z dodaną już laktozą (napisałeś, że milk), która nie jest fermentowalna przez drożdże.

 

Możliwe, że masz rację. Ekstrakt końcowy powinien być niby do 4 BLG przy robust porterze. Laktoza "odpowiada" za jakieś 10-11% cukru u mnie w zasypie, czyli 2 BLG z 18 BLG ekstraktu brzeczki nastawnej. Zakładam, że jeszcze na cichej z 0,5-1 BLG odfermentuje.

Link to comment
Share on other sites

Z tego co widzę problem z kapsaicyną. Też tak miałem. Robiłem jakieś 6 miesięcy temu RIS'a z habanero. Trochu nie doceniłem potencjału papryki i wypić ciężko było, nawet dla mnie,wielbiciela papryki. Ale jak się piwko już ułożyło to jest fajna ciekawostka do degustacji (0.33 na 2/osoby) Moja sugestia: nie spisywać na straty, dokończyć proces, butelkować 0,33 o ile jest możliwości dać czas.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za wszystkie rady. Zastosuję pewnie większość z nich, dzieląc warkę na kilka części.

Kupuję dziś dwa 5-litrowe wiadra i doleżakuję tam piwko z płatkami dębowymi w jednym i po koniaku w drugim - może akurat wyjdzie coś ciekawego (~ będzie co najmniej wypijalne).

Część zabutelkuję do 0,33l, część pewnie pójdzie do PET-ów na inne cele.

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy już nie jest po czasie, ale czy jak weźmiesz inne w miarę neutralne piwo i zmieszasz z tym nieudanym eksperymentem to poziom ostrości jest już akceptowalny?

 

Ja bym właśnie próbował uratować w ten sposób. Czyli zrobić kolejną warkę takiego samego piwa tyle, że bez dodatku papryczek i kupażować ze sobą.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.