Jump to content
Stefek

Pierwszy kolor tęczy

Recommended Posts

Chciałbym zrobić piwko które będzie miało idealnie czerwony kolor, czytałem trochę ale chcę aby zawodowcy się wypowiedzieli.

Mój mój magazyn to:

 

5 kg pilznerski             5 EBC

 

250 g caraaroma       300-400 EBC

 

650 g carapils               6 EBC

 

400 g Carmel hell       20-40 EBC

 

300 g Monachijski       10-27 EBC

 

Co miałbym dokupić i jak zacierać aby osiągnąć zamierzony cel?

Edited by Stefek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak naprawdę to idealnie czerwonego koloru nie uzyskasz. Warzyłem kiedyś RED ALE ze słodem karmelowym czerwonym Strzegomskim. Piwo lekko wpadało w czerwień lecz czerwone nie było. Najlepszy efekt uzyskałem w Koźlaku dubeltowym ze słodem CaraBohemian ® 170-220 EBC Weyermann. Uzyskałem piękny rubinowy kolor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Producenci słodem czerwonym nazywają zwykle słód karmelowy o barwie około 50 EBC. Sam jego dodatek nie da Ci czerwonej barwy piwa. Aby zbliżyć się do czerwonej barwy, powinieneś celować w kolor piwa około 22 - 25 EBC, obojętnie na jakich słodach. Są tu tacy, co dodają do piwa buraki ale tutaj musisz się liczyć z buraczanymi posmakami ;) Duży dodatek wiśni również zabarwia na czerwono, ale wówczas masz piwo owocowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasne piwo z niewielkim dodatkiem palonego - tak 1%. Weź pilzneński, monachijski, carapils jak chcesz i dodaj do tego z 50g jęczmienia palonego. Lepszej czerwieni chyba nie uzyskasz, chyba że z buraków :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest jeszcze słód Red X. 30 EBC, treściwość zbliżona do monacha. Właśnie rozlaliśmy piwo robione pół na pół pilzneński z Red X i kolor jest ok.

Edited by adamsky

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dam słód Carared i trochę tego jęczmienia palonego i za jakiś miesiąc powiem jak wyszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słodu czerwonego użyłem 0,2 kg dodałem też w tej ilości karmelowego jasnego i karmelowego ciemnego plus 4 kg pal ale, piwo wyszło przyjemnie karmelowe lecz czerwone nie było.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...