Jump to content

honeglass warzy


 Share

Recommended Posts

Po miesiącach czytania forum i oglądania filmików na YouTube postanowiłem, że już na najbliższe wakacje przygotuje sobie parę własnych piw. Po trzeciej warce postanowiłem prowadzić skrupulatne zapiski.

 

  • Warka #1 Equinox IPA
  • Warka #2 Milk Stout
  • Warka #3 Mosaic APA
Link to comment
Share on other sites

Warka #1 Equinox IPA
(15L, 15 BLG)
 

Skład:

Słód:

  • Pale Ale (Strzegom) - 4,5kg

Chmiel:

  • Equinox 2014 13,9% aa - 150g (z tego 75g na cichą)

Drożdże:

  • US-05 (rehydratyzowane)

Zacieranie:

  • 60' - 66->61C
  • 20' - 72->69C
  • mash-out - 76C

Gotowanie:

  • 60' - 15g Equinox
  • 30' - 15g Equinox
  • 15' - 15g Equinox
  • 0' - 15g Equinox
  • whirpool - 15g Equinox

Fermentacja:

  • 3 tygodnie burzliwej
  • 5 dni cichej (+75g Equinox)

Butelkowanie:

 

Zabutelkowane z dodatkiem 65g cukru białego rozpuszczonego w mniej więcej 0,5l wody.

 

 

Komentarz:

 

To było moje pierwsze piwo, od razu z zacieraniem a co za tym idzie popełniłem kilka błędów. Po pierwsze planowałem, że to będzie APA. Niestety nie pomyślałem wcześniej o sposobie zmierzenia objętości brzeczki w garze. Jak przelałem do fermentora okazało się że mam 15L z 15BLG. No cóż. Życie. Gorzej, że w trakcie chłodzenia wąż doprowadzający wodę dwukrotnie spadł mi z chłodnicy i zimna woda z kranu w garażu wlała mi się do brzeczki. Przez cały czas fermentacji bałem się, że na pewno w środku jest infekcja i nic z tego nie będzie. Piwo stoi zabutelkowane i póki co żadnej infekcji nie wyczułem (wypiłem na razie jedno).

 

Co do gotowego piwa to aromatu chmielowego bardzo dużo nie ma, za to jest dość garbnikowe, poczucie ściągania na języku. Wysycenie średnie w stronę wysokiego. Jak najbardziej pijane. Zwłaszcza jak na pierwsze piwo.

 

 

Edited by honeyglass
Link to comment
Share on other sites

Warka #2 Milk Stout (zestaw z CP) 14.04.2015r.
(21L, 16 BLG liczone z laktozą)
 

Skład:

Zasyp:

  • pilzneński - 1,8kg
  • monachijski - 1,65kg
  • kawowy - 0,3kg
  • karmelowy ciemny - 0,3kg
  • czekoladowy jasny - 0,2kg
  • jęczmień palony - 0,3kg

Chmiel:

  • Marynka  - 30g

Inne:

  • laktoza - 500g

Drożdże:

  • S-04 (rehydratyzowane)

Zacieranie:

  • 90' - 69->64C
  • mash-out - 76C

Gotowanie:

  • 60' - 30g Marynka
  • 10' - Laktoza 500g

Fermentacja:

  • Planowana na 3 tygodnie w jednym fermentorze. Wyszło prawie 4 tygodnie.
  • Końcowa gęstość = 7 BLG (2 z laktozy)

 

Butelkowanie:

 

  • Zabutelkowane z dodatkiem 55 g cukru białego. 33 butelki 0,5l + 9 butelek 0,33l, czyli w sumie 19,5L gotowego piwa.

