Jump to content

Altbier receptura


Guest franc
 Share

Recommended Posts

Guest franc

Dostałem taką recepturę na Altbier-a czy w niej jest wszystko ok?

Pytam jako początkujący.

Altbier 12,0 Blg

Skład:

Zestaw surowców na 20 litrów piwa.

Słód monachijski 3,5 kg

Słód karmelowy 150 0,25 kg

Słód barwiący 0,05 kg

Chmiel goryczkowy Iunga 15 g

Chmiel aromatyczny Tradition 45 g

Drożdże SABREW S-33 Fermentis

Warzenie:
Woda 15 litrów

Zasyp 65C - słód barwiący dodam przy temperaturze 72C

62-63C przerwa 30 minut

72-73C przerwa 30 minut lub do negatywnej próby jodowej

72 wrzucam słód barwiący

76 filtracja

Wysładzam wodą w temperaturze 76 do uzyskania 23 litrów 10,5Blg

Chmielenie:

Gotuję 60 minut dodając:

Chmiel Iunga 15 g na 60 minut

Chmiel Tradition 30 g na 30 minut

Chmiel Tradition 15 g na 15 minut

Drożdże dodaję po schłodzeniu do 18-25

Link to comment
Share on other sites

 

 

Dostał w sklepie

Slkepy gratis nie rozdają, więc raczej może kupił.

Tylko pytanie , dlaczego teraz pyta jak już zapłacił :smilies:

 

Jakoś tego nie rozumiem, ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Temat zawiera lokowanie produktu.

jak najbardziej ... MOJEGO

i nie czuję się winnym ;)

 

BTW. Panowie jeśli macie jakieś problemy w tym temacie to proszę pisać do mnie osobiście.

Uprzedzając nowe wpisy informuję. że sklep PIWOWIN darzę jednakowym szacunkiem i poważaniem, jednak w tym temacie nie ja kopiowałem we wpisie skład zestawu i nie ja zakładałem ten wątek :smilies:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Odkopie po 3 latach, może akurat ktoś zauważy. Jutro chcę warzyc również Albier-a z zestawu:

- Strzegom słód Monachijski Typ I - 2,3 kg
- Strzegom słód karmelowy 300 - 0,1kg 
- chmiel Chmiel Hallertau Spalt Select (DE) - granulat 20g

 

Na stronie sklepu jest również propozycja zacierania w kilku temperaturach. 53c, 63c, 73c

Jeśli zrobię to jednotemperaturowo, przykładowo w 72C to wpłynie to na zmianę smaku czy cokolwiek?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.