Jump to content

ImBEER


Nomad
 Share

Recommended Posts

Warzylem wczoraj piwko. Jasne, cos w stylu witbira. Niestety w czesci gotowania okazalo sie że kolendra którą miałem sypać jest a raczej jej nie ma! Na szybko wymyśliłem z przypraw sproszkowany imbir. Zastanawiam się czy juz ktoś sypał morze tą przyprawę do piwa?

Link to comment
Share on other sites

imbir stosuje się świeży, jeśli mnie pamięć nie myli to sproszkowany ciężko się klaruje. a co do kolendry to nic straconego, kup, zaparz, pogotuj te 10minut i wywar dolej do fermentora.

Link to comment
Share on other sites

Z klarowaniem no problem, robie na WB-06 i do tego zasyp z slodem pszenicznym i płatkami owsianymi w skladzie. Zobaczymy co wyjdzie, mam nadzieję tylko że bez zadnych farfocli:-) Kolendre juz odpuszczę zeby poczuć co z tego imbiru wyszlo. Dzieki za info o świeżym. Nastepnym razem jak mi posmakuje to piwo to wykonam z świeżym.

Link to comment
Share on other sites

Ja dodałem na 26l Desitki kawowo-imbirowej 50g świeżego startego imbiru. Jest to zdecydowanie za mało, ponieważ nic nie czuć w smaku i zapachu.

No chyba, że kawa i chmiel przykryły cały imbir, Proponuje dać więcej na koniec gotowania.

Link to comment
Share on other sites

imbir stosuje się świeży, jeśli mnie pamięć nie myli to sproszkowany ciężko się klaruje. a co do kolendry to nic straconego, kup, zaparz, pogotuj te 10minut i wywar dolej do fermentora.

Hmm a jak myslisz czy mozna by tak zrobić na koniec burzliwej? Takie doprawienie na koniec.. np kolendra i wywar ze skorki pomarańczy dolane na cicha?
Link to comment
Share on other sites

myślę, że nie powinno być z tym problemu, jedynie kwestia zachowania odpowiedniej higieny, ba taki wywar możesz nawet dodać przed samym butelkowaniem razem z syropem cukrowym.

Link to comment
Share on other sites

myślę, że nie powinno być z tym problemu, jedynie kwestia zachowania odpowiedniej higieny, ba taki wywar możesz nawet dodać przed samym butelkowaniem razem z syropem cukrowym.

Dzięki za pomoc:-) pomyślę czy tak nie zrobić.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.