 

Komentarz:

 

  • Drugie piwo, błędów zdecydowanie mniej. Filtracja na chwilę utknęła ale ponacinałem złoże nożem i poszło.
Edited by honeyglass
Link to comment
Share on other sites

Warka #3 Mosaic Session IPA (25.04.2015r.)
(21L, 12 BLG)
 

Skład:

Zasyp:

  • Pale Ale (Strzegom) - 3,9kg
  • pszeniczny (Strzegom) - 0,75kg

Chmiel:

  • Mosaic 2014 12% aa - 250g (100g na cichą)

Drożdże:

  • US-05 (rehydratyzowane)

Zacieranie:

  • 60' - 66->61C
  • 20' - 72->69C
  • mash-out - 76C

Gotowanie:

  • 60' - 25g Mosaic
  • 30' - 25g Mosaic
  • 10' - 15g Mosaic
  • 0' - 45g Mosaic
  • whirpool - 40g Mosaic

Fermentacja:

 

Planowane 2 tygodnie burzliwej + tydzień cichej (+100g Mosaic)

 

Butelkowanie:

 

 

Komentarz:

 

Pierwszy raz w zasypie słód pszeniczny. Nie wiem czy to z tego powodu, czy ze względu na dużą ilość chmielu, ale brzeczka po chmieleniu jest bardzo mętna (błoto). Mam tylko nadzieję, że się choć trochę wyklaruje.

 

Czas pracy: 6,5h (ze sprzątaniem)

Edited by honeyglass
Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy to z tego powodu, czy ze względu na dużą ilość chmielu, ale brzeczka po chmieleniu jest bardzo mętna (błoto). Mam tylko nadzieję, że się choć trochę wyklaruje.

Jeśli zatarte było "do końca" i filtrat był klarowny to nie powinno być problemów :), a i tak po chmieleniu na zimno piwo będzie raczej mętne.

 

Warka #3 Mosaic APA

60' - 25g Equinox

30' - 25g Equinox

10' - 15g Equinox

0' - 45g Equinox

whirpool - 40g Equinox

Fermentacja:

Planowane 2 tygodnie burzliwej + tydzień cichej (+100g Equinox)

To w końcu Equinox czy Mosaic? ;)

 

ps.

Przy takim chmieleniu ze względu na IBU to będzie raczej AIPA niż APA

Link to comment
Share on other sites

Źle wkleiłem. Warka #3 chmielona Mosaic. W sumie racja ale ekstrakt na IPA nie pasuje. Session IPA? Filtrat leciał klarowny wiec może się trochę sklaruje za jakiś czas ;) Recepture poprawie jak wrócę z pracy. Dzięki za uwagi :)

Edited by honeyglass
Link to comment
Share on other sites

 

 

W sumie racja ale ekstrakt na IPA nie pasuje. Session IPA?

 

Tu nie chodziło mi o zmianę nazwy, bo każdy robi co mu pasuje i to co lubi :). Bardziej o zwrócenie uwagi na dość sporą goryczkę przy tym ekstrakcie i czy miałeś takową na celu.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Warka #4 Hefeweizen (zestaw z CP) - 17.05.2015r.
(23L, 13 BLG)
 

Skład:

Zasyp:

  • pilzneński - 2,1kg
  • pszeniczny - 2,3kg

Chmiel:

  • Lubelski 2014 4,5% aa - 25g

Drożdże:

  • WB-06 (nie rehydratyzowane)

Zacieranie:

  • 20' - 44°C
  • 90' - 71°C->62°C (początek miał być w 69°C ale trochę się zagapiłem)
  • mash-out - 78C

Gotowanie:

  • 60' - 25g Lubelski

Fermentacja:

 

  • Planowane 2 tygodnie.

 

Butelkowanie:

 

 

Komentarz:

 

  • Tym razem błędy pojawiły się przy zacieraniu. Za mocny ogień na taborecie gazowym spowodował, że trochę skarmelizował mi się zacier przy dnie. Mam nadzieję, że nie wpłynie to negatywnie na piwo.
  • Nareszcie udało mi się zorganizować skrzynię do fermentacji, mam nadzieje, że to uchroni mnie przed rozpuszczalnikiem w tym i kolejnych piwach.

 

Czas pracy: 7,5h (bez sprzątania)

Edited by honeyglass
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.