Skocz do zawartości

Altbier receptura


Gość franc

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem taką recepturę na Altbier-a czy w niej jest wszystko ok?

Pytam jako początkujący.

Altbier 12,0 Blg

Skład:

Zestaw surowców na 20 litrów piwa.

Słód monachijski 3,5 kg

Słód karmelowy 150 0,25 kg

Słód barwiący 0,05 kg

Chmiel goryczkowy Iunga 15 g

Chmiel aromatyczny Tradition 45 g

Drożdże SABREW S-33 Fermentis

Warzenie:
Woda 15 litrów

Zasyp 65C - słód barwiący dodam przy temperaturze 72C

62-63C przerwa 30 minut

72-73C przerwa 30 minut lub do negatywnej próby jodowej

72 wrzucam słód barwiący

76 filtracja

Wysładzam wodą w temperaturze 76 do uzyskania 23 litrów 10,5Blg

Chmielenie:

Gotuję 60 minut dodając:

Chmiel Iunga 15 g na 60 minut

Chmiel Tradition 30 g na 30 minut

Chmiel Tradition 15 g na 15 minut

Drożdże dodaję po schłodzeniu do 18-25

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dostał w sklepie

Slkepy gratis nie rozdają, więc raczej może kupił.

Tylko pytanie , dlaczego teraz pyta jak już zapłacił :smilies:

 

Jakoś tego nie rozumiem, ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Temat zawiera lokowanie produktu.

jak najbardziej ... MOJEGO

i nie czuję się winnym ;)

 

BTW. Panowie jeśli macie jakieś problemy w tym temacie to proszę pisać do mnie osobiście.

Uprzedzając nowe wpisy informuję. że sklep PIWOWIN darzę jednakowym szacunkiem i poważaniem, jednak w tym temacie nie ja kopiowałem we wpisie skład zestawu i nie ja zakładałem ten wątek :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Odkopie po 3 latach, może akurat ktoś zauważy. Jutro chcę warzyc również Albier-a z zestawu:

- Strzegom słód Monachijski Typ I - 2,3 kg
- Strzegom słód karmelowy 300 - 0,1kg 
- chmiel Chmiel Hallertau Spalt Select (DE) - granulat 20g

 

Na stronie sklepu jest również propozycja zacierania w kilku temperaturach. 53c, 63c, 73c

Jeśli zrobię to jednotemperaturowo, przykładowo w 72C to wpłynie to na zmianę smaku czy cokolwiek?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